Relatia virus celula gazda parazitata

¡Supera tus tareas y exámenes ahora con Quizwiz!

Cum sunt virusurile care au ciclu necitolitic?

Au la baza o relatie persistenta in timp cu celula gazda iar infectiile produse sunt lente, cronice, cu evolitie progresiva si modificari degenerative la nivelul celulelor gazda.

Ciclul necitolic (persistent, endosimbiotic).

Celula infectata poaste sa supravietuiasca timp indelungat, cu producerea de virioni maturi, completi(infectie productiva) sau de componente virale(acid nucleic, capsida virale, genom viral). In cazul infectiilor abortive virusurile incomplete pot fi maturate prin suprainfectii cu ale virusuri numite virusuri helper.

Care sunt cele 3 categorii de interelatii intre virus si celula gazda?

Ciclul Litic Ciclul Necitolitic Ciclul lizogenic

Care este durata unui ciclu litic?

Durate este variabila, intre 30 minute (pentru unii fagi) si 5-20 ore (pentru virusuri patogene zootrope).

Ce este caracteristic incluziilor virale?

Ele reprezinta locul unde se sintetizeaza componentele virale sau locul unde se asambleaza particulele virale. Unele virusuri aspectul incluziilor virale este caracteristic sau specific si au denumiri caracteristice pentru fiecare virus, numele celui care le-a descoperit( incluzz Babes-negri turbare, incluzii Bollinger in variola etc).

Ce este ciclul litic?

Este caracteristic virusurilor agresive la care apar relati de antagonism acut cu efecte distructive asupra celulei gazda datorita replicarii exagerate urmate de distrugerea in totalitate a celulei gazda parazitate.

Ce este ciclul necitolitic?

Este caracteristic virusurilor atenuate care au o rata mai redusa de multiplicare si ca atase sunt mai putin virulente.

Ce este interferonul si cand a fost descoperit?

Interferonul descoperit in 1957, este o clasa de proteine sintetizata de celulele animalelor vertebrate infectate cu un virus si care transmitandu-se altor celule mediaza un mecanism de aparare fata de agresiunea virala.

Care este mecanismul de actiune a interferonului?

Nu este direct, virulicid, ci prin intermediul unei proteine denumita ''proteina inhibitoare a translatiei". Prin intermediul acestei proteine celula este capabila sa faca distinctie intre ARNm viral si cel propriu, blocand astfel replicarea virala.

Ce caracteristici au virusurile latente?

Pot ramana in stare mascata fara a se multiplica timp indelungat, dar cand intervina un factor declansator al multiplicarii virale, se poate ajunge la infectii acute virale extrem de grave.

Ce este interferenta virala?

Procesul de inhibare a replicarii unui virus de catre un alt virus care a venit in contact inainte cu celula respectiva.

Ce se intampla cu virusurile in ciclul lizogenic?

Raman in stare de latenta(provirus) si coexista cu functiile normale ale ciclului, fara perturbari. In urma multiplicarii celulare fiecare descendent va primi in zestrea sa ganetica si genomul viral(transmitere pe cale verticale; leucemiile la om, leucozele la animale, anemia infectioasa ecvina, sida)

Ce sunt incluziile virale?

Sunt formatiuni omogene sau granulare, de forme si dimensiuni variate, care apar in citoplasma sau nucleul celular infectate cu anumite virusuri si sunt vizibile si in campul microscopului optic.

Ce se intampla cu virusurile care au acest ciclu?

Sunt in general capabile sa declanseze boli grave, cu evolutie acuta si transmisibile pe care orizontala. Aceste boli se pun in libertate, organism si in mediul inconjurator, cantitati mari de virus printr-o serie de secretii si excretii bogate in particule virale(ex febra aftoasa, virusurile fagice etc.).

Care celule produc interferon?

Toate tipurile de celule pot produce interferon, insa nele produc cantitati insemnate ca de exemplu: celulele S.R.E, limfocitele, celulele splenice, hepatice, pulmonare etc.

Ciclul lizogenic (integrat neproductiv) - caracteristici?

Virusurile temperate la care acidul nucleic viral patrunde in genomul functional al celulei gazda si transcrie copii ADN, sub forma de provirus.


Conjuntos de estudio relacionados

Psychology: Divisions of Nervous System

View Set

CIS 3.10 Midterm Questions Review

View Set

Chapter 9: Time Management in Nursing

View Set

Chapter 13: Moral Development, Values, and Religion,

View Set