6. Tilinpäätösanalyysi
2. Miksi tilinpäätösanalyysin tekeminen ei ole aivan suoraviivainen ja mekaaninen tehtävä?
Tilinpäätös ei ole välttämättä sellaisenaan käyttökelpoinen päätöksentekijän toiminnan perustaksi. Siksi tilinpäätöstä täytyy muokata tiedon tarpeita vastaavaksi. Yritysjohdolla on myös mahdollisuuksia käyttää harkintaa, kuinka tilinpäätöksen erät esitetään tilinpäätöksessä. Tämän harkintavaran käyttötavan tunnistaminen vaatii tilinpäätöksiä analysoivalta hyvää tuntumaa tilinpäätöksiin. Tilinpäätöksen laadun arviointi on siten hyvin oleellinen kysymys. Mikäli tilinpäätöksiin liittyy runsaasti harkinnanvaraisuuksia, ei tilinpäätöstä voida pitää erityisen luotettavana tiedon lähteenä.
1. Mitkä ovat tilinpäätösanalyysin vaiheet? 4. yhteensä
Tilinpäätösanalyysin keskeiset vaiheet ovat; 1. Strategia-analyysi, jossa pyritään ymmärtämään yritystoiminnan sisältöä; 2. Tilinpäätöksen muokkaus, jossa tilinpäätösaineisto muokataan mahdollisimman käyttökelpoiseen muotoon; 3. Tunnuslukuanalyysi, jossa yksittäisiä tunnuslukuarvoja lasketaan; tulevaisuuden ennustaminen, jossa arvioidaan kyseisten tunnuslukujen käyttäytymistä mikäli yrityksen strategia toteutuu; sekä 4. Arvonmääritys, jossa tulevaisuuden ennusteet siirretään diskonttaamalla nykyhetkeen ja lasketaan kertyneet rahavirrat yhteen. Näin saatu tulos on yrityksen arvo.
4. Mitkä ovat keskeiset yrityksen arvonmääritysmallit?
Tuottomallit perustuvat siihen ajatukseen, että yrityksen arvo muodostuu tulevaisuudessa odotettavien kassavirtojen tai tuloksen kumulatiivisesta nykyarvosta. Tällöin yrityksen taseessa olevat varallisuuserät ovat olemassa vain näiden kassavirtojen tai tuloksen tuottamista varten. Lisäarvomalleissa otetaan lähtökohdaksi yrityksen nykyinen varallisuus ja siihen lisätään tai siitä vähennetään vain se osa yrityksen tulevaisuuden kassavirroista tai tuloksesta, joka ylittää tai alittaa rahoittajien tai omistajan tuottovaatimuksen.
3. Pohdi, mitkä tilinpäätösanalyysin tunnusluvut olisivat keskeisimpiä: a) yrityksen työntekijöille b) yrityksen tavarantoimittajille c) lainoittajille d) osakesijoittajille
a) Yrityksen työntekijöitä kiinnostaa oma työpaikka ja sen tulevaisuus. Mikäli toiminta on kannattavaa, tällöin työpaikan säilyminen on todennäköisempää. Yrityksen kasvu viittaa siihen, ettei ole voimakasta tarvetta supistaa yrityksen toimintaa. Mikäli työntekijäkohtaiset tunnusluvut kehittyvät myönteisesti, on se myös merkki työpaikan varmuuden puolesta. b) Tavarantoimittajalle on keskeistä tavarantoimitussuhteen jatkuvuus ja myyntisaatavien maksut. Toimitussuhteen jatkuvuuteen vaikuttaa yrityksen kasvu ja kannattavuus. Kasvu kertoo asiakassuhteen kehitysmahdollisuuksista ja kannattavuus yrityksen mahdollisuuksista toimia kannattavasti ja varmistaa näin asiakassuhteen jatkuvuus. Tavarantoimittajia kiinnostaa myös yrityksen kyky hoitaa maksunsa. Tätä kykyä kuvastavat maksuvalmiuden tunnusluvut quick ja current ratio. Lisäksi pääoman kiertonopeusluvuista tavarantoimittajia kiinnostaa tietää yrityksen ostovelkojen kiertonopeus. c) Lainoittajaa kiinnostaa se, että yritys kykenee maksamaan lainan korot ja kuoletukset. Keskeisessä asemassa on yrityksen kannattavuus, koska tulovirrallaan yritys pystyy hoitamaan lainojensa kassavirtoja. Yrityksen velkaantuminen on keskeisessä asemassa, koska suuri määrä velkaa voi aiheuttaa sen, ettei yritys kykene hoitamaan juuri kyseisen lainottajan velkaa täysimääräisesti. Maksuvalmius kiinnostaa sen takia että lyhyen aikavälin maksukyky vaikuttaa lähitulevaisuudessa yrityksen kykyyn hoitaa lainojen korot ja lyhennykset. d) Osakesijoittajaa kiinnostaa erityisesti tunnusluvut, joissa on suhteutettu yrityksen menestys osakkeisiin. Näitä tunnuslukuja ovat erityisesti tulos per osake ja P/E-luku. Lisäksi osakesijoittajaa kiinnostaa yrityksen kannattavuuden suhdeluvut, erityisesti oman pääoman tuottoprosentti. Tulevaisuuden osalta osakesijoittajaa kiinnostaa arvioida yrityksen kyky kasvaa ja tuottaa liikevoittoa, eli liikevoitto-% on hyvin keskeinen tunnusluku. Lisäksi pääomarakenne on osakkeenomistajalle merkityksellinen, koska sen avulla hän voi arvioida, miten suuri rahoitusrakenteeseen liittyvä riski yritykseen liittyy. Osakkeenomistajaa kiinnostaa myös, minkä verran hän saa yrityksestä kassavirtoja, eli osinkoja joko sijoitettuun pääomaan nähden tai suhteessa yrityksen tulokseen.