Το εσωτερικό ενός Η/Υ
ROM
(Read Only Memory),Μνήμη μικρής σχετικά χωρητικότητας, στην οποία έχουν αποθηκευτεί μόνιμα πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως π.χ. για την εκκίνηση του υπολογιστή. Σε αυτήν είναι αποθηκευμένο το λογισμικό BIOS.
Σκληρός δίσκος
Αποθηκευτικό μέσο που χρησιμοποιείται για μόνιμη αποθήκευση δεδομένων. Η χωρητικότητά του είναι της τάξης TeraByte(TB). Μπορεί να είναι HDD(παλιάς τεχνολογίας) ή SSD (νέας τεχνολογίας,πιο γρήγορος).
Μητρική κάρτα
Είναι ο συνδετικός κρίκος όλων των εξαρτημάτων του υπολογιστή. Πάνω της εντοπίζουμε διάφορες ειδικές υποδοχές για την εγκατάσταση του επεξεργαστή, της μνήμης και διάφορων άλλων ηλεκτρονικών καρτών, όπως η κάρτα οθόνης. Επιπλέον στη μία πλευρά της υπάρχουν ειδικές θύρες, ώστε να συνδέουμε μερικές από τις εξωτερικές συσκευές του υπολογιστή (πληκτρολόγιο, ποντίκι, εκτυπωτή κλπ).
Επεξεργαστής
Είναι το βασικό εξάρτημα το οποίο χαρακτηρίζει τον υπολογιστή μας. Είναι υπεύθυνος για τις κυριότερες επεξεργασίες που γίνονται στον υπολογιστή. Χαρακτηρίζεται από τη συχνότητά του η οποία μετριέται σε Hertz και δείχνει τον αριθμό των εντολών που επεξεργάζονται ανά δευτερόλεπτο. Αν έχει συχνότητα 3.0GHz σημαίνει ότι επεξεργάζεται 3 δισεκατομμύρια εντολές ανά δευτερόλεπτο.
RAM
Μνήμη για προσωρινή αποθήκευση δεδομένων. Οποιοδήποτε πρόγραμμα χρησιμοποιήσουμε ή οποιαδήποτε εργασία κάνουμε αποθηκεύεται προσωρινά στη μνήμη αυτή.Είναι μία μακριά πλακέτα όπου πάνω της είναι καρφωμένα αρκετά ολοκληρωμένα κυκλώματα (τσιπάκια). Η χωρητικότητά της είναι συνήθως 4, 8 ή 16 GB.
Τροφοδοτικό
Συσκευή η οποία: α)Μετατρέπει το εναλλασσόμενο ρεύμα σε συνεχές. β)Παρέχει τις κατάλληλες τάσεις 5 και 12 Volt, για να τροφοδοτηθούν οι εσωτερικές συσκευές στο κουτί του υπολογιστή.
BIOS
Πρόγραμμα που εκτελείται κατά την εκκίνηση του υπολογιστή, είναι υπεύθυνο α)να εκτελέσει ελέγχους σχετικούς με τη σωστή λειτουργία των τμημάτων του και στη συνέχεια β)να «φορτώσει» το Λειτουργικό Σύστημα από κάποιο αποθηκευτικό μέσο(π.χ. από το σκληρό δίσκο) στη μνήμη RAM.