Makromolekyler, cellen, proteinsyntes & metabolism

Ace your homework & exams now with Quizwiz!

hur fungerar den passiva transporten?

1. Passiv transport kostar ingen energi och kan ske genom: Diffusion, Enkel Diffusion, Osmos och Faciliterad diffusion. Enkel Diffusion innebär att skillnaden mellan två koncentrationer skapar en koncentrationsgradient. Diffusion strävar efter att utjämna koncentrationsgradienten och är viktig för balansen mellan syre och koldioxid. Osmos innebär transport av vattenmolekyler och strävar efter att utjämna vattenkoncentrationen. Faciliterad diffusion innebär att bärarprotein hjälper till att göra förflyttningen från hög till låg koncentration. Kanalprotein passager tillåter molekylerna att passera och sker i tex glukostransport.

hur fungerar aminosyror?

Aminosyror är byggstenarna till ett protein och det finns 20 olika aminosyror, 8 är essentiella och intas via mat. En aminosyra har fem delar vilka är: en central Kol-atom, en Väte-atom, en Aminogrupp (-NH2), en Karboxylgrupp (-COOH) och en R grupp som är en variabel sidokedja som avgör vilken specifik aminosyra det är.

på vilket sätt är cellen grunden för allt liv?

Cellen innehåller all information som behövs för att bygga och hålla liv i en organism. Cellen upptar och omvandlar energi och kan bilda fler celler genom delning. Cellen kan specialisera sig och anpassa sig till miljön. En cell svarar på stimuli och försvarar sig. Den molekylära strukturen i den genetiska informationen möjliggör förändring och evolution. Cellen dör programmerat.

hur fungerar cellorganeller i cellen?

Cellens inre är uppdelat i små avdelningar som är membranombundna. Dessa kallas för organeller och fungerar som små organ. Organeller är specialiserade för en specifik uppgift i cellen, tex producera energi (mitokondrier) eller syntetisera protein (ribosomer). Alla organeller är inte membranombundna tex cellskelettet och fria ribosomer.

hur fungerar cellkärnan?

Cellkärnan (nucleus) är cellens informationscentral och innehåller DNA. varje cell har i regel en cellkärna. Cellkärnan i en mänsklig cell innehåller all den information som behövs för att bilda kroppens mer än 100,000 proteiner. Cellkärnan bestämmer cellens struktur och vilka funktioner den kan utgöra genom att kontrollera vilka proteiner som bildas, när och i vilken mängd. Cellkärnan innehåller ett nätverk av trådar som består av DNA och histoner som kallas kromatin. Vid celldelning packas DNA kompakt samman. Kärnmembranet består av två membran som omger cellkärnan, ett inre och ett yttre, förbundet med det endoplasmatiska nätverket. Membranet är täckt av små kärnporer som möjliggör RNA, små molekyler och joner att passera. Nukleol syntetiserar ribosomalt RNA och består av RNA, enzymer och histoner. Nukleol är mest framträdande i celler med hög proteinsyntes.

hur fungerar cellmembranet?

Cellmembranet är en kemisk och fysisk barriär och reglerar vad som släpps in och ut från cellen. Cellmembranet innehåller receptorer som känner igen och svara på specifika signaler från omgivningen. Cellmembranet består av lipider, proteiner och kolhydrater. Endocytos & exocytos är transportblåsor som sköter frisättning och upptag mellan cell och extracellulär vätska.

vad menas med cytoskelettet?

Cellskelettet (cytoskelettet) ger cellen form, styrka, stabilitet, flexibilitet och rörelseförmåga. Cellskelettet bidrar till transport och drar isär kromosomerna vid celldelning. Cellskelettet hjälper till att kontrahera muskelceller och består av aktivfilament/mikrofilament, intermediära filament och mikrotubuli.

hur fungerar citronsyracykeln?

Citronsyracykeln kräver syre för att fungera (aerob). Citronsyracykeln sker med hjälp av enzymer i mitokondrierna och syftar till att ta bort väteatomerna och över dem till vätebärare. En kol-atom spjälkas från pyruvat och bildar Co2. Resten av pyruvat bildar med CoA föreningen acetyl-CoA och går in i cykeln. Citroncyracykeln ger 1 ATP, 5 vätebärare (NAD2H & FADH2) och 3 Co2 per pyruvat, vilket efter elektrontransportkedjan bildar 36 ATP.

förklara skillnaden mellan DNA och RNA

DNA är en dubbelsträngad spiral som kallas dubbelhelix. DNA innehåller sockergruppen Deoxiribos och kvävebaserna Adenin, Guanin, Cytosin och Tymin. Informationen om ordningsföljden av aminosyror i kroppens alla protein finns lagrad i vårt DNA. Strängarna i dubbelhelix är antiparallella och hålls samman av svaga vätebindningar. Korresponderande baser utgör baspar och eftersom G och C alltid binds till varandra, och A och T till varandra så kan DNA göra kopior av sig själv och överföra informationen till RNA. Den nya kedjan som bildas blir komplementär. RNA är enkelsträngad och innehåller sockergruppen Ribos och kvävebaserna Adenin, Guanin, Cytosin och Uracil. Det finns 3 typer av RNA molekyler: mRNA är budbärare, tRNA sköter transport och rRNA är ribosomalt.

hur fungerar den aktiva transporten?

Den aktiva transporten kostar energi. Den innebär transport och Na+/K+ pumpen och är viktiga för membranpotentialen. Aktiva transporten kan vara vesikulär transport.

vilka olika typer av celler finns det? och vilka två klasser av celler finns i människokroppen?

Det finns Prokaryoter som saknar organeller och har ingen avgränsad cellkärna (bakterie). Det finns även Eukaryoter som är membranomslutna organeller och cellkärna (växter, djur). Det finns även Arkeer som är encelliga organismer. Viktiga i ekosystem. Människan består av Gameter som är könsceller och somatiska celler som är kroppsceller.

hur fungerar celldelning?

Mitos: innebär att 2 dotterceller skapas (46 kromosomer) Meios: innebär delning av könsceller (23 kromosomer)

vad innebär differentiering, proliferation och celldifferentering?

Differentiering är den process som gör att celler blir olika, trots att de har samma genetiska utgångsmaterial och tillhör samma organism. När äggcellen befruktas sker celldelning och celldifferentiering som leder till olika celltyper. Detta sker genom att vissa gener slås på och andra av och cellerna blir alltmer specialiserade. Proliferation innebär celldelning med nybildning av likartade celler. Celldifferentiering som leder till olika celltyper kan skapa, Epitelvävnad, Stödjevävnad, Flytande vävnad, Muskelvävnad och Nervvävnad.

hur fungerar elektrontransportkedjan?

Elektrontransportkedjan sker i mitokondriens inre membran och kräver syre. Här bildas majoritet av all ATP. Det är vätebärarna som bär vätet till de inre mitokondriemembranet och splittrar väteatomerna till E- och H+. E- passerar genom elektrontransportkedjan och frisätter dess energi. Energin används för att pumpa H+ över det inre membranet vilket skapar en elektromagnetisk gradient. Gradienten används för att omvandla ADP till ATP. E- frisätts och bildar tillsammans med syre och väteprotoner vatten.

vad menas med cytoplasma?

En cell består av cytoplasma omgiven av ett icke vattenlösligt membran. Cytoplasman består av vatten, olika lösta ämnen, protein och organeller. Cytosolen är en tjock trögflytande intracellulär vätska innehållande proteiner, näringsämnen, joner och andra små molekyler. 70-90% är vatten.

hur fungerar enzymer?

Enzymer är bland de viktigaste proteiner och fungerar som katalysator av kemiska reaktioner. Substratet alltså de kemiska reaktanterna (organiskt eller oorganiskt) binds till enzymet aktiva site/centrum. Enzymer är specifika och regleras genom tex formförändring. Enzymer kan både syntetisera, bilda produkt 2 substrat och klyva substrat till produkter via aktiva site/centrum.

hur fungerar fettmetabolismen?

Fettmetabolismen sker vanligtvis genom triglycerider som är den vanligaste lipiden i kroppen. Den består av 3 fettsyror och 1 glycerolmolekyl. Den bryts ned i mitokondrien i en process som kalla beta-oxidation. Den bryts där ned till glycerol och 3 fria fettsyror. Fettsyrorna sönderdelas till acetyl-CoA som sedan kommer användas i citronsyracykeln och ger ca 106 ATP, men är långsammare än glykolysen.

hur fungerar glykolysen?

Glykolysen ser i cytosolen och bryter ned glukos till pyruvat. Pyruvat kommer att omvandlas till koldioxid, vatten och ATP i aerob. I anaerob kommer pyruvat bilda laktat. Det sker en fosfolyering som innebär att en fosfatgrupp binds till de yttersta kol-atomerna. Det kommer bildas 2 pyruvat av 1 glukosmolekyl. Detta kostar 2 ATP men ger 4 ATP vilket gör att slutsumman blir 2 ATP och vätebärare/coenzym NAD-2H. Om förhållandet är aerob kommer steget fortsätta till citronsyracykeln.

hur fungerar golgiapparaten?

Golgiapparaten är postcentralen och består av cistern och vesikel. Golgiapparaten tar emot små sekretoriska blåsor från korniga ER (vesikel) och modifierar och packar hormoner, enzymer och andra proteiner för transport. Golgiapparaten förnyar och underhåller cellmembranet med proteiner och lipider, samt packar och producerar lysosomer.

förklara kolhydrater och des olika sackarider

Kolhydrater är en energikälla som kan förvaras som reservnäring genom glykogen. Kolhydrater förekommer även i cellmembranet och består av kol, väte och syre. Kolhydrater kan delas in i 3 olika sackarider vilka är: Monosackarid, Disackarid och Polysackarid. Monosackarid består av 3-7 kol-atomer och kan vara tex glukos, fruktos och galaktos. Monosackarider är lättlösliga i vatten och sprider sig snabbt och lätt i kroppen via kroppsvätskor. Glukos (C6, H12, O6) är den vanligaste energiformen i kroppen. Monosackarider kan även vara isomerer genom glukos och fruktos. Disackarid menas med 2 ihopkopplade monosackarider och kan vara tex laktos, sackaros eller maltos. Sackaros består av glukos & fruktos. Maltos består av glukos & glukos. En Disackarid måste brytas ned till monosackarider för att kunna användas som energi. Polysackarider är stora molekyler bestående av många ihopkopplade monosackarider och/eller disackarider. Polysackarid kan både vara rak eller förgrenad molekyl och är ofta inte vattenlöslig. Exempel på polysackarider är cellulosa hos växter, stärkelse som är den lagrade formen av glukos hos växter och glykogen som är den lagrade formen av glukos hos människor.

hur fungerar de två olika endoplasmatiska nätverken?

Kornigt ER: Kornigt endoplasmatiska nätverket är täckt av ribosomer som sköter proteinsyntesen. I kornigt ER kan nybildade proteiner lagras och packas för transport vidare till golgiapparaten. Glatt ER: Det glatta endoplasmatiska nätverket innehåller inga ribosomer utan producerar Kolesterol, Fettsyror och Fosfolipider. Glatta ER: Syntetiserar och lagrar Triglycerider i lever och fettceller. Syntetiserar och lagrar glykogen i lever och skelett-muskulatur. Är ett förråd av Ca2 i muskler och neuron. Avgiftar i lever och njurar. Syntetiserar steroidhormoner i äggstock och testikel

hur ser kroppens kemiska sammansättning ut?

Kroppen består av 65% vatten där ca 40% är intracellulärt ICV och 25% är extracellulärt ECV. Kroppen består även av organiskt material som kolhydrater, lipider, proteiner och nukleinsyror. Kroppen består också av oorganiskt material som syre O2 och elektrolyter Na+, Cl-, Ca2+ med mera.

förklara lipider och dess underkategorier

Lipider innehåller kol, väte och syre, men mycket mindre syre än kolhydrater med samma antal kol-atomer. Lipider tycker inte om vatten vilket gör att de kräver bärarprotein i blodet. Lipider ger även ca 1,5-2 gånger mer energi än kolhydrat vid samma mängd. Lipider kan vara fettsyror, eicosanoider, triglycerider, fosfolipider och sterioder Triglycerider används i kroppen främst som energikälla, isolering och skydd. Triglycerider är uppbyggda av 3 fettsyror och 1 glycerol runt om. Fosfolipider bygger framför allt upp våra cellmembran. Fosfolipider består av 2 fettsyror, en icke lipid grupp, en fosfat-grupp och 1 glycerol runt. Huvudet på fosfolipider är hydrofil medan svansen är hydrofob. Steroider är stora lipidmolekyler och består av 4 ringformade strukturer. Kolesterol är en steroid som ingår i cellmembranet och behövs för celltillväxt och celldelning. Steroidhormoner är även viktiga för reproduktion och mineralbalans genom tex könshormoner respektive kortikosteroider.

hur fungerar lysosomer och peroxisomer?

Lysosomer är cellens renhållnings och spjälkningssystem. Lysosomer bildas i golgiapparaten och är membranblåsor fyllda med kraftfulla enzymer med pH5 som bryter ned material. Lysosomer bryter ned förbrukade proteiner, gamla organeller, bakterier med mera. Aminosyror, kolhydrater och liknande re-absorberas av cellen och återanvänds, resten spottas ut från cellen. Peroxisomer påminner om lysosomer men är mindre och innehåller andra enzymer. Lysosomer bildas i golgiapparaten medan peroxisomer bildas genom tillväxt och delning av befintliga peroxisomer. Enzymerna som finns i peroxisomer tillverkas i fria ribosomer och transporteras från cytosolen via bärarprotein in i peroxisomer. Peroxisomer absorberar och bryter ned fettsyror och andra organiska molekyler. Vid nedbrytning bildas H2O2 som är en skadlig fri radikal. Katalas bryter då ner H2O2 till H2O och O2 för att skydda cellen. Antalet peroxisomer är högts i metaboliskt aktiva celler.

vad menas med metabolism, katabolism och anabolism?

Metabolism menas med de processer i kroppen där näringsämnen, läkemedel och andra ämnen tas upp, bryts ned, omvandlas och omsätts till energi eller elimineras. Katabolism innebär nedbrytning av näringsämnen, tex att energi frigörs som kan användas för anabolism. Anabolism innebär uppbyggnad och bildandet av mer komplexa molekyler från enklare molekyler. Katabolism sker i kemiska reaktioner med hjälp av enzymer. De kemiska reaktionerna är glykolys, citroncyracykeln och elektrotransportkedjan. Den kemiska energin överförs till ATP som är en energiform som cellen använder. Cellen kan lagra energi i form av glykogen och fett som sen kan användas för att tillverka ATP.

vad menas med mitokondrie?

Mitokondrien är cellens kraftverk och bildar ATP. Antalet mitokondrier varierar beroende på cellens energibehov, tex finns det många i hjärtmuskelceller och inga i röda blodkroppar. Mitokondrien har dubbelt membran. Det yttre membranet omsluter organellen medan det inre membranet är kraftigt veckat för att öka yt-arean. I mitokondrien sker celldelningen och har eget DNA ärvt från modern.

vad innebär nukleinsyror och nukleotid?

Nukleinsyror finns i 2 typer: DNA (Deoxiribonukleinsyra) och RNA (Ribonukleinsyra). Nukleinsyrans roll är att lagra och överföra information. Tex Essentiell information för proteinsyntesen i våra celler. Nukleinsyra består av kol, väte, syre, kväve och fosfor, och är långa kedjor som byggs upp av nukleotider. Nukleotid består av en sockermolekyl (Ribos eller Deoxiribos), en fosfatgrupp och en kvävebas (vilket är informationen)

vad menas med makromolekyler?

Organiska ämnen som innehåller kol och väte, men även ofta syre. Makromolekyler kan vara kolhydrater, lipider, protein som är energi till kroppen. Det kan även vara nukleinsyror såsom DNA och RNA

redogör för hur protein fungerar

Protein innehåller alltid kol, väte, syre och kväve, och är uppbyggda av långa kedjor av aminosyror. Proteiner är extremt viktiga i alla organismer och utgör ca 20% av kroppsvikten. Formen på proteinet avgör vilken funktion den har och proteinet har 4 strukturella nivåer. Primär nivå: innebär aminosyra sekvensen Sekundär nivå: innebär vätebindningar som bildas längs med kedjan som ger olika form Tertiärstruktur nivå: innebär den 3-dimensionella formen Kvartärstruktur nivå: innebär interaktioner mellan individuella polypeptider/subenheter Proteinets funktioner är rörelseförmåga, förvar, kommunikation, transport, buffert, receptorer, regulatoriska, strukturella proteiner och enzymer

hur fungerar proteinsyntesen?

Proteinsyntes handlar om transkription, mRNA bearbetning, mRNA transport och translation. Transkriptionen innebär att DNA överförs från kärnan till pre-mRNA. Enzymet RNA-polymeras binder till genens startsignal (promotor) och läser av DNA-segmentet. Det byggs upp en komplementär RNA kedja via fria nukleotider. Vis stoppsignalen (stopptriplett) slut RNA polymeraset att läsa av DNA. kvävebaserna i pre-mRNA-kedjan är komplementär till baserna i DNA. mRNA bearbetningen innebär att pre-mRNA ombildas till färdigt mRNA (RNA-bearbetning). Nu börjar uppbyggnaden av en gen. Exoner är delar av DNA som kodar för aminosyror och Introner är delar av DNA som inte kodar för aminosyror. Intronerna klipps bort med hjälp av enzymer och Exonerna klistras ihop till ett färdigt mRNA. mRNA transporteras sedan från kärnan till ribosomerna. mRNA används efter det är mycket mindre än DNA som inte får plats i kärnmembranets porer. Translation innebär att sekvensen av kvävebaserna i mRNA översätts i ribosomerna till sekvensen av aminosyror i proteinet. Den specifika aminosyran som bildats i ribosomen binder till tRNA. tRNA har tre kvävebaser som bildar ett antikodon. Antikodonet bindet till den komplementära tripletten i mRNA.

hur fungerar ribosomer?

Ribosomer är proteinfabriken där proteinsyntesen sker. Ribosomer sätter samman aminosyror till proteiner och består av 2 substanser som är uppbyggda av rRNA och mer än 50 olika proteiner. Antalet ribosomer varierar mellan olika celltyper och hur mycket protein som cellen syntetiserar.

vad har ER & golgiapparaten för roll i proteinsyntesen?

Själva proteinsyntesen sker vid korniga endoplasmatiska nätverket och packar proteinerna och skickar de till golgiapparaten. Golgiapparaten sätter sedan en "adresslapp" på proteinet och skickar det till rätt plats, tex blodet via exocytos. Proteinsyntesen kan även ske vid fria ribosomer i cytoplasman men dessa proteiner går ej via golgiapparaten.


Related study sets

BIO 202 Chapter 21 Lymphatic System SB

View Set

Art Appreciation Test 5 Chapters 18 and 19

View Set

Insurance Licensing - Chapter 13: Businessowners Coverage Form

View Set

Section 20: Recordation and Title Insurance in Georgia

View Set

PrepU Chp 28: Assessment of Hematologic Function and Treatment Modalities

View Set