20220120

¡Supera tus tareas y exámenes ahora con Quizwiz!

Vad tror muslimer på?

Inshallah - om Gud vill är ett välkänt muslimskt uttryck. Uttrycket sammanfattar den muslimska tron på Gud. Vi kan inte förstå allt som Gud men vi får lita på Gud. Ingen annan religion betonar monoteismen, tron på EN gud, så starkt som islam. Polyteism, att tro på fler gudar eller att sätta en människa på samma nivå som Gud, kallas shirk och är den värsta synd som finns. Muhammed är profet. Det innebär att det är han som berättar vad Gud säger. Muhammed är den muslimska historiens viktigaste person, eftersom han förmedlade den rätta och sanna tron på Gud. En muslim tror inte på Muhammed som en gud, på samma sätt som kristna tror på Jesus. Muhammed är profet och inget annat. Men i islam är inte bara Muhammed profet, även om han är den störste. Den näst viktiga profeten är Jesus, som tillsammans med Abraham och andra bibliska profeter, enligt islam, också förmedlat Guds tankar. Men de har bara förmedlat delar av sanningen om Gud, inte som Muhammed, hela sanningen.

Förklara Vad treenigheten innebär.

Treenigheten, Gud kan uppenbara sig på tre olika sätt, genom Fadern, Sonen (Jesus) och den Heliga anden. Alla kristna grupper är inte överens om hur man ser på den Heliga anden. En del judar och muslimer menar också på att Kristendomen inte är en Monoteistisk religion utan Polyteistisk.

Hur många anhängare har kristendomen?

Två miljarder anhängare

Vad är Bar och Bat mitzva?

En viktig övergångsrit är bar mitzva och bat mitzva. När en pojke fyller 13 år blir han religiöst myndig och blir »budets son", bar mitzva. I en gudstjänst i synagogan får han läsa ett stycke ur Toran och efteråt firas med gåvor och fest att pojken nu kan ta ansvar för sina handlingar. Flickorna har en motsvarande ceremoni med läsningar ur Tora. Hon blir »budets dotter«<, bat mitzva, vid 12 års ålder.

Vad är synd enligt kristen tro samt hur ser man på begreppet synd?

I 1 Joh 3:4 definieras synd som "överträdelse av lagen". Enligt kristendomen bryter synden gemenskapen mellan människan och Gud, och ingen människa kan undvika att begå synd. Kristendomens kärnpunkt är att Guds son, Jesus, genom sin uppståndelse besegrade döden och därmed också synden. Den som tror på han och omvänder sig blir alltså syndfri genom Han.

Varför kallades Jesus Kristus?

Kungar smordes med olja i en ceremoni när de kröntes. Och Jesus sågs symboliskt som kung och smord av Gud.

Vilka är de stora tre kristna riktningarna?

- Den romerska katolska (den katolska) - Den protestantiska kyrkan - många förgreningar utifrån den protestantiska kyrkan. - Den ortodoxa kyrkan

Vad ska en kristen tro på för att nå frälsning?

Att tro på Jesus som Guds son.

Hur många regler kan en väldigt konservativ jude följa?

De mest konservativa som kallas ortodoxa vill följa alla 613 regler, men det går inte, för dels bör man bo i Israel för att kunna fullfölja dem, dels kan man inte uppfylla alla regler så länge det inte finns ett tempel i Jerusalem. De 613 reglerna består av 248 positiva (Du ska...) och 365 negativa (Du ska inte ...). Judar har olika åsikter om hur de ska leva och vilka regler de bör följa. I Sverige är de flesta liberala och de följer några få regler och kanske bara firar de stora högtiderna ibland. Därför är det svårt att svara på vilka regler en jude följer - det beror helt på vem man frågar.

Vilken roll har påven inom den katolska kyrkan?

Den katolska kyrkan har sitt centrum i Rom och kallas därför för den romersk-katolska kyrkan. Kyrkans högsta ledare är påven, som har en egen stat i Rom, Vatikanstaten. Därifrån styr han sin kyrka. Påven är Kristi representant på jorden.

Vilket kan man säga är den viktigaste högtiden?

Den viktigaste högtiden är den som firas varje lördag, sabbaten (sha-bat). På den dagen ska ingen arbeta, varken djur eller människor. Men det är inte så att alla följer det, men det är målet. På sabbaten är tanken att människan ska vila, läsa och gå till synagogan. Eftersom det alltid varit viktigt att läsa och studera i den judiska traditionen har även den fattigast jude haft (och har) en bokhylla med böcker. Judar har fått många Nobelpris och en förklaring till detta kan vara den starka intellektuella traditionen som också spelat stor roll för att kunna hålla kvar den judiska identiteten i svåra tider av förföljelser. Det judiska folket var det första folk i världen att få en ledig dag i veckan. Det skedde redan på 1200-talet f.Kr., i samband med att Mose fick de tio budorden på berget Sinai.

Vilken del har kristendomen haft i krig och motsättningar i historien?

Det heliga kriget var en central tanke i islam och ledde till erövringar under 600-800-talen. De kristna s.k. korstågen 1096-1270 hade ursprungligen motivet att befria Jerusalem och Det heliga landet. I 30-åriga kriget 1618-48 deltog ett flertal av Europas stater, däribland Sverige.

Vad tror judar på?

Det som boken säger är att judarna (som kallas Israel) ska lyssna på Gud och att det bara finns en Gud. Dessutom poängteras att människan ska älska Gud med känsla, förstånd och kraft. Alltså ska de: leva efter Guds bud tillsammans med sina medmänniskor.

Vad är halal och haram?

Det som är tillåtet kallas för halal, och det som är förbjudet kallas för haram.

Vad är en hadith?

Det är texter i koranen som innehåller berättelser om hur Muhammed och de första muslimska ledarna levde.

Vad kommer ordet frälst / frälsning från och vad har den för betydelse från kristna?

En grundtanke i kristen tro är att den som tror på Jesus blir frälst. Att bli frälst innebär att räddas från döden och att man efter livet får komma till himlen. Ordet frälst kommer av det gamla ordet frihalsa. Att frihalsa innebar att man tog av den boja som var lagd runt halsen på en fånge som på så sätt blev fri från fångenskapen. Att tro på Jesus betyder att man ser Jesus som Guds son. »Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv« står det i Bibeln.

Vilka är de tre huvudriktningarna inom judendomen?

Liberala, konservativa och ortodoxa.

9. Nämn tre eventuella skäl till att kvinnor bör slöja.

Tradition i familj och släkt, för att visa värdighet och för att visa att hon tar sin religion på allvar.

Hur räknas man som jude/judinna?

Enligt den judiska lagen: 1. Den som är född av en judisk mor. 2. Den som av religiösa skäl har övergått, konverterat, till judendomen Men, i Sverige kan ibland även att den som bara har en judisk pappa räknas som jude.

Vem var den heliga Birgitta?

Ett av de stora katolska helgonen är en svensk kvinna som levde på 1300-talet: den heliga Birgitta (1303- 373) . Hon levde först ett vanligt familjeliv och födde åtta barn. Efter sin mans död sökte hon nya väg ar och ville bli »Kristi brud och språkrör«. Birgitta fick uppenbarelser från Gud. Hon flyttade till Rom, där hon stannade resten av sitt liv. Hon ville påverka påven att låta henne grunda en orden, vilket också skedde, men först några år efter hennes död. Då bildades Birgittin orden som har sitt centrum i Vadstena i Östergötland. Det är i dag ett aktivt kloster. Birgittas uppenbarelser trycktes 1492 och anses vara ett storverk i den svenska litteraturhistorien. 1 oktober 1999 utsågs den heliga Birgitta till ett av Europas sex skyddshelgon. I S:t Peterskyrkan i Rom finns numera i en nisch, en fördjupning, på utsidan av kyrkan med en åtta meter hög staty av den heliga Birgitta.

Nämn tre högtider inom islam?

Fredagsbönen, Eid al-Fitr (fastebrottshelgen) och Eid al-Adha (offerhelgen).

Hur många regler finns det inom judendomen?

För att klara av uppgiften att representera Gud på jorden, fick det judiska folket lagar att följa, närmare bestämt 613 stycken. Judar menar att alla människor bör följa vissa av reglerna, att inte döda och stjäla exempelvis. Men de flesta lagar gäller bara för judar och de tar upp frågor om mat, klädsel, ceremonier och annat som på verkar det dagliga livet.

Hur beskrivs Gud inom Judendomen?

Gud är en, odelbar och unik är en fast dogm, det vill säga lärosats. Att av bilda Gud är otänkbart vilket också betonas i det första budet. Gud är en, men har flera sidor, både nära och fjärran, både straffande och förlåtande. Att tro på Gud betonas inte så starkt i judendomen, men desto mer framhålls att Gud vill att judarna ska leva ett liv i lojalitet med honom och hans folk. Det handlar om den judiska identiteten, att en jude inte bara tror utan också är Guds tjänare på jorden.

Vilket är Guds namn på hebreiska och vad betyder det?

Guds namn på hebreiska är Jahve, det uttalas jachve och betyder Jag Är. Med hebreiska bokstäver skrivs det JHWH. Vissa judar uttalar aldrig namnet då det anses för heligt, istället säger man Herren, adonaj på hebreiska.

Hur blir man helgon?

Helgon är människor som varit så goda att det blivit goda gärningar »över«. Helgon ber för andra. Man ber inte till ett helgon, utan ber att helgonet ska be för en. I varje katolsk kyrka finns statyer och bilder på helgon. Det viktigaste helgonet är Maria, Jesu moder. Hon kallas också Madonna. Under vissa perioder av historien har människor varit rädda för Jesus. Människor trodde att Jesus skulle vara med och döma dem och avgöra vem som fick komma till himlen. Då växte Mariadyrkan fram, och hon blev en trygg moders gestalt som det var lättare att vända sig till.

Vad skiljer islamister, jihadister och sekularister?

Islamister (även kallade fundamentalister) menar att islam inte bara är en religion, utan också ett samhällssystem. Religion och samhälle är ett. Islamister kan hänvisa till den första muslimska tiden på 600-talet, då Muhammed fungerade som både religiös och politisk ledare. Ett exempel på en islamistiskt rörelse är Det muslimska brödraskapet i Egypten. Den lag som enligt islamister ska styra är den muslimska lagen sharia. Sharialagen finns inte i en enda lagbok, för den ser olika ut från land till land. Tolkningar av sharialagen påverkas ofta av landets kultur. Begreppet jihad betyder strävan, strävan att kämpa för det goda i människans inre. Samtidig har det också fått stå för »heligt krig«< i vissa sammanhang. Under de senaste åren används benämningen jihadister för de grupper som krigar i islams namn och eftersträvar ett muslimskt samhälle och även talar om att återupprätta ett kalifat. Genom historien har olika muslimska kalifat kommit och gått. De har haft en stark ledare, en kalif, som med makt över stora områden. (Se den historiska översikten på s. 139). IS, Islamiska staten, eftersträvar att upprätta ett stort kalifat i medelhavsområdet. Sekularister har motsatt uppfattning och hävdar att religion är en privatsak. De hänvisar ofta till Koranen där det står att >>Tvång skall inte förekomma i trosfrågor. En tredje grupp vill att islams tankar om fred och rättvisa ska påverka samhället, men det behöver inte ske med hjälp av ett muslimskt styre.

Vilka är de fem pelarna?

Islams fem pelare, Trosbekännelsen, Bönen 5gånger/dygn, Fastan under Ramadan, Religiösa skatten ger en del av sin lön till utsatta, Vallfärden beger sig till Mecka. De fem pelarna vägleder muslimer. Den första pelaren har vi redan tagit upp, trosbekännelsen. Det ligger till grund för hela den muslimska tron. 1. Trosbekännelsen (shada) läser man varje dag. Den lyder: Det finns ingen gud utom Gud och Muhammed är Guds profet. 2. Bönen ber man fem gånger om dagen, vänd mot Mecka. Bönen är strikt ordnad till innehåll och form. På så sätt kan alla be tillsammans och följas åt i knäfallande. Långt ifrån alla muslimer ber fem gånger per dygn, men räknar sig ända som muslimer. 3. Skatten (zakat , uppgår till 2,5 procent av ens sparade pengar och ges till fattiga. I vissa länder fungerar det som en statlig skatt, i andra får var och en fördela skatten till behövande. kanske släktingar och fattiga i den närmsta omgivningen. Fattiga människor behöver inte betala denna skatt. 4. Fastan (saum) infaller under månaden ramadan. Fastan på går från det att solen går upp till den går ner. Att dricka, áta, röka eller ha sex är förbjudet under denna tid. På kvällen bör man dessutom äta måttligt. 5. Välfärden (hajj) sker till Mecka. Pilgrimsfärden till Mecka är islams femte grundpelare. En muslim bör vallfärda till Mecka minst en gång i livet, men bara om det inte kostar familjen för mycket. Vallfärden till Mecka är den enda av islams fem pelare som inte är obligatoriska. Mer än två miljoner muslimer gör vallfärden till Mecka varje år. Man vallfärdar för att visa sin lydnad inför Allah och för att känna samhörighet med andra muslimer.

Vad är Guds rike?

Jesus talade ofta om Guds rike, ett himmelskt rike som ska komma till jorden. När och hur sägs inte, men det är motsatsen till djävulens rike. De människor som skrev böckerna i Nya testamentet trodde att Guds rike skulle komma mycket snart - det återstod bara dagar eller veckor.

Vem var Jesus och vilken roll hade han inom Kristendomen?

Jesus, Föddes av Maria som blev gravid genom Gud utan att ha samlag även kallad den "obefläckade" avlelsen. Jesus född jude och växter upp en judisk miljö, började predika och undervisa hans sista år i livet om en "ny lära" där han förkastar många utav Judendomens regler. Han hävdar även att han är Guds son men i mänsklig form och han är snäll mot alla. Jesus dör och tar på sig människan synder och vi människan står i skuld till honom. Han anklagas av romarna att vara judarnas konung - och därmed döms till döden. Jesus själv hävdar att han är judarnas konung även kallad Messias.

Hur hänger folk och religion ihop i judendomen (judisk identitet)?

Judar tillhör en religion, men även ett folk. Gud sade att de var hans utvalda folk och vissa menar att det går att säga nej till tron på Gud, men inte att man tillhör det judiska folket. Och det var det folket som fick uppgiften att bli Guds tjänare på jorden. Svaret på ifall judar än idag tror på att de är det utvalda folket skiljer sig åt. Några kan hävda att utvaldheten är ett avslutat projekt som hade sitt värde i en annan tid och situation. Man är skeptisk till tanken att judar tillhör ett folk som på ett speciellt sätt ska representera Gud på jorden. Tro på Gud kan man göra ändå. Andra kan hävda att man som jude kan förneka hur mycket som helst att man tillhör ett utvalt folk, men en jude kommer ändå inte ifrån sin uppgift. Den judiska historien visar att judar inte tillåts vara »som andra folk«, varken av Gud eller av icke-judar. Dessutom har alla folk fått uppgifter av Gud, så det är inget särskilt med det, enligt denna grupp. En tredje grupp, de mest konservativa som kallas ortodoxa, ser ingen anledning att ifrågasätta uppdraget.

Vilka heliga skrifter finns det?

Judendomen har främst två skrifter som är vägledande för tron: 1. Bibeln 2. Talmud. Judar kallar Bibeln för Tanak och det är samma text som kristna kallar för Gamla testamentet. I Tanak delas böckerna in i tre grupper som på hebreiska heter: 1. Toran (läran, de Fem Moseböckerna). 2. Neviim (profeterna, exempelvis böckerna Jesaja, Amos och Obadja), 3. Ketuvim (skrifterna, exempelvis den poetiska boken Höga Visan och psalmerna i Psaltaren). Genom att ta första bokstaven i namnen har man bildat ordet Tanak. Den viktigaste delen av dessa tre delar är Tora, där de Fem Moseböckerna finns. Dessa läser man delvis igenom varje år i guds tjänsterna. Texterna står på en rulle, så kallad Torarulle. Torarullarna (ofta flera så att man kan välja) står i ett skåp längst fram i synagogan. De äldsta texterna skrevs ner på 900-talet f.Kr. och de yngsta 100f.Kr. Tanak är skriven på hebreiska och innehåller många olika slags texter. Talmud Ibland sägs att Talmud är ännu viktigare bok än Bibeln (Tanak) för judar. Ett av skälen till det är att Talmud hjälper judar att förstå sin religion och kultur. Talmud är en bok med tolkningar av judiska lagar och traditioner. Vad betyder det exempelvis när lagen säger att man inte får arbeta på lördagar, på sabbaten? Går det bra att sy en klänning, kratta i trädgården eller laga cykeln? Svaret finns i dessa tolkningar. I Talmud finns också reflektioner och berättelser som är tänk värda och som kan hjälpa en människa att förstå livet.

Hur var synen under kolonialismen?

Kolonialism, kristendomen har varit en missionerande religion via upptäcktsfärder under 1400-1500 tal åkte många kristna människor (missionärer) med för att konvertera, "civilisera" dem nya människorna på nya kontinenterna.

Hur uppstod Koranen?

Koranen har alltid funnits i himlen och är skriven av Gud. År 610 kom ängeln Gabriel till Muhammed och uppmanade honom att läsa ur den. Under 23 år läste ängeln Gabriel vid olika tidpunkter Koranens innehåll för Muhammed i uppenbarelser. Till slut fanns hela Koranen på jorden för första gången i historien. Koran betyder läsning eller recitation eftersom den kom till genom en uppläsning. Muhammed läste högt ur minnet för en skrivare som skrev ner Koranen.

Vad betyder namnet Kristus?

Kristus är grekiska och betyder Den smorde.

Berätta kort om några judiska högtider

Ljusfesten (chanukka): Firas till minne av temples återinvigning efter Mackabeerna Upproret 164 f.kr. Åttaarmad ljusstake där ett ljus tänds varje dag hela veckan. Brukar vara i december. Varar i 8 dagar Påsk (pesach = gå förbi): Firas till minne av uttåget ur Egypten. Befrielsen ur slaveriet föregicks av 10 plågor, som drabbade Egypten. Skyddet bestod i att slakta ett lamm och stryka blodet på dörrkarmarna. Man firar påsk bla. genom att äta en speciell måltid: Påskmåltiden. En måltid som följer en mycket bestämd schema. Påskmåltiden består av osyrat bröd: Mazzot, bittra örter, vin, ägg, kycklingben.under måltiden ska `yngsta sonen´fråga och `husfar´ berättar om uttåget. Berättelsen = Påsk Haggadah Försoningsdagen (Jom Kippur): Den viktigaste dagen på året, där de allra flesta går till synagogan. Om man inte går till synagogan nån annan gång så går man på denna dag. Total fasta hela dagen. Detta är 10 dagar efter Nyår. Detta är även då fasteperioden på 40 dagar avslutas. Det är en botdag där man bekänner sina synder.

Nämn fyra saker som Luther ändrade på?

Luther förkastade påveämbetet, klosterlivet och minskade dessutom antalet sakrament (grundläggande heliga kristna riter). Tron skulle hädanefter vara viktiga än ritualer. Martin Luthers idéer spreds med hjälp av den nya boktryckarkonsten. Han avskaffade avlatsbrev, I den romerska kyrkan kunde rika människor köpa sig fritt fån synd med hjälp av avlatsbrev via bikten. Hans protester fick mycket uppmärksamhet, särskilt i Nordeuropa.

Hur går det att förklara kortfattat relationen/samspelet mellan man och kvinna?

Mannen har länge varit dominerande inom judendomen. Bibeln är skriven av män, för män, men kvinnan har samtidigt haft makt i hemmet. Hon har också beskrivits som mer »naturligt« religiös och av det skälet inte behövt gå till gudstjänsterna i synagogan, om hon inte velat själv. Idag ser vi, precis som i alla sammanhang, olika hållningar. De flesta judiska kvinnor är självständiga och låter sig inte styras av män, särskilt inte här i Sverige. Judendomen speglar det samhälle vi lever i och judar är antagligen varken konservativare eller liberalare i dessa frågor än andra i Sverige. I januari 2015 valdes Ute Steyer till rabbin i den stora synagogan i Stockholm. Det är första gången som en kvinnlig rabbin blir ledare för en synagoga i Sverige.

8. Varför kan det vara svårt att gifta sig med fyra kvinnor enligt Koranen?

Mannen måste kunna försörja och behandla kvinnorna rättvist och älska de lika mycket och det går inte, enligt koranen.

Vilka är de sju sakramenten inom den katolska kyrkan?

Sakrament, heliga handlingar/ritualer. Den katolska kyrkan har sju, dop, nattvard, dem sjukas smörjelse, prästvigning, äktenskap, konfirmation, bikt - samma sakrament har ortodoxa kyrkan men kallar dem för mysterier. Protestantiska kyrkan har kvar, dopet och nattvarden. Olika kyrkor ser olika och definierar sakramentet annorlunda därav kan det skilja sig.

2. Redogör de största förändringarna som Martin Luther införde med den protestantiska kristendomen.

Martin Luther var en munk på 1500-talet från Tyskland som ledde en reformation mot kyrkan. Han kom och ändra mycket. En av de saker som han förkastade var avlatsbreven. Avlatsbrev var ett slags kvitto - som skulle göra att man kunde köpa sig fri från synd. Eftersom de var dyra att köpa innebar det att rika personer hade lättare att komma till himlen än resten av folket. Man kunde även köpa avlatsbrev för de som gått bort, vilket då gjorde att man betalade så att de ej hamnade i skärselden, alltså helvetet. (Avlatsbreven såldes av påven för att få in pengar till det dyra bygget av den nya Peterskyrkan i Rom.). Han avskaffade även klosterlivet eftersom han ansåg att Gud vill att vi ska vara glada. Han hatar dysterhet. Om han ville att vi skulle vara ledsna skulle han inte ge oss solen, månen och frukterna på jorden, allt som han ger oss för att göra oss glada. Han menade behövde inte prestera, utan enbart hans tro var tillräckligt. Martin ifrågasatte även påvens position, och prästernas makt. Luthers reform bestod av två grundtankar: den egna tron är det enda som kan frälsa människan, och Bibeln är den kristnas högsta auktoritet. Han menade att vanliga människor ska kunna stå lika nära Gud som präster. Och ansåg att präster inte ska ha så stor makt. Martin luther minskade även antalet sakrament, (grundläggande heliga kristna riter). Den katolska kyrkan har sju, dop, nattvard, dem sjukas smörjelse, prästvigning, äktenskap, konfirmation, bikt - samma sakrament har ortodoxa kyrkan men kallar dem för mysterier. Protestantiska kyrkan har kvar, dopet och nattvarden. Tron skulle hädanefter vara viktiga än ritualer. Martin Luthers idéer spreds med hjälp av den nya boktryckarkonsten. Hans protester fick mycket uppmärksamhet, särskilt i Nordeuropa. Och han kom att vara starten för en ny gren inom kristendomen.

Vem var Martin Luther?

Martin Luther, kristen munk i Tyskland och protesterade mot Den katolska kyrkan, han spikade upp 95 teser mot den katolska kyrkan. Han menade att den katolska kyrkan hade för mkt makt, pengar och religionen var inte för alla. Han ville att kristendomen skulle bli mer tillgänglig. Han tog bort en del sakrament lämnade kvar, dop, nattvard, konfirmation. Han ville också att Bibeln skulle tryckas på flera språk.

Nämn fyra skillnader mellan ortodoxa kyrkan och den katolska?

Mellan katolska och ortodoxa kyrkan är det främst synen på påvens roll som skiljer. Katolska kyrkan betraktar påven som högste ledare av alla kristna, medan den ortodoxa kyrkan inte accepterar påvens överhöghet. Katolska kyrkan är mer internationell, de ortodoxa kyrkorna är mer etniskt bundna (till ett land, t.ex. Grekland och Ryssland.). Den ortodoxa kyrkan bygger på grekisk tradition, den katolska kyrkan på romersk. I den ortodoxa kyrkan finns inga statyer med helgon, istället finns det ikoner.

Vad betyder ordet Messias?

Messias betyder den utvalde.

Vad hade Muhammed för roll inom islam?

Muhammed är profet. Det innebär att det är han som berättar vad Gud säger. Muhammed är den muslimska historiens viktigaste person, eftersom han förmedlade den rätta och sanna tron på Gud.

Hur beskrivs människan inom Judendomen?

Människan är lik Gud (gjord i Hans avbild) och ska hjälpa Gud på jorden. Människan är stark och svag på samma gång. Människan är fri att välja mellan gott och ont. Människan har stort ansvar och ska vara Guds med. hjälpare på jorden. Det som ställer till problem är att hon är svag och inte alltid gör rätt saker, men hela judendomen präglas livsbejakande hållning - det är nu livet ska levas i sorg och glädje. Ett judiskt talesätt sammanfattar detta: Bekymra dig inte om morgondagen - vem vet vad som kan hända idag. Talesättet pekar på att det väsentliga är livet här och nu, ett liv som människan inte ska fly undan. Judendomen är till sin natur praktisk, positiv och livsbejakande, familjegemenskapen och det vanliga livet liksom sexualiteten är en Guds.

Hur beskrivs människan inom islam?

Människan är skapad av Gud och kan därför inte vara ond eller född med synd, utan är i grunden förnuftig och lik Gud. Trots detta kan människan handla fel och oförnuftigt. Det är Satan som förleder människan, så att hon blir förvirrad och handlar felaktigt. Gud har gett människan en särställning på jorden och satt henne över allt annat. Men människan är helt beroende av Gud och får många gånger i livet säga: Inshallah - om Gud vill.

Vad betyder islam?

Namnet islam är besläktat med ordet salam som betyder frid/fred. Ordet islam kan ungefär översättas med att (leva i fred) (med guds plan).

Varför delades islam upp i två huvudriktningar?

När Muhammed dog 632 e.Kr. splittrades muslimerna i två grupper: sunnimuslimer och shiamuslimer. En annan grupp menade att ledaren främst skulle vara en religiös ledare. De ville av den anledningen ha en släkting till Muhammed, hans kusin Ali, som ledare. Runt Ali bildade de ett parti, shia, och därav namnet shiamuslimer. En grupp ville först och främst ha en stark ledargestalt. De kallade sin ledare för kalif, ställföreträdare, någon som kunde leda i Muhammeds ställe. Enligt denna grupp var allt sagt genom Muhammed och inga fler uppenbarelser skulle komma från Gud. Muhammeds vanor och livsstil, sunna, betyder extra mycket för dessa muslimer, vars namn är sunnimuslimer. Ungefär 90 procent av världens muslimer är sunnimuslimer.

Varför blir människan munkar och nunnor?

Redan under 300-talet började människor dra sig undan ut till öknen. De ville ostört kunna utöva sin gudstro. De kallades i början för eremiter (efter det grekiska ordet för öken). Senare kom de att kallas munk/nunna. Så småningom organiserade de sig i grupper som kallas ord-nar. Munkarna och nunnorna bor i kloster (betyder inhägnad). De lovar att leva i kyskhet (utan sex) och fattigdom. Hela livet ska ägnas åt Gud. I klostren studerar och ber man. Övrig tid ägnas åt praktiskt arbete med att hjälpa fattiga och sjuka eller att vårda klostrets trädgård. Klostren är kända för sina kryddväxter, viner, likörer och öl. I klostren har kvinnor under alla tider kunnat studera och arbeta intellektuellt. Universiteten var länge stängda för kvinnor och därför har klosterväsendet betytt mycket för kvinnor.

Redogör och jämför hur Guds- och människosynen ser ut i dem tre religionerna. Vad förenar dem och vad finns det för skillnader.

När det gäller Gudssynen kan vi se att kristendomens syn på Gud skiljer sig från islam och judendomens. Gud enligt kristendomen kan visa sig i tre gestalter, Fadern, Sonen och den Heliga anden. Tillsammans är de treenigheten. Enligt kristna betyder detta inte att de tror på tre Gudar. Men eftersom Gud är odelbar inom judendomen och islam, ser de kristendomen som en icke monoteisk religion. Något annat som skiljer de åt är hur vida man är född en syndare, eller om det är något man blir senare. Inom kristendomen anses man vara född syndare, alltså har man ärvt synd från eva och Adam men att Jesus kom till världen för att upprätta oss och befria oss från synden. Judendomen menar att man inte kan ärva synd och att det är något man endast kan begå. Islam menar att människan är skapad av Gud och kan därför inte vara ond eller född med synd, utan är i grunden förnuftig och lik Gud. Judar tror att man inte behöver vara jude för att höra till det folk som gud valde att representera han på jorden, sålänge man tillhör det judiska folket. Men islam och kristendomen anser att man måste tro på gud och följa han för att kalla sig för guds folk. Något de tre religionerna har gemensamt är att även om gud benämns som en "han" i de heliga skrifterna är gud varken en man eller kvinna. Gud anses vara större än att tillhöra ett kön. Något alla tre religioner kommer överens om är att gud har gett människan ett särskilt ansvar och ställning på jorden. Judar och kristna är även överens om att vi människor är skapade i guds avbild.

Vad är passionshistorien?

Passionshistorien är berättelsen om Jesu lidande och död i de fyra evangelierna och omfattar tillfångatagandet i Getsemane, förhöret inför Stora rådet, Pilatus dom, gisslandet, törnekröningen, Golgatavandringen, korsfästelsen, döden och gravläggningen.

Vad betyder ordet sakrament?

Sakrament betyder helig handling och är viktiga i den katolska kyrkan. Kyrkans liv kretsar kring de, och de är sju stycken.

Hur har situationen förr varit och är nu för den judiska befolkningen i Sverige?

Varför har judar förföljts så länge och så mycket? Varför finns det grupper i Sverige som framställer judar som provocerande och därför hotar judar, så att synagogor i Sverige måste stå under be vakning. Finns det en avundsjuka för att judarna tillhör det utvalda folket? Varför cirkulerar fortfarande skrifter som förtalar judar, trots att de bevisligen är påhittade och falska. Kommer judendomen och judar stöta på mer motstånd och förtryck i framtiden i Sverige? Eller tvärtom, kommer judar kunna känna sig trygga. Många judar menar att Sverige är ett bra land att bo i som jude, jämfört med många andra länder. Judar i Sverige kan vara mycket kritiska till Israels agerande och förhållningssätt i dagens konflikter, men kan trots det ge sitt stöd till Israel, av den enkla anledningen att landet fungerar som en garanti. Dit kan man som jude fly när förhållandena och förföljelser blommar upp. Det kan även ske här i Sverige.

Varför krossar brudparet ett glas vid vigseln?

Vigseln ska ske i närvaro av minst tio män. Brudparet står under en baldakin medan de sju välsignelserna läses. Vigselförrättaren håller en bägare vin som bruden och brudgummen dricker ur. Som avslutning krossar man ett glas för att påminna om förstörelsen av templet i Jerusalem 70 e.Kr, men också om de svårigheter som kan drabba en i ett äktenskap.

Ge två exempel på olika sätt muslimer kan utöva sin tro på.

Vissa går till moskén och ber varje dag, andra kanske en gång om året. Vissa följer många regler och deltar i alla högtider och andra kanske inte följer mer än någon enstaka regel eller tradition.


Conjuntos de estudio relacionados

Fin 300 Chapter Practice #2 (Chapter 2)

View Set

Proof Writing in Discrete Mathematics Test 1

View Set

6 Glial (or Neuroglia) Cells: Location, Description, Function (Exam 3)

View Set

1 Fundamentals of Electricity: Unit 1 - Atomic Structure

View Set