2. Sec XX : între democrație și totalitarism

¡Supera tus tareas y exámenes ahora con Quizwiz!

Cum s-a transformat Italia prin măsurile adoptate în procesul de instaurare a regimului fascist?

- Italia a fost transformată în stat corporatist în care nu primau interesele individului , ci ale "corporației" din care acesta făcea parte. - îndoctrinarea cetățenilor se făcea prin propagandă și prin diferite organizații fasciste

De ce au profitat bolșevicii (comuniștii) pentru a spori popularitatea?

Bolșevicii au profitat de anarhia din Rusia sporindu-și popularitatea ,în rândul muncitorilor, al sovietelor (comitetelor) acestora, pe fondul grevelor tot mai numeroase.

Cine era conducătorul mișcării fasciste și cum a ajuns aceasta la putere?

Conducătorul mișcării fasciste era prin-ministrul Benito Mussolini și aceasta a ajuns la putere prin presiune (Marșul asupra Romei -1922)

Ce s-a întâmplat din punct de vedere agricol începând cu anul 1929 în URSS?

Din 1929 s-a trecut la colectivizarea forțată a agriculturii ,căreia i-au căzut victime milioane de țărani ce nu vroiau să își cedeze pământurile în gospodăriile colective sau de stat.

Cum a fost organizată Germania din punct de vedere politic, în primul deceniu interbelic?

Germania a fost organizată prin Constituția de la Weimar ca o țară cu un regim politic democratic. Situația s-a schimbat însă din 1933 ,când puterea a fost preluată de regimul dictatorial Național- socialist.

Ce erau gulagurile?

Gulagurile erau lagăre de concentrare în care erau închiși deopotrivă oamenii politici dar și oamenii simpli care se împotriveau regimului și sistemului. Deținuții erau înfometați, bătuți ,puși la muncă forțată ,în special minerit, un procent foarte mare dintre ei nereușind să supraviețuiască primelor două- trei luni de lagăr.

Ce funcție deținea Hitler în cadrul regimului Național-socialist?

Hitler deținea funcția de cancelar, și a fost învestit cu puteri speciale ,devenind Führer (conducător)

Ce caracteristici avea ideologia nazistă din Germania?

Ideologia Național-socialistă a fost ultra-naționalistă, rasistă și antisemită, fiind expusă de Adolf Hitler în lucrarea sa "Mein Kampf" .

Ce s-a întâmplat cu instituțiile statului în Italiam

Instituțiile statului precum monarhia au fost reduse la un rol simbolic ,Partidul Național fascist devenind o formațiune politică unică.

Între ce ani a domnit conducătorul URSS Iosif Stalin și ce măsuri a impus acesta?

Iosif Stalin (1924-1953) a impus o economie centralizată și planificată rigid. ​

Când și unde a apărut mișcarea fascistă?

Mișcarea fascistă a apărut după încheierea primului război mondial în Italia, în condițiile în care această țară se găsea într-o criză profundă.

De cine era susținută mișcarea fascistă?

Mișcarea fascistă a fost susținută atât de populația de busolată de război și de sărăcie ,cât și de mulți industriași și bancheri care sperau ca noua formațiune politică să reprezinte o contrapondere eficientă la ideile comuniste propagate în țară.

Ce a inaugurat Mussolini pe parcursul instaurării fascismului în Italia?

Mussolini a inaugurat cultul propriei personalități, proclamându-se "Il Duce" (conducător)

Ce s-a întâmplat cu formele de opoziție odată cu preluarea puterii de către comuniști în Rusia?

Orice formă de opoziție a fost desființată, fiind interzisă funcționarea tuturor partidelor în afara celui comunist (bolșevic) Rus , denumit apoi Partidul Comunist al Uniunii Sovietice.

De ce național-socialismul din Germania susținea necesitatea cuceririi a câtor mai multe teritorii ,prin război?

Pentru că rasa germană ar fi avut nevoie de "spațiul vital"

Care era poliția politică a regimului comunist din URSS?

Poliția politică a regimului a fost creată în anul 1917, cunoscută cu abrevierile CEKA, NKVD, apoi ca KGB.

Ce susținea ideologia nazistă?

Potrivit acestei ideologii ,rasa germană a arienilor ar fi superioară ,motiv pentru care ar trebui să conducă lumea, iar celelalte considerate inferioare (precum evreii ) trebuiau să fie exterminate.

Cum a reușit Partidul Național-socialist al muncitorilor germani ,condus de Adolf Hitler, să câștige alegerile din parlamentul german ,în anul 1933?

Prin propagandă abilă, valorificând nemulțumirile populației față de greutățile din timpul Marii Crize economice.

Prin ce metodă i s-au acordat lui Mussolini puteri sporite?

Printr-o lege specială :)

Care au fost cauzele care au dus la prăbușirea comunismului între anii 1989-1991?

Problemele pe care populația le-a întâmpinat: economia nu mai putea fi susținută, restricțiile ce vizau nevoile de baza erau din ce în ce mai mari, iar perspectiva democrației devenea din ce în ce mai tentantă.

Când a avut loc sfârșitul nazismului și fascismului?

Prăbușirea nazismului și fascismului avut loc o dată cu sfârșitul celui de al doilea război mondial, țările în care s-au manifestat cele două regimuri găsindu-se în tabăra învinșilor.

Ce a stabilit reformă Constituțională din anul 1962 ,în Franța?

Reforma Constituțională din anul 1962 a stabilit ca președintele Franței să fie ales de cetățeni prin vot universal, nu de un colegiu electoral ca până atunci.

Ce reprezenta antisemitismul pentru regimul Național-socialist german?

Regimul Național-socialist a transformat antisemitismul în politică de stat, în numele așa zisei purificări a rasei ariene.

Pe ce principii se bazează regimurile democratice și unde sau consolidat acestea?

Regimurile democratice se bazează pe: - principiul separării puterilor în stat - vot universal - alegeri libere - respectarea drepturilor și libertăților cetățenești - pluripartidism ▪︎Acestea s-au consolidat în țările nordice precum Danemarca ,Suedia sau Norvegia, și în cele mai multe state din vestul Europei

Care sunt trăsăturile comune ale regimurilor politice totalitare din secolul XX?

Regimurile politice totalitare a avut o serie de trăsături comune: - existența Partidului unic și a unui dictator în fruntea statului - încălcarea de către regim a drepturilor omului - cultul personalității - controlul absolut al statului asupra societății - lichidarea oricărei forme de opoziție - supraveghere a populației de către poliția politică - cenzura presei etc.

În ce condiții a izbucnit la Petrograd revoluția condusă de Partidul Constituțional democrat și de membrii Partidului social democrat , și ce sa întâmplat în urma acesteia?

Revoluția de la Petrograd a izbucnit În condiția în care Rusia a ajuns într-o criză puternică cauzată de sărăcia generalizată și de înfrângerile de pe front. Ca urmare a fost instaurat un guvern provizoriu la 16 februarie /1 martie 1917 iar a doua zi țarul a abdicat.

Care a fost singura doctrină totalitară care a avut continuitate după cel de al doilea război mondial?

Singura doctrină care a avut continuitate a fost cea comunistă, URSS folosindu-se în principal de armată dar și de conferință de la Yalta unde s-a decis împărțirea zonelor de influență în Europa (astfel URSS început să se impună în Europa de Est ,unde țările trebuiau să urmeze linia sovietică.

În jurul cărui act politic fundamental era organizat sistemul politic românesc la începutul secolului XX?

Sistemul politic românesc de la începutul secolului XX era organizat potrivit Constituției României din anul 1866. - România era o monarhie Constituțională bazată pe principiul separării puterilor în stat, iar Regele Carol I (1866-1914) și-a îndeplinit rolul de arbitru al vieții politice.

Care este denumirea poliției politice a regimului nazist ,din Germania?

Temuta poliție politică a regimului , "Gestapo" , supraveghea orice activitate.

În jurul cărei concepții au fost organizate toate domeniile de activitate în U.R.S.S?

Toate domeniile de activitate în URSS au fost organizate conform concepției lui Lenin expuse în "tezele din Aprilie" 1917

Ce trăsături specifice avea regimul democratic din Marea Britanie?

În Marea Britanie se aplica principiul regele conduce, dar nu guvernează, prim-ministrul șef al majorității parlamentare, avea un rol însemnat, își alegea miniștrii și avea puteri executive extinse.

Cum au fost nevoiți germanii să trăiască ,în a doua jumătate a secolului XX ?

În a doua jumătate a secolului XX ,germanii au fost nevoiți să trăiască în două state separate. În zona de ocupație militară a aliaților Occidentali s-a constituit un stat democratic, având ca formă de guvernământ Republica federală ,care a devenit mai târziu membru NATO.

Ce caracteristici avea dreptul la vot în primii ani ai secolului XX?

În primii ani ai secolului XX era aplicat votul cenzitar (doar de către bărbați)

Care sunt caracteristicile regimului democratic al Franței dintre anii 1918 și 1940?

▪︎ regim democratic republican ▪︎ caracterizat prin instabilitate guvernamentală (au funcționat 42 de guverne)

Care au fost cele mai puternice formațiuni politice după 1918?

▪︎Partidul conservator ▪︎ Partidul laburist

Când a început procesul de exterminare a evreilor cunoscut și sub numele de "Holocaust" și câți oameni au fost uciși pe parcurs?

▪︎Procesul de exterminare a evreilor a început în timpul celui de al doilea război mondial, din 1942. ▪︎ până în anul 1945 au fost uciși aproximativ 6 milioane de evrei dar și Romi proveniți atât din Germania ,cât și din țările ocupate de armatele hitleriste, în lagăre de exterminare dintre care cel mai cunoscut este cel de la "Auschwitz".

Care erau organele de forță internă în Italia fascistă?

▪︎poliția politică (O.V.R.A) ▪︎ organizațiile paramilitare "Cămășile Negre" și "Ballila"


Conjuntos de estudio relacionados

Chapter 18: Nursing Care of the Child With an Alteration in Gas Exchange/Respiratory Disorder

View Set

الفصل الخامس: المجال المغناطيسي

View Set

CRPC Damage Control Mod: 7, 8, 9

View Set

Operations Management - Chapter 10

View Set

Photosynthesis AP Style Questions Practice

View Set