Utviklingsteorier: Erik H. Eriksons psykososiale utviklingsteori
Kritikk av Erikson
- Vært for opptatt av at konfliktene/krisene bare gjelder i den akutelle fasen. - Hatt et for snevert syn på det nære sosiale miljøet og ikke det utvidede miljøet som barnehage, idrettsklubb, skole osv. - teorien ikke er universell.
Selvstendighet eller skam/tvil (ett og et halvannet år- 3 år)
Andre fase Krisen handler om forholdet mellom selvstendighet eller skamfullhet og tvil på egne evner. Foreldrene oppfordrer barnet til selvstendighet, samt beskytte det. Symboliseringsevnen blir utviklet
Identitet eller identitetsforvirring (ungdom)
Den femte fasen Her blir det tydelig hvordan spenningen mellom tillit og mistillit i den første fasen ble løst. Den unge må fra puberteten, balansere forholdet mellom identitet og identitetsforvirringen. I puberteten og ungdomstiden blir hele den identiteten man har stolt på, trukket i tvil. Erikson mente at identitet er en prosess som utvikler seg livet gjennom, og ikke statisk (ikke noe fast)
Nærhet eller isolasjon (ung voksen)
Den sjette fasen Den voksne må balansere forholdet mellom nærhet og isolasjon. I denne perioden er kjærligheten i sentrum. Ungdomstidens identitet er grunnlaget for håndtering av denne fasen. Årsaker til isolasjon: - Usikker på egen identitet fører til at det er vanskelig å være i en relasjon, som fører til isolasjon. Da vil reaksjonen være at man kan virke selvopptatt, uavhengig eller at det stadig skjer partnerskifte.
Identitetsforvirring
Den unge klarer ikke å forbinde den grunnleggende identiteten fra barndommen (jeg-identiteten) med de nye rollene som blir tilbudt i ungdomstiden (den sosiale-identiteten).
Integritet eller fortvilelse
Den voksne beveger seg inn i alderdommen. Krisen i denne fasen handler om forholde mellom integritet og fortvilelse: Enten aksepterer man sitt liv som det har vært eller man er fortvilet over hvor lite man har oppnådd og hvor lite man har lyktes med.
Produktivitet eller stillstand (midtveis i livet, voksen alder)
Den voksne må løse motsetningen mellom produktivitet og stillstand. Viktig for mennesket å være produktive, skapende og kreative (både jobb og privat). Fasen er sterkt knyttet til vår evne til å finne mening i livet, samt å ta seg av og oppdra barn. Hvis mennesker får utløp for dette: - gir en følelse av produktivitet - stagnasjon (stans i utviklingen )
Symboliseringsevnen
Det å forstå at ord kan representere gjenstander/hendelser i den ytre verdenen.
Psykososial utviklingsteori
En retning utviklet av Erik Erikson Vektlegger miljøets påvirkning på menneskets psykososiale utvikling mindre enn det seksuelle/biologiske. 8 ulike faser som handler om en spenning mellom en positiv og negativ tilstand, også kalt for en utviklingskrise. Utfallet av hver fase blir avgjørende for utviklingen i de neste fasene.
Arbeidsevne eller mindreverdighetsfølelse (6-12 år)
Fjerde fase Barnet må løse motsetningen mellom arbeidsevne og opplevelsen av mindreverdighetsfølelse og underlegenhet. I denne fasen blir innstilling til arbeid og oppgaver formet. Erikson var kritisk til "Den ensidige kunnskapsskolen"- der man hele tiden skal "kunne" noe, der man sammenlignes med andre og møter samfunnets krav, som kan føre til en fare av at barnet føler seg mindre verdt og en utilstrekkelighetsfølelse.
Grunnleggende tillit eller mistillit (0- ett og et halvannet år)
Første fase Barnet må løse konflikten mellom grunnleggende tillit eller mistillit. Den positivt utviklingen består i at barnet opplever at verden er et trygt sted å være og at omsorgspersonene er til å stole på.
Jeg-identitet og sosial-identitet
Jeg-identitet= identitetens innside, pakt med seg selv og sin egen kropp. Eks: Har fått grunnleggende tillit vil en oppleve en stabil identitetsfølelse. Da kan man f.eks tåle at kroppen forandrer seg. Sosial-identitet= identitetens ytterside. Handler om å være samstemt med andre, tilhøre forskjellige grupper/roller som man identifiserer seg med og får sin sosiale identitet gjennom.
Positiv og negativ grunnholdning
Positiv grunnholdning: Behovene til en person møtes på en god måte. Negativ grunnholdning: Behovene til en person blir ikke møtt.
Speiling
Selvbildet blir utviklet utifra andre menneskers reaksjoner på deg selv.
Intiativ eller skyldfølelse (3-5 år)
Tredje fase - Alder: 3- 5 år Barnet må balansere konflikten mellom intiativ eller skyldfølelse. Barnet blir nå mer planleggende i sine aktiviteter og faren består i at barnet opplever skyldfølelse i forbindelse med de målene barnet setter seg. Eks: Spørsmål, etterligning av større barn og voksne og hva som er rett/lov og ikke.