Sammhällskunskap sveriges befolkning

अब Quizwiz के साथ अपने होमवर्क और परीक्षाओं को एस करें!

Det finns flera sätt att beskriva fattigdom, beskriv två och hur de skiljer sig

Det finns både absolut och relativ fattigdom. Absolut fattigdom är när man inte har råd med de behov man har, som boende, mat, kläder och sjukvård. Man säger att man har tillgång till ca 10 kr per dag. Relativ fattigdom däremot är hur lite pengar man har i jämförelse med resten av befolkningen. Om man ligger under 60% av inkomsten än vad medianen av inkomsten i landet. Men bara för man är relativt fattig i ett land behöver man inte vara det i ett annat, utan kan istället ses som rik.

hur har sveriges befolkning förändrats de senaste 250 åren?

Det har inträffat en stor ökning av mängden av folk i sverige. Det har även skett stor skillnad i medellivslängden, och även invandringen har ökat, vilket e en av anledningarna till befolkningsökning och att sverige idag är mångkulturellt.

Var bor befolkningen i sverige och vad får den ojämna befolkningen för konsekvenser?

Största delen av befolkningen bor runtom nedre/mellersta delen av sverige. Runt stockholm, som är sveriges huvudstad är det väldigt tätbefolkat. Detta gör att det är underminerat i norra sverige, vilket leder till överpopulation i städerna.

redogör för migrationen till och från Sverige och vilka orsaker som ligger bakom

Svenskarna flyttar oftast från sverige för att studera i andra länder och få ett större utbud på sin kunskap, medan majoriteten av de som imigrerar är fyktigar, som flytt från sina land för att få bättre möjligheter i sverge, eller för att det var krig tillexempel.

hur och varför förändrades medellivslängden i sverige mellan 1800 och 1920?

Sverige fick in potatisen till landet, vilket resulterade i bättre mat som var billig, så alla hade råd att försörja sig. Sjukdomar och annat började avta efter att man fick bättre sjukvård, vilket också spelade in i att folk började leva längre. Från att i snitt leva 37 år var det vanligare att leva upp till 60 år.

fundera på hur ett samhälle utan skatt skulle kunna organiseras.

Sverige utan skatt skulle bekosta folket på sjukvård, skola, pension, kommunaltrafik med mera på deras privat pengar, vilket kan göra att man inte har råd med så mycket annat. Utsatta personer som kanske inte har mycket pengar, skulle då inte kunna gå till sjukhuset, skolan, eller få pensionspengar. Länder utan skatt är till exempel bahamas och hong kong

resonera vilka för och nackdelar det finns med att bo på landsbyggden jämfört med i en storstad

Genom att bo på landsbygden får man längre resa till mataffärer, skolor, jobb och mer. Dessutom får man längre till sjukvården, vilket kan vara en stor nackdel om det är akut. På landsbyggden kan man även ha dålig täckning.

vad kan man göra åt de olika befolkningsproblemen som sverige har idag? Beskriv problemen och ge förslag på åtgärder.

Invandrarna bor oftast tillsammans, vilket gör att invandrare och "svenskar, inte blandar sig, och detta kan leda till en del gängkriminalitet. Ett till problem är att fler människor föder under 1940 än de gör nu, och detta leder till att många människor kommer gå i pension, vilket kan leda till att det blir ont om folk som arbetar, samt ont om pengar till pensionen.

analysera den välfärd vi har i sverige.

Jag tycker inte att man ska ta bort något från den välfärd vi har, då jag tycker man har rätt till pengar om man tillexempel inte kan jobba. Vi behöver nog inte ändra något enligt mig.

vad innebär begreppet medellivslängd?

Medellivslängd beskriver hur länge en människa lever i snitt. För ca 200 år sedan var medellivslängden lägre än vad den är nu, vilket berodde på sjukdomar, fattigdom m.m. Nu har vi bättre förutsättningar och idag är medellivslängden 81 år.

Hur hänger begreppen fruktsamhetstal och naturlig folkminskning ihop?

Nativiteten, vilket betyder hur många som föds, är 1,7 per kvinna, och eftersom att det behövs 2 personer för ett barn är det naturligt att det är folkminskning eftersom att det föds färre personer än det dör.

ge exempel på olika skatter och förklara varför de finns.

Några exempel på de olika skatterna vi har är inkomstskatt, punktskatt, trängselskatt och fordonsskatt. Själva syftet på skatten är att ta hand om pengarna till omsorg, sjukvård, pension, kollektivtrafik m.m

förklara med exempel från sverige vad ett välfärdssystem är.

Välfärdssystemet är den ersättning vi får om vi blir sjuka och måste sjukskrivas, är föräldralediga eller har någon funktionsnedsättning, som gör att vi inte kan tjäna pengar. Alltså så får man lite pengar av staten, som har samlat ihop från skatten så alla kan ha möjlighet att försörja sig.

fertilitet

antalet födda barn per kvinna

nativitet

antalet födelser som föds levande i ett land

urbanisering

befolkningen flyttar från landsbygden till tätorterna/städerna

mortalitet

hur många som dör i ett land

Migration

in och utflyttning i ett land

hur skulle du vill förändra fördelningen

jag skulle vilja ge mer pengar till polis, försvar, brandkår och rättsväsende, då rättsväsendet i svergie kan bli klart mycket bättre, och ge högre straff för människor som är en fara för andra.

vilka områden går huvuddelen av våra skattepengar till?

lite mindre än hälften går till socialt skyddd, vilket är en ekonomisk grundtrygghet för oss svenskar, som ger oss billig sjukvård, pension och barnomsorg,

naturlig folkökning/minskning

när det föds fler än det dör eller tvärtom

välfärdssystem

sjukvård, skola, pensioner, äldrevård etc.

Befolkningsstatistik

statistik över hur människor flyttar, föds, dör, får barn med mera.

Förklara hur Sveriges befolkningsstruktur har ändrats från 1750-talet till idag. Använd dig av följande begrepp när du förklarar: Nativitet, mortalitet, medellivslängd, fruktsamhetstalet, naturlig folkminskning, befolkningsproblem, befolkningstäthet, urbanisering, migration, immigration, emigration.

År 1750 fanns det ungefär 1,8 miljoner invånare i Sverige. Efter hundra år, 1850, hade folkmängden nästan fördubblats. Ytterligare hundra år senare, 1950, hade befolkningen återigen fördubblats. Vad berodde detta på? På början av 1800-talet ökade befolkningen i Sverige mycket långsamt. På grund av fattigdomen dog många barn under sin födsel där kvinnorna inte fick den hjälp de behövde under förlossningen. Båda Nativiteten (födelsetalen) och Mortaliteten (dödstalen) var höga och det gjorde så att befolkningen inte ökade speciellt mycket i en viss tidsperiod. När sjukdomar som mässling och smittkoppor härjade, dog det fler än det föddes. Eller när skörden slog fel. Krig kunde också leda till att befolkningen minskade. Under 1800-talet inträffade vissa förändringar som t ex att skördarna blev större och man kunde äta sig mätt, sjukvårde blev bättre och vaccin mot smittkoppor började användas. Sver ige var inte längre indragna i stora krig också. Allt det här gjorde så att befolkningen ökade. Medellivslängden (genomsnittliga åldern för hur länge man lever), ökade mellan 1800 och 1920 från 37 till 60 år vilket var väldigt positivt och mycket. 1900-talets början var vi 5 miljoner människor. Föräldrar började känna sig säkra på att sina barn överlever länge och därför skaffade föräldrarna inte lika mycket barn. Fruktsamhetstalet (hur många barn en kvinnan föder i genomsnitt) sjönk till ungefär två. I Sverige har det under de senaste årtiondena, dött fler människor än det fötts vilket beror på att fruktsamhetstalet var lägre än två barn per kvinna. Vilket innebär en naturlig folkminskning. Det gjorde inget på grund av invandring, utan denna invandring skulle befolkningen i Sverige minskat men nu har den ökat istället. Invandringen har också löst stora befolkningsproblem som finns i Sverige. Där de äldre blir allt större på mängden. Invandringen har ersatt de personerna som lämnat arbetslivet och gått i pension. Sverige har en befolkningstäthet på 22 invånare per kvadratkilometer. Det betyder att om vi delar upp Sveriges yta i rutor där varje sida är en kilometer lång så bor det 22 personer i varje ruta. Såhär ser det inte ut på riktigt där befolkningen är ojämnt fördelad, vissa områden är mycket utspridda medans andra är mer tätbebyggda. I Norrland bor det 5 personer per kvadratkilometer jämfört med i Stockholms län där det bor 337 personer per kvadratkilometer. När människor flyttar från landsbygden till städerna, kallas för urbanisering. Idag bor 85% av Sveriges befolkning i städer och tätorter. Om inte vi hade sån kraftig invandring så skulle Sveriges befolkning minskat. Sedan 1931 har Sverige haft större immigration (folk som flyttar in i ett land, invandring) än emigrationen (utvandring, folk som flyttar ut från ett land). Idag har cirka 20 % av alla som bor i Sverige en utländsk bakgrund. Med utländsk bakgrund menas att man själv eller minst en av ens föräldrar är född utomlands. 1,6 miljoner (16%) av Sveriges befolkning är födda i ett annat land.


संबंधित स्टडी सेट्स

Ncsbn NCLEX Lesson 8 G-Musculoskeletal

View Set

Chapter 55: Drugs Acting on the Lower Respiratory Tract

View Set

Swimming, fishing, bowling, pickleball study guide for lifetime sports final exam.

View Set

Chapter 3 Assessment Packet - True & False

View Set