מערכת הנשימה

Pataasin ang iyong marka sa homework at exams ngayon gamit ang Quizwiz!

אספקת וניקוז הדם

Bronchial arteries from the Thoracic Aorta Bronchial veins: Right bronchial vein (to azygos vein) Left bronchial vein (to accessory hemiazygus vein/left superior intercostal vein)

תפקידי הסרעפת

שריר נשימה: בעת כיווץ, הסרעפת מושכת מטה את הגיד המרכזי ובכך גדל המימד הורטיקלי של בית החזה. סיוע בעשיית צרכים ולידה: כיווץ שריר הסרעפת מסייע לשרירי הבטן לעלות את הלחץ התוך בטני בעת עשיית צרכים ולידה. תמיכה בעמוד השדרה: בעת עצירת הנשימה לאחר שאיפה עמוקה, הסרעפת מקובעת וע"י כך מסייעת לשרירי הבטן לעלות את הלחץ התוך בטני בשמירה על יציבות עמוד השדרה בעת כפיפה או הרמת משאות כבדים. סיוע בהזרמת דם ולימפה: ירידת הסרעפת בעת כיווצה גורם לעלייה בלחץ התוך בטני ולירידה בלחץ בתוך בית החזה. שינויי לחץ אלו דוחפים את הדם ב-IVC כלפי מעלה אל העלייה הימנית בלב. באופן דומה, נדחף נוזל הלימפה מאזור הבטן אל בית החזה דרך ה- Thoracic duct.

שער הריאה

בשער הריאה (hilum) נכנסים ויוצאים מספר כלים חשובים: pulmonary bronchus, pulmonary A., pulmonary V. .

מקור קנה הנשימה

מקורו בצוואר בהמשך לתיבת הקול, כלומר בהמשך לחלקו התחתון של סחוס ה- Cricoid ובגובה חוליה צווארית מספר 6. •במבוגר אורכו הוא כ- 11 ס"מ וקוטרו כ- 1.5 - 2.5 ס"מ.

תפקידי מערכת הנשימה

1. שאיפה ונשיפה של אוויר 2. חילוף חמצן ופחמן דו חמצני 3. הכנסת לחות 4. ריח 5. דיבור

Respiratory mucous- רכיבים עיקריים

.1Goblett cells - תפקידם להפריש נוזל דביק הנקרא מוקוס. .2Ciliated epithelia - רקמה ריסנית עושה עיבוד ראשוני של האוויר שמגיע למערכת הנשימה.

Respiratory mucous- תפקידי הרקמה Ciliated epithelia

1. הפרשת כמות גדול של מוקוס- הרטבת האוויר שנכנס על מנת שהחיידקים ייתפסו בו. 2. צמצום הפרשי טמפרטורות - קורה בגלל שהאוויר מסתובב בצמוד לרקמה. 3. תפיסת החומרים שנכנסו והוצאתם על ידי תנועה של הריסים לתוך מערכת העיכול - מהושט לקיבה, שם האנזימים מפרקים את החומרים האורגניים, והחומרים האנאורגניים יוצאים החוצה. יכול לצאת גם דרך האף והפה (ליחה).

פתולוגיות של מערכת הנשימה

1.פתולוגיות של מערכת הנשימה מהוות כ16% מהתמותה במדינות מפותחות. כמיליארד חולים בשנה בארה"ב בלבד בהצטננות . 2.רוב המערכת נמצאת בבית החזה והיא יותר קומפקטית ממערכת הדם. 3.ישנם מספר מבנים הקשורים למערכת אשר נמצאים בראש והצוואר (יפורטו בראש וצוואר).

מערכת הנשימה הפיזיולוגית- כמה נשימות אנו נושמים מדי יום?

אנו נושמים כ25,000 נשימות מידי יום.

Parietal pleura

את הparietal pleura ניתן לחלק למספר אזורים: 1. Cervical pleura - מעל קודקוד הריאה (Cupula- נמצא באזור הקלביקל, מעל הצלע הראשונה). 2. Costal pleura - הפלאורה של הצלעות. האזור הגדול ביותר. 3. Mediastenal pleura - מחבק את המידיאסטנום, נמצא מאחורה. נוגע בפריקרדיום של הלב. Diaphragmatic pleura .4 - הריאות יושבות באופן סימטרי על שני צידי הסרעפת, וזהו החלק שנוגע בסרעפת (מלמטה). ●

Pleural cavity

בתוך החלל הפלאורלי נוצרים 2 חללים קטנים: .1Costodiaphragmatic recess - בין הריאה לסרעפת, אחד מכל צד. לריאה אין כל כך מקום להתרחב בתהליך הנשימה, בעיקר בנשימה מוגזמת בעת פעילות גופנית, ולכן חשוב שיהיה חלל בו הריאה יכולה להתרחב. Costomediastinal recess.2 - כיס בין הלב לריאה (בין הצלעות למידיאסטינום), נמצא בעיקר בצד השמאלי. הוא הרבה יותר קטן מה- Costodiaphragmatic, אך משמעותית יותר גדול מהחלל הרגיל של הפלאורה.

סמפונות משניים של קנה הנשימה

בתוך הריאות, הסמפונות הראשיים מתפצלים לסמפונות משניים (lobar bronchi) החודרים לאונות הריאה: -בריאה שמאל לשניים: עליון ותחתון -בריאה ימין לשלושה: עליון, אמצעי ותחתון •כל סמפון משני מתפצל למספר Segmental bronchi

סחוסי הגרון

הגרון מורכב מ4 סחוסים קשיחים היוצרים בינהם מפרק: *Cricoid-הוא הסחוס התחתון ביותר, מחובר לקנה הנשימה ואינו זז ביחס לשאר הסחוסים. *Thyroid-ה thyroid הינו סחוס גדול המתחבר אל ה cricoid. חיבור 2 הלמינות שלו יוצר את ה laryngeal prominence *Arythenoid-מבנה זוגי בעל צורת פירמידה יוצרים מפרק סינוביאלי על גבי הcricoid. *epiglottis-הepiglottis מתחבר אל מרכז ה thyroid ומשמש כמכסה הגרון.

Alveoli

היחידה הראשית שאחראית על חילוף הגזים. *כלAlveoli מוקפת ברשת נימים עשירה (Capillary plexus) שמקורו ב- Pulmonary a. & v. *צבר של שקיקים (alveoli) נקרא Alveolar sac. מקור המילה alveolus מלטינית תעלה קטנה. מבנה אנטומי בעל צורה שת תעלה קטנה, נמצאים בפרנכימה של הריאות מייצגים את הקצה של העץ הנשימתי. הקירות שלהם חדירים ולכן הם יכולים לבצע החלפה של גזים עם כלי הדם. יש בתוכם חומר הנקרא surfactant אשר שומר על צורתם.

הלוע

הלוע מורכב מקבוצת שרירים הנקראים constrictors תפקידם הינו להעביר אוויר אל קנה הנשימה/ מזון אל הושט.

לוקה נוספת של אזורים תפקודיים של מערכת הנשימה

חלוקה נוספת אשר יותר מקובלת הינה חלוקה לפי מיקום: אזור עליון - עד צינור הנשימה אזור תחתון - מהlarynx - עד האלבאולות

Nasal cavity The turbinates (concha)

חלל האף הינו ההתחלה של מסלול כניסת האוויר. חלל האף והסינוסים באזור מכוסים ברקמה המוקוזית ועושים עיבוד ראשוני וסינון של האוויר הנכנס למערכת. על מנת לייעל את התהליך יש צורך בהגדלה של שטח הפנים וזה נעשה ע"י ניצול הסינוסים הקיימים ושימוש בקונכות.

מבנים עיקריים במערכת הנשימה:

חלל האף והסינוסים לוע pharynx גרון larynx קנה הנשימה trachea ברונכוסים ריאות

מערכת הנשימה הפיזיולוגית

חמצון אבות מזון והפקת אנרגיה.

אזורים תפקודיים של מערכת הנשימה

יש להשלים מהמצגת-שקופית 34

Respiratory bronchiole

כל Respiratory bronchiole מסתיים ב-Alveolar ducts שנפתחים לצבר שקיקים דקים הנקרא Alveoli (נאדית).

Pleura

כל אחד מחללי הריאה והריאות עצמן, עטופים בקרום סגור והמשכי הנקרא Pleura (פנימית ל- Endothoracic fascia). שתי שכבות של פלאורה: עוטפת את הריאות ונקראת: Visceral pleura. צמודה לקיר בית החזה, ה- Mediastinum והסרעפת, נקראת:Parietal pleura . בין שתי השכבות יש חלל הנקראPleural cavity ומכיל נוזל סיכה Serous pleural fluid) ). החלל קטן כ - 2 מ"מ מאפשר תנועה חלקה של הריאות בעת התכווצותן. שני הקרומים הפלאורלים נפגשים באזור הנקרא: Hilum of the lung (שער הריאה)

גבולות הריאות

לכל ריאה שלושה משטחים: 1.החלק הפונה אל הצלעות, הסחוס והחוליות נקרא Costal surface. 2.החלק הקעור הפונה אל הלב, קרום הלב וכלי הדם הגדולים נקראMediastinal surface . 3.החלק הפונה אל הסרעפת נקרא Diaphragmatic surface ומהווה את בסיס הריאה

פתחים בסרעפת

לסרעפת שלושה פתחים עיקריים: 1.Aortic opening : דרכו עוברים המבנים הבאים: אבי העורקים (Aorta), Thoracic duct , Azygos vein ו-Hemiazygos vein (לעיתים). 2.Esophageal opening : דרכו עוברים הושט, ה- Vagus nerves, סעיפים של ה- L. gastric a. וכלי לימפה. 3. Caval opening דרכו עוברים ה- Inferior vena cava וסעיפים שונים של ה- Phrenic nerves

מערכת הנשימה הפיזיולוגית- מבנים עיקריים

מבנים שאחראים על הזרמת חמצן והוצאת פחמן דו חמצני: אף, לוע, ריאות וכו'.

סרעפת

מחיצה כיפתית בצורת מצנח (דו כיפתי) הבנויה מרקמת שריר ורקמת חיבור דקה המפרידה בין חלל בית החזה לבטן. הכיפה (Dome) הימנית של הסרעפת גבוהה יותר מהשמאלית (גבול העליון של הצלע החמישית לעומת גבול תחתון של הצלע החמישית). השריר החשוב ביותר בתהליך הנשימה. לסרעפת פתחים למעברים של מבנים בין בית החזה לבטן.

ריאות

צורת חרוט חלק העליון מהווה את הקודקוד (apex). החלק התחתון מהווה את הבסיס (base). מאפיינים: רכה, קלה (1 ק"ג) וספוגית. אורך ממוצע: 25-35 ס"מ רוחב מקסימלי 10-15 ס"מ. שטח פנים: 80-120 מ"ר. תפקידים: שחלוף גזים בין האוויר והדם.

שרירי בית החזה

קבוצת שרירים המסייעים בנשימה. מסייעים להרחיב ולצמצם את בית החזה. מחברים בין הצלעות ומתחלקים ל: external, internal, innermost.

סמפונות ראשיים של קנה הנשימה

קנה הנשימה מתפצל לשני סמפונות ראשיים (main/primary bronchi), ימני ושמאלי. מיקום ההתפצלות בגובה של ה- sternal angle ואחורית בגובה של הדיסק הבינחולייתי בין T4-T5 •ה- Right main bronchi רחב, קצר ואנכי יותר יחסית ל- Left main bronchi .

Terminal bronchiole.

קצהו של כל אחד מה-Segmental bronchi נקראTerminal bronchiole. כל Terminal bronchiole מתפצל ל -2 Respiratory bronchioles

מבנה הריאות

ריאות ימין ושמאל שונות בגודלן ובצורתן. שני חריצים, oblique & horizontal fissures, מחלקים את ריאה ימין לשלוש אונות: עליונה, אמצעית ותחתונה חריץ אחד, oblique fissure, מחלק את ריאה שמאל לשתי אונות: עליונה ותחתונה.

אזורי תחל

שלושה אזורי תחל: 1.Sternal part - אל חלקו האחורי של ה- Xiphoid process . 2.Costal part - אל שטחן הפנימי של 6 הצלעות התחתונות והסחוס. 3.Vertebral part - באמצעות רצועות שריריות (crura) הנאחזות בצידי הגוף והדיסק הבינחולייתי של חוליות המותן.

חיבור בין הסרעפת לחוליות המותן

שלושה אזורי תחל: 1.Sternal part - אל חלקו האחורי של ה- Xiphoid process . 2.Costal part - אל שטחן הפנימי של 6 הצלעות התחתונות והסחוס. 3.Vertebral part - באמצעות רצועות שריריות (crura) הנאחזות בצידי הגוף והדיסק הבינחולייתי של חוליות המותן. סיבי השריר הפריפריאליים מסתיימים ברקמה סיבית חזקה הבונה את החלק המרכזי של הסרעפת הנקראת Central tendon . מבנה סיבי המחובר בחלקו המרכזי העליון עם חלקו התחתון של קרום הלב.

היכן מחוברים מיתרי הקול?

•בין סחוס התירואיד לאריתנואידים מחוברים מיתרי הקול.

בלוטת התירואיד

•בלוטה בעלת תפקיד הורמונלי נרחב. •אחראית על מטבוליזם של הגוף.

חלל האף

•הכניסה לחלל האף היא דרך הנחיריים •היציאה האחורית של חלל האף הינה לאזור הלוע ונקראת choane •במרכז חלל האף ישנה מחיצה המפרידה אותו לשני חללים.

Bronchopulmonary segment

•יחידה פונקציונאלית עצמאית בריאה (כ - 10 בכל ריאה). •כל יחידה בעלת צורת פירמידה שבסיסה פונה למשטח הפלאורלי וחודה לשער הריאה. נפרדת מיחידות סמוכות ע"י רקמת חיבור. כל יחידה כוללת: Segmental bronchus וסעיף של ה- Pulmonary artery *ה-Pulmonary veins משותפים ליחידות סמוכות. *לכל יחידה כלים לימפטיים ועצבים אוטונומיים משלה.

מהו קנה הנשימה?

•קנה הנשימה (Trachea) הינו צינור גמיש עשוי טבעות סחוס דמויות פרסה (פתוחות בחלקן האחורי).

תפקידי חלל האף

•תחושת ריח •פתח לנתיב אוויר •לחות (קירור או חימום של אוויר) •ניקוי מגורמים זרים


Kaugnay na mga set ng pag-aaral

Chapter 4. Planning and Strategic Management

View Set

PSCI Political Participation wkbk

View Set

World Geography - Chapters 5 & 6

View Set

Obstetric & Gynecological Emergencies review !@#$%%^

View Set

Chapter 12 - Environment Protection - Negative Externalities

View Set