Astronomi begreber
de fysiske love der gælder for en del af universet, gælder overalt i universet.
Det kosmologiske princip
Solens bane hen over himmelen
Ekliptika
en opvarmet gas i mælkevejen som resultat af den udsendte energi fra stjerner som er blevet absorberet af gas. Når gassen opvarmes ioniseres den.
H2-regioner
Den længste fase i en stjernes liv. Stjernen er i en stabil ligevægt mellem gastrykket, der søger at udvide stjernen, og tyngdekraften, der søger at presse stjernen sammen. Energikilden er fusionsprocessen.(brint omdannes til helium)
Hovedseriefasen (dværgstjerne)
Ting kommer længere væk fra hinanden pga. udvidelsen i rummet (kosmologi)
Hubble flow
Nogenlunde samme str. og masse som Jorden eller mindre. Betyder ikke at de også har atmosfære og klima som Jorden. En planet som Venus ville være betegnet sådan, hvis det var en exoplanet.
Jordlignende exoplanet
Universets udvidelse af stabiliseret af tyngdekraften men også påvirket af ___. Dette er en frastødende kraft som der vil komme mere af i takt med universets udvidelse.
Mørk energi
En samling af kometer som omkranser Kuiperbæltet. formodes at være fordelt i en tyk skal om solsystemet og man mener at de langperiodiske kometer stammer her fra. Hvis kometen har en stor hældning ift. den protoplanetariske skive er det overvejende sandsynligt at den befinder sig her.
Oorts sky
svarer til længdegraden på Jorden på himmelkuglen, Måles ud fra forårspunktet, måleenheden er timer. (går fra 0 til 24 timer)
Rektascensionen (alfa)
stjernens indre trækker sig sammen mens ydre lag udvider sig og afkøles
Rød kæmpestjerneproces
Samme type som Jupiter og Saturn. Kan både være varme som Hot Jupiters eller kolde som Jupiter og Saturn.
Store gasplaneter
Planeter, der er større end Jorden. Har sandsynligvis en opbygning af metal og klippe ligesom Jorden. Er betydeligt mindre end Neptun.
Superjordkloder
Big bang teoriens søjler: De strukturer vi ser i det moderne univers stemmer overens med hvad man vil forvente ud fra big bang teorien (computersimulationer)
Universets strukturer
Nå jorden står fjernest fra Solen siges den at være i...
aphel
bæltet mellem Mars og Jupiter
asteroidbæltet
klippestykker i rummet
asteroider
følger stjernens bevægelse fra side til side, når den bevæger sig om det fælles tyngdepunkt. Det er ikke noget vi nogensinde har gjort, fordi vores teleskoper ikke er gode/præcise nok endnu til at vi fysisk kan se at de rykker. Dog ved vi at dette er tilfældet hvilket vi kan se ud fra rødforskydning og IKKE pga. denne metode
astronometrisk metode
De stjerner som aldrig går ned under horisonten (forsvinder)
cirkumpolare stjerner
svarer til breddegrader på Jorden på himmelkuglen, angiver hvor mange grader nord eller syd for himlens ækvator en stjerne befinder sig (går fra -90 grader til 90 grader)
deklinationen
Det sted hvor planeterne har potentiale for liv. Der kan så være andre faktorer såsom drivhuseffekten, der forhindrer dette.
den beboelige zone
de fotoner der modtages fra alle retninger i rummet. (kontinuer stråling) Strålingen er en rest fra det meget tætte og varme tidlige univers. Kan sige noget om universets udvidelse ift. 'afkøling'. Denne type stråling hører ind under termisk stråling (sortlegemestråling)
den kosmiske baggrundsstråling
Big bang teoriens søjler: Man kan måle den varmestråling der blev udsendt i det tidlige univers. Teorien om at det tidlige univers var varmt fordi energien var tættere end i det nuværende univers
den kosmiske mikrobølgebaggrundsstråling
bølgerne der udsendes er forskellige alt afhængig af ens placering ift legemet som udsender bølgerne.
dopplereffekten
Den plan som alle planeterne i solsystemet bevæger sig i
ekliptika
galaksetype som resultat af sammensmeltning af flere mindre proto-galakser. Som resultat af dette får man starbursts og den kraftige stjernedannelse resulterer i at meget af gassen bliver brugt op, så der ikke kan dannes mange nye stjerner. Derfor er galaksen primært rød. Galaksen ligger ofte i midten af store galaksehobe, og er de største galakser i universet.
elliptiske galakser
tæt gassky m. høj temp., der absorberer bølgelængder fra en stjerne og måles
emissionsspektrum
kan bruges til at finde/bekræfte exoplaneter, kaldes også transitmetoden
formørkelsesmetoden
Det punkt på himmelen hvor Solen befinder sig, når den passerer himmelens ækvator ved forårsjævndøgn. Den dag står solen i zenit over Jordens ækvator.
forårspunktet
yderste del af den konvektive zone
fotosfæren
ved supernova type Ia er der en hvid dværg der optager masse fra en anden stjerne som hedder...
følgestjernen
varm gas som stiger til vers i solen. kan ses som lyse områder.
granuler
Big bang teoriens søjler: Sammensætningen af Universets grundstoffer svarer præcis til det, man kan forudsige ud fra Big Bang teorien
grundstofsammensætningen
samme sammensætning i universet og samme egenskaber alle steder.
homogent
Gasplaneter der ligger meget tæt på deres stjerne. Det er underlige da der ikke burde være nok materiale så tæt på stjernen til de kan dannes. Der er jo for varmt til at der kan dannes gasplaneter så tæt på stjernen. Kan være de er dannet uden for snegrænsen og så har rykket sig tættere på.
hot jupiters
Efter en planetarisk tåge er blevet udsendt er denne tilbage. Dette gælder for lette stjerner, og den har ikke flere energikilder tilbage, og vil derfor blot afkøles.
hvid dværg
Første del af Big Bang. I denn eperiode har universet udvidet sig med over lyshastigheden . Denne fase har været overstået længe efter det første mikrosekund. universet blev større, temperaturforskelle blev udvidet, fysikkens love gælder ikke i denne fase
inflation
Formen skyldes ofte sammenstød eller nær-sammenstød med andre galakser. Har aktiv stjernedannelse og er små siden de kan blive påvirket så meget af andre galakser. findes ofte i kredsløb om andre galakser.
irregulære galakser
molekyler på fast form i rummet. Findes som skal af kernen i de ydre planeter, ydre planeters måner og ringe, kometer
is
universet er det samme i alle retninger dvs. uanset placeringen af observatøren får man sammen indtryk.
isotropisk
De to steder hvor ekliptika skærer himmelens ækvator
jævndøgnspunkter
når to neutronstjerner støder sammen. Dette sker fordi de vil cirkulere om hinanden og til sidst rammer hinanden, hvilket udløser en stor eksplosion.
kilonova
Tynd gassky der absorberer nogle bølgelængder, mørke linjer ses på stjernens...
kontinuert spektrum
temperaturskiftet gør at den varme stråling ikke kan passerer, og afkøles og sænkes ned igen. denne zone kommer efter strålings zonen.
konvektiv zone
bæltet der ligger uden om Neptuns bane, hvor dværgplaneter bl.a. befinder sig.
kuiperbæltet
Den vinkel der er fra horisonten til retningen af solen, når solen står på sit højeste.
kulminationshøjde
Når en stjerne står højest ift. til iagttagerens placering på Jorden. (Dette betyder ikke nødvendigvis den står i zenit, fordi nogle stjerner jo aldrig kommer til at stå lige over Danmark. Stjernen...
kulminere
aktiv galaksekerne. Kan blæse noget af galaksens stof helt ud af galaksen. Kan blive skabt i en periode. Nogle gange kan det være så voldsomt at det sætter en stopper for ny stjernedannelse.
kvasar
Gradvist ophører fusionsprocessen hvor brint omdannes til helium. Energiproduktionen nedsættes og det centrale område begynder at afkøles. Det medfører at trykket falder. Efter en lang og stabil periode får tyngdekraften nu igen overtaget, og de centrale dele af stjernen begynder en sammentrækning. Herved vokser både tryk og temperatur i det indre, indtil triple-alfa-processen kan komme i gang
kæmpestjernefasen
højre og venstre
længdegrader
op og ned
længdegrader
Når man i stedet kigger på stjerner som altid kan ses fordi de befinder sig tæt på den nordlige eller sydlige pol (disse stjerner forsvinder altså ikke ned bag ens horisont) er der to kulminationspunkter. det er de to steder/punkter hvor den samme stjerne passerer nord-syd-planen
nedre- og øvre kulminationspunkter
Atmosfæren er mest af brint og helium. består af store mængder gas og is. større masse end jorden men mindre end jupiter og saturn.
neptunlignende exoplanet
en 'lille' superkæmpestjernes død. produktet af dette er... og sker efter en supernova eksposion
neutronstjerne
Et tværsnit/tallerken som går gennem nord og syd.
nord-syd-planen
Når Jorden er nærmest Solen siges den at være i...
perihel
Når en stjerne til sidst blæser sin atmosfære ud i rummet, gør den det i form af en....
planetarisk tåge
ioniseret gas
plasma
det som er tilbage af tilvækstskiven, når stjernen er dannet. Materialet i skiven vil efterhånden samle sig til planeter.
protoplanetarisk skive
sammenklumpning af materialer. dannelse af store planeter sker ved sammentræning af disse.
protoplaneter
Stjerne der er ved at blive dannet. Udsender rødt lys. Gas trækker sig sammen grundet tyngdekraft.
protostjerne
Elektromagnetisk (primært radio) stråling udsendes fra polerne(pga. magnetfelterne) hos nogle neutronstjerner. Det kan opfanges når de spinder rundt. Ikke alle neutronstjerner vil spinde rundt så den elektromagnetiske stråling lige præcis rammer jorden/står på linje med jorden, kan vi ikke opfange dem på samme måde og vil skulle opfange dem via. Termisk stråling. Dvs. at de kaldes ikke dette begreb, hvis de ikke peger mod jorden. Det afhænger bare af vores placering ift. Stjernen.
pulsarer
man måler stjernens bevægelse i synslinjens retning vha. Dopplereffekten. Kan bruges til at bestemme planeters masse
radialhatigheden
bevægelse i selve rummet
reel bevægelse
Afstanden fra Solen uden for hvilken, der kan dannes sne og is i det tomme rum. Ligger mellem mars og jupiter
snegrænsen
mørke områder på solen
solpletter
strøm af partikler. Mest protoner og elektroner, som udgår fra koronaen(yderste lag)
solvind
Når en hvid dværge ikke har mere varme at afgive, vil den hypotetisk set blive til en.... Dette er ikke observeret, da hvide dværge er så længe om at blive afkølet, at det ikke er sket endnu.
sort dværg
en stor superkæmpestjernes død. Produktet er... og sker efter en supernova eksplosion
sort hul
Galaksetype som har: Rød-orange kerne, Blåhvide spiralarme, flad skive , aktiv dannelse i spiralarmene, dannet ved kollaps af gassky. Nogle af disse har en bjælkeformet struktur.
spiralgalakse
Den proces der sker når en foton rammen ind i elektroner eller protoner og bliver sendt ud i en ny retning.
spredning
Den varme gas der kan blive skudt ud fra en galakse, hvor der bliver udsendt meget røntgenstråling. Den høje densistet og sammenstød vil resultere i stjernedannelser.
starburst
næste lag efter kernen i solen. Her går solens kerne gradvist over i et område hvor energien transporteres i form af stråling. Der foregår ikke fusion her.
strålingszonen
Samling af diverse galaksehobe
superhob
kan i kæmpestjernefasen forbrænde grundstoffer helt op til jern
superkæmpestjerner
hvide dværge der optager masse fra en anden stjerne, og vil til sidst kollapse/eksplodere.
supernova type Ia
En ikke-termisk stråling der opstår når elektroner bevæger sig i magnetfelter.
synkrotonstråling
sortlegemestråling
termisk stråling
samme side af planeten konstant vender mod stjernen, og er ekstremt varm. er meget tæt på stjernen
tidevandslåst
sky af samlet gas i en skive omkring en stjerne, falder ind på protostjernen så stjernen vokser sig større
tilvækstskive
tre heliumkerner omdannes til en kulstofkerne (C) over to trin. (denne omdannelse giver mindre energi pr. reaktion men kæmpestjernen udsender alligevel mere energi fordi fusionen foregår hurtigere)
triple-alfa-processen
en slags stående bølger i skiven, hvor stof i form af gas og stjerner lokalt hober sig op. De er en midlertidig tæthed af stoffet i vores galakse, fordi noget har sat de i svingninger på et tidspunkt
tæthedsbølger
Big bang teoriens søjler: måles ud fra at man kan se andre galakser bevæge sig væk fra mælkevejen. Hubbles lov
universets udvidelse
Solen står i ___ hvis den står lodret på himmelen. Strålerne rammer vinkelret ned på Jordens overflade.
zenit
Den vinkelrette linje der står vinkelret på den 'linje' mellem polerne
ækvator