Kildekritik og historisk metode - en begrebsliste
Kildekritik
At vurdere om en kilde er troværdig i forhold til det, der skal undersøges.
Primærkilde
Den kilde, som først omtaler den historiske begivenhed (eller den første bevarede kilde, hvis tidligere kilder er gået tabt).
Ophavssituation/kontekst
Den sammenhæng, materialet er blevet til i (en særlig begivenhed, særlige omstændigheder, livssituation m.fl.?)
Tendens
Det, vi undersøger via kildekritik - fortæller hvad kilden vil. Vil den fortælle sandheden, altså er kilden (forsøgt) objektiv? Eller er der subjektivitet over den? En bestemt holdning, fordom eller livsopfattelse.
Diakron analyse
En historisk periode el. begivenhed undersøges på tværs af tid. Et relevant spørgsmål: Hvordan er den historiske begivenhed blevet erindret i forskellige historiske perioder?
Subjektivitet
En personlig opfattelse, interesse el. lign.
Historisk fremstilling/fremstillingsstof
En tekst skrevet af en historiker, fx en bog, artikel el.lign..Det modsatte af en kilde. De bøger eller materialer, som historikere og andre skriver om fortiden.
Erindring
Handler om hvordan vi bruger, konstruerer, diskuterer og iscenesætter historien pga. nutidige interesser og formål.
Historiografi
Historieskrivningens historie, hvor man analyserer hvordan man har skrevet historie på et bestemt tidspunkt eller måske over en særlig periode. Fokus på hvordan nutiden har formet denne begivenhed.
Objektivitet
Ideelt set det neutrale synspunkt, vi gerne vil have i historie - det er bare sjældent, at det er muligt.
Repræsentativitet
Kan kilden kun sige noget om sig selv eller afspejler/repræsenterer den en større gruppe? Hvem repræsenterer den i det hele taget?
Sekundærkilde
Kilden fortæller om en historisk begivenhed, men bygger sin viden på andre kilder (evt. primærkilder) - er med andre ord ikke den første.
Kilder
Materielle eller immaterielle efterladenskaber, der kan fortælle om fortiden. Den materialetype, vi analyserer i historie.
Andenhåndskilde
Nogen, som har hørt om en historiske begivenhed fra en anden kilde. Har fx ikke overværet begivenheden.
Førstehåndskilde
Nogen, som har oplevet den historiske begivenhed med egen tilstedeværelse.
Samtidighed
Når kilden er skrevet relativt tæt (tidsmæssigt) på begivenheden.
Historiebrug
Når man udvælger, fremhæver og/el. tilsidesætter historiske personer, begivenheder og.lign. for at fremme bestemte interesser (fx 1) videnskabelig, 2) eksistentiel, 3) moralsk, 4) ideologisk, 5) Ikke-brug og 6) underholdende/kommerciel art).
Synkron analyse
Vi dykker ned i den historiske samtid og analyserer fx forskellige positioner og grupperingers syn på et historisk tema inden for samme tidsperiode
Historie (som skole/universitets/forskningsfag)
Wie es eigentlich gewesen = hvad er der reelt sket via kildekritik og en søgen efter sandheden - så tæt vi kan komme den.