Protocoale

Lakukan tugas rumah & ujian kamu dengan baik sekarang menggunakan Quizwiz!

FTP (File Transfer Protocol).

-Permite transferul fişierelor între calculatoarele dintr-o reţea, prin copiere sau mutare. -Este un serviciu stabil, orientat pe conexiune. -Protocolul utilizat pentru trasnsferul datelor este FTP (File Transfer Protocol). -Atunci cand fişierele sunt copiate de pe un server ce suportă FTP, acest serviciu stabileşte mai întâi o conexiune de control între client şi server. A doua conexiune ce se stabileşte ulterior, reprezintă legătura între cele două calculatoare prin care se transferă datele. -Portul de comandă folosit este portul 21, respectiv portul pentru date este 20. -FTP permite conexiuni simultane multiple către sisteme de fişiere aflate la distanţă.

UDP

Cu UDP, aplicațiile de calculator pot trimite mesaje, în acest caz denumite datagrame, către alte gazde dintr-o rețea de protocol Internet (IP). Nu sunt necesare comunicări prealabile pentru a configura canale de comunicare sau căi de date. UDP utilizează un model simplu de comunicare fără conexiune, cu un minim de mecanisme de protocol. UDP furnizează sume de control pentru integritatea datelor și numere de port pentru abordarea diferitelor funcții la sursa și destinația datagramei. UDP este adecvat pentru scopuri în care verificarea și corectarea erorilor fie nu sunt necesare, fie sunt efectuate în aplicație;

Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP)

Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) este un utilitar software folosit pentru atribuirea dinamică de adrese IP echipamentelor de reţea. Acest proces dinamic elimină operaţia de atribuire manuală a adreselor IP. Un server DHCP poate fi instalat şi staţiile pot fi configurate să obţină în mod automat o adresă IP. Când un calculator este configurat să obţină o adresă IP în mod automat, toate celelalte căsuţe de configuraţie pentru adresarea IP sunt invalidate.

Ethernet

Ethernet este o familie de tehnologii de retea utilizate în mod obișnuit în rețelele LAN, MAN și WAN. A fost introdus comercial în 1980 și standardizat pentru prima dată în 1983. De atunci, Ethernet a fost dezvoltat pentru a accepta rate de biți mai mari, un număr mai mare de noduri și distanțe de legătură mai lungi. De-a lungul timpului, Ethernet a înlocuit în mare măsură tehnologiile LAN cu fir concurente, ar fi Token Ring, FDDI și ARCNET. Ethernet mai nou utilizează perechi răsucite și legături de fibră optică în combinație cu switch-uri. Sistemele care comunică prin Ethernet împart un flux de date în bucăți mai scurte numite cadre. Fiecare cadru conține adrese sursă și destinație și date de verificare a erorilor, astfel încât cadrele deteriorate să poată fi detectate și eliminate; cel mai adesea, protocoalele cu strat superior declanșează retransmiterea cadrelor pierdute. Conform modelului OSI, Ethernet oferă servicii până la și incluzând stratul de legături de date.

IMAP - Interactive Mail Access Protocol (protocol interactiv de acces la poştă)

IMAP - Interactive Mail Access Protocol (protocol interactiv de acces la poştă) este un protocol care a fost proiectat pentru a ajuta utilizatorii care folosesc mai multe calculatoare. În acest caz server-ul de e-mail păstreaza un depozit central de mesaje la care accesul poate fi realizat de pe orice calculator.

Network File System (NFS)

Network File System (NFS) este un protocol de sistem de fișiere distribuite dezvoltat inițial de Sun Microsystems în 1984, permițând unui utilizator de pe un computer client să acceseze fișiere printr-o rețea de calculatoare, la fel cum stocarea locală este accesată.

POP3 (Post Office Protocol) -

POP3 (Post Office Protocol) - un protocol folosit pentru a descărca mesaje de e-mail de pe un server de e-mail aflat la distanţă.

Functii protocoale

Principalele funcţii ale protocoalelor sunt următoarele: -Identificarea erorilor; -Comprimarea datelor; -Definirea modului de transmitere a datelor; -Adresarea datelor; -Deciderea modului de anunţare a trimiterii si primirii datelor.

Protocolul de transfer hypertext (HTTP)

Protocolul de transfer hypertext (HTTP) este un protocol de strat de aplicație pentru sistemele de informații distribuite, colaborative, hipermedia. HTTP este fundamentul comunicării datelor pentru World Wide Web,unde documentele hipertext includ hyperlink-uri către alte resurse pe care utilizatorul le poate accesa cu ușurință, de exemplu printr-un clic de mouse sau atingând ecranul într-un browser web.

SMTP- Simple Mail Transfer Protocol (protocol simplu de transfer de poştă)

SMTP - Simple Mail Transfer Protocol (protocol simplu de transfer de poştă) este un protocol pentru transferul mesajelor între două calculatoare din reţea aflate la distanţă. Este un protocol folosit în Internet şi face parte din stiva de protocoale TCP / IP.

Serviciul DNS (Domain Name System)

Serviciul DNS traduce adresele (numele) folosite de utilizatori (ex: www.ugal.ro) în adrese IP necesare programelor (ex: 193.231.148.18), dând astfel posibilitatea ca utilizatorii să poată să folosească un nume pentru a identifica un server/staţie. DNS este un exemplu tipic de baze de date distribuite. Baza de date DNS se numeşte distribuită deoarece nu există un singur server care să aibă toată informaţia necesară traducerii oricărui domeniu într-o adresă IP. Fiecare server are o bază de date cu propriile domenii , la care au acces toate sistemele de pe Internet. Fiecare server DNS are un server DNS superior cu care face periodic schimb de informaţie.

Simple Network Management Protocol (SNMP)

Simple Network Management Protocol (SNMP) este un protocol Internet Standard pentru colectarea și organizarea informațiilor despre dispozitivele gestionate în rețelele IP și pentru modificarea acestor informații pentru a modifica comportamentul dispozitivului.

E-MAIL

Sistemul de poştă electronică e format din două subsisteme: agenţii-utilizator (permit citirea şi trimiterea de scrisori) şi agenţii de transfer de mesaje (transportă mesajele de la sursă la destinaţie). Agenţii utilizator sunt programe care oferă o metodă de a interacţiona cu sistemul de e-mail, iar agenţii de transfer mesaje sunt programe de tip server, care transferă mesajele prin sistem. Pentru a putea transmite un mesaj prin intermediul poştei electronice sunt necesare urmatoarele elemente: un calculator, o conexiune la reţea, un program care permite utilizarea acestui serviciu de Internet, o conexiune la Internet (oferită de un provider - ISPsau de un serviciu online) şi o banală adresă de e - mail.

TCP/IP

TCP/IP - un protocol utilizat pentru transportul datelor în Internet. Suita de protocoale TCP/IP a devenit standardul dominant pentru reţelele de calculatoare. Acest protocol reprezintă un set de standarde publice care specifică modul în care pachetele de date sunt schimbate între calculatoare în una sau mai multe reţele. TCP oferă livrarea fiabilă, ordonată și verificată în caz de eroare a unui flux de octeți (octeți) între aplicațiile care rulează pe gazde care comunică printr-o rețea IP. Aplicațiile majore de internet, ar fi World Wide Web, e-mailul, administrarea la distanță și transferul de fișiere se bazează pe TCP, care face parte din stratul de transport al suitei TCP/IP. TCP este orientat spre conexiune și se stabilește o conexiune între client și server înainte de trimiterea datelor. Serverul trebuie să asculte solicitările de conexiune de la clienți înainte de stabilirea unei conexiuni.

Telnet

Telnet este un protocol de aplicație utilizat pe Internet sau în rețeaua locală pentru a furniza o facilitate de comunicare interactivă bidirecțională orientată spre text, utilizând o conexiune terminal virtuală.

Protocol

Un protocol este un set de reguli care guvernează formatul şi semnificaţia cadrelor, pachetelor sau mesajelor schimbate între ele entităţile pereche dintr-un nivel. Specificaţiile protocoalelor definesc formatul mesajelor care sunt trimise şi primite. Sincronizarea este crucială pentru funcţionarea unei reţele. Protocoalele au nevoie ca mesajele să fie livrate în anumite intervale de timp, astfel încât calculatoarele să nu aştepte la infinit sosirea unor mesaje care e posibil să fie pierdute. Astfel, sistemele menţin unul sau mai multe timere în timpul transmisiei de date. Protocoalele iniţiază de asemenea, acţiuni alternative dacă reţeaua nu îndeplineşte regulile de sincronizare. Multe protocoale reprezintă de fapt o serie de alte protocoale organizate pe mai multe niveluri. Aceste niveluri depind de acţiunea celorlalte niveluri din serie pentru a funcţiona corect

WWW (World Wide Web)

WWW-ul reprezintă un sistem arhitectural de acces la documente răspândite în Internet, între care există legături. Aceste documente sunt văzute de utilizatori sub forma unor pagini, care la rândul lor pot conţine legături către alte pagini aflate oriunde în Internet. Paginile sunt vizualizate cu ajutorul browser-elor. Un asemenea program permite afişarea corespunzătoare a paginii pe ecran. Însă nu toate paginile sunt afişabile, fiind necesare programe externe. Pentru orice server Web, un proces este activ pe portul 80 pentru posibilele conexiuni iniţiate de clienţi. După stabilirea conexiunii, clientul trimite o cerere, iar serverul încearcă să răspundă acelei cereri printr-un răspuns. Apoi conexiunea este eliberată. Protocolul care descrie cererile şi răspunsurile se numeşte HTTP (Hyper Text Transfer Protocol).

Point-to-Point Protocol (PPP)

În rețea de calculator, Point-to-Point Protocol (PPP) este un protocol de comunicații între două routere direct, fără nici o gazdă sau orice altă rețea în între. Acesta poate furniza autentificarea conexiunii, criptarea transmisiei și compresie. PPP este frecvent utilizat ca un protocol strat de legătură de date pentru conectarea prin circuite sincrone și asincrone, Verifică dublu pentru a vă asigura că pachetele de Internet sosesc intacte.


Set pelajaran terkait

A Beginner's Guide to Quicktexts

View Set

Managing People and Work Exam 1 Mr. Chen

View Set

VHLCENTRAL FRE 111: 3 - ComplétezFill in the blanks Activity InstructionsFill in the blanks with the missing numbers to complete each equation. Write out the numbers in words and follow the model.

View Set

Sherpath: Informatics in Nursing Practice

View Set