Alkoholloven og forskrifter

Ace your homework & exams now with Quizwiz!

Alkohollovens bevillingskrav

- All omsetning av alkohol krever særskilt offentlig tillatelse. Loven opererer med fire forskjellige bevillingstyper: salg, skjenking, engrossalg og tilvirkning. - Hovedregelen er at bevilling til salg og skjenking av alkoholholdig drikk gis av kommunen. - Bevilling kan gis opp til 4 år. - Det er ett register over bevillingshavere og grossister.

Åpningstider/åpningstider

- Den tiden stedet er tilgjengelig for publikum. Åpningstiden reguleres av åpningstidsloven - Dersom kommunen ikke har sagt noe bestemt om skjenketid, skal normaltid følges. Normaltid: - øl og vin 0800 - 0100 - brennevin 1300-2400 Maksimaltid: - øl og vin 0600 - 0300 - brennevin 1300 - 0300 - Kommunen har adgang til å regulere åpningstiden gjennom hjemmel i serveringsloven paragraf 15. - Skjenking er over ved skjenketidens slutt - Konsumtid er skjenketid + 30 minutter.

Alkoholloven §8-11

- Det er forbudt å skjenke alkohol til en person som åpenbart er påvirket av alkohol eller andre rusmidler eller å skjenke noen på en slik måte at det kan bli det

Nektelse av kontrollmyndighetene- Alkoholforskriften §10-3

- Hindring av kommunal kontroll kan føre til hele 8 prikker, jf. Alkoholloven paragraf 1-9 - Skjenking utover skjenketidenes slutt gir 4 prikker.

Skjenkekontroll - kontrollmyndighet

- Kommunen har ansvar for kontroll ved utøvelsen jf. Alkoholforskriften §9-1 - Kommunen skal kontrollere at alkoholloven og forskrift overholdes - Kommunen kan kjøpe denne tjenesten av vekterselskapet, men kommunen står ansvarlig.

Alkoholforskriften §9-4

- Kommunen skal sikre at kontrollen til enhver tid er rettet mot de forhold som syns hensiktsmessige etter en vurdering av de lokale forhold.

Alkoholforskriften §9-7

- Kontrolleres så ofte som behovet tilsier. - Minimum 1 gang pr år pr skjenkested. - Krav til kommunen: minimum 3 x antall skjenke/salg steder i kommunen.

Straffeloven §186

- Med bot eller fengsel inntil 6 måneder straffes den som i ervervsmessig eller liknende virksomhet nekter en person varer eller tjenester på grunn av personens a) Hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse b) Religion og livssyn c) Seksuell orientering¨ d) Nedsatte funksjonsevne, så lenge nektelsen ikke skyldes manglende fysisk tilrettelegging. - På samme måte skaffes den som av en slik grunn nekter en person adgang til en offentlig forestilling, oppvisning eller annen sammenkomst på de vilkår som gjelder for andre.

Bevillingshaver «bistandsplikt»

- Personer som er åpenbart påvirket av rusmidler må ikke gis adgang til skjenkestedet. - Dersom en person som er åpenbart påvirket av rusmidler befinner seg på skjenkestedet, har bevillingshaver plikt til å sørge for at vedkommende forlater stedet.

Alkoholforskriften §4-1

- Personer som er åpenbart påvirket av rusmidler skal ikke gis adgang eller oppholde seg i skjenkelokalet. - Bevillingshaver er ansvarlig for den alkoholen som skjenkes, om må foreta en kontinuerlig vurdering av gjestenes grad av påvirkning.

Alkohollovens formål

- Reguleringen av innførsel og omsetning av alkoholholdig drikk etter den lov som har som mål å begrense i størst mulig utstrekning de samfunnsmessige og individuelle skader som alkoholbruk kan innebære. Som et ledd i dette sikter loven på å begrense forbruket av alkoholholdige drikkevarer. - Alkohollovens utgangspunkt er at all bruk av alkohol kan medføre skade, både samfunnsmessig, individuelt og videre at et økende forbruk av alkohol gir økende skadevirkninger. Alkohol er i utgangspunktet en lovlig vare å drikke.

Alkoholforskriften §9-5: åpen/anonym kontroll.

- Åpen kontroll: legitimere seg ved ankomst - Anonym kontroll: legitimere seg etter utført kontroll.

Konsum av medbrakt / medta alkohol ut av lokalet

Alkoholforskriften 4-4 - Det må påses at gjestene ikke nyter medbrakt alkoholholdig drikk, eller medtar alkoholholdig drikk når de forlater skjenkestedet.

Alkohollovens alderskrav

Alkoholfritt: opptil 0,7 volumprosent alkohol Lav alkohol: fra 0,7 til 2,5 volumprosent - Gruppe 1, 2,5 - 4,7 volumprosent - Gruppe 2, lavere enn 22 volumprosent - Gruppe 3, 22 til 60 volumprosent. Alkohollovens 1-5 aldersgrense - Gruppe 1 og 2 - 18 år eller eldre - Gruppe 3 - 20 år eller eldre

Er det lov å ta med medbrakt alkohol inn på et skjenkested?

Det er ikke et forbud mot og ta med medbrakt alkohol holdig drikke til et skjenkested, men det er forbud mot og nyte medbrakt alkohol holdig drikke inne på skjenkestedet. - Det er også forbud mot og ta med alkoholholdig drikke ut av skjenkestedets område.


Related study sets

Physics and Math 1.2 Vectors and Scalars

View Set

Chapter 11: Finances & Career Planning Vocabulary

View Set

Biology: Quiz 3: BODY CONTROL AND INTERACTION WITH ENVIRONMENT

View Set

Chapter 15: Obsessive-Compulsive Related Disorders

View Set

Pathology chapter 6 end of chapter questions

View Set