testtest

Ace your homework & exams now with Quizwiz!

Η παγίωση είναι η διεργασία μέσω της οποίας οι εύθραυστες πρόσφατες εμπειρίες μετασχηματίζονται σε πιο μόνιμες και ανθεκτικές

(Frankland & Bontempi, 2005).

Μνήμη είναι το μέσο με το οποίο συγκρατούμε τις εμπειρίες του παρελθόντος μας και ανασύρουμε από αυτές πληροφορίες που χρησιμοποιούμε στο παρόν μας (ποιος το είπε? και πότε?)

(Tulving, 2000)

Λειτουργία μνήμης με τρία βασικά στάδια:

- Κωδικοποίηση - Αποθήκευση - Ανάσυρση (ανάκληση & αναγνώριση)

Η εργαζόμενη μνήμη αποτελείται από τέσσερεις δομές ή μνημονικά υποσυστήματα:

- το κεντρικό εκτελεστικό σύστημα - το οπτικο-χωρικό σημειωματάριο - το φωνολογικό κύκλωμα - ο διαχειριστής επεισοδίων (προστέθηκε το 2000)

Έργα/τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της μνήμης:

-Έργαέκδηλης/συνειδητήςμνήμης • -Έργαανάκλησης - διαδοχικής ανάκλησης (η ανάσυρση πρέπει να γίνεται με την ίδια ακριβώς σειρά που παρουσιάστηκαν τα γεγονότα) - ελεύθερης ανάκλησης (δεν παίζει ρόλο η σειρά αλλά η ποσότητα πληροφοριών που έγινε μνήμη) • -Έργααναγνώρισης - καλούνται να εντοπίσουν και να επιλέξουν (ανάσυρση) μια πληροφορία που τους παρουσιάστηκε νωρίτερα

test test test

test test test 2

Αμνησία

Αμνησία είναι η ανικανότητα να θυμηθούμε τα γεγονότα από το παρελθόν, λόγω ενός ψυχολογικού τραύματος (ψυχογενής αμνησία), ή ενός φυσιολογικού τραύματος (οργανική αμνησία), όπως οι εγκεφαλικές βλάβες που προκύπτουν από ένα χτύπημα στο κεφάλι.

Παιδική Αμνησία

Ένα ιδιαίτερο είδος αμνησίας που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των ερευνητών, είναι η αδυναμία μας να ανακαλέσουμε γεγονότα που μας συνέβησαν πριν το 3ο έτος της ηλικίας μας.

εργαζόμενη μνήμη

Η εργαζόμενη μνήμη θα μπορούσε μεταφορικά να περιγραφεί ως ο χώρος εργασίας (της μνήμης), ο χώρος στον οποίο απλώνουμε και συνδυάζουμε τα παλιά και νέα δεδομένα μας, όταν καταπιανόμαστε με κάθε τύπου επίλυση προβλήματος στη καθημερινή μας ζωή.

οπτική πληροφορία και μέρη του εγκεφάλου

Η οπτική πληροφορία μεταφέρεται στην αντίστοιχη περιοχή του εγκεφάλου, στο οπίσθιο τμήμα του ινιακού λοβού. • Από εκεί μεταβιβάζεται σε μία συνειρμική περιοχή του κάτω κροταφικού λοβού, η οποία είναι υπεύθυνη για την αναγνώριση των προσώπων. • Παράλληλα, οι οπτικές πληροφορίες για το πρόσωπο μεταβιβάζονται στον ιππόκαμπο μέσω μιας περιοχής που ονομάζεται ενδορρινικός φλοιός. • Αφού υποστούν μία επεξεργασία στον ιππόκαμπο, οι πληροφορίες αποθηκεύονται πιθανώς και πάλι στον συνειρμικό φλοιό του κροταφικού λοβού, απ' όπου είναι διαθέσιμες όποτε χρειαστεί να θυμηθούμε το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Λήθη

Λήθη είναι η δυσλειτουργία της μνήμης μας σχετικά με την δυσκολία ανάσυρσης πληροφοριών που έχουμε αποθηκεύσει από το παρελθόν.

Απώθηση

Ο Freud ήταν ο πρώτος που υποστήριξε ότι οι πολύ απειλητικές ή τραυματικές αναμνήσεις συχνά δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην συνειδητή επίγνωση — Για αυτό το φαινόμενο χρησιμοποίησε τον όρο «Απώθηση» Απώθηση λοιπόν, είναι η λειτουργεία απόρριψης κάποιου πράγματος και διατήρησης του εκτός συνείδησης — Είναι δηλαδή κάτι σαν μηχανισμός άμυνας — Είναι μια επιδιωκόμενη λήθη τραυματικών ή απειλητικών γεγονότων.

Οπισθενεργός Παρεμβολή

Όταν η δεύτερη (χρονικά) πληροφορία που έχουμε συνδέσει με την ίδια νύξη, εμποδίσει την ανάσυρση της πρώτης, τότε έχουμε το φαινόμενο της οπισθενεργούς παρεμβολής. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ — Ένας φίλος σας αλλάζει τηλέφωνο, και δε μπορείτε να θυμηθείτε τον πρώτο του αριθμό.

Προσθενεργος Παρεμβολή

Όταν η πρώτη (χρονικά) πληροφορία που έχουμε συνδέσει με την ίδια νύξη, εμποδίσει την ανάσυρση της δεύτερης, τότε έχουμε το φαινόμενο της προσθενεργούς παρεμβολής. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ — Όταν αναζητάτε το αυτοκίνητό σας στη συνηθισμένη θέση παρκαρίσματος, ενώ για κάποιο λόγο έχετε παρκάρει σε διαφορετικό σημείο.

Βaddeley and Hitch (1992, 1995, 2003)

Οι Βaddeley and Hitch (1992, 1995, 2003) αναθεώρησαν όμως αυτό το μοντέλο, εισάγοντας την έννοια της εργαζόμενης μνήμης, που προσδίδει μια έννοια δυναμική στην μέχρι τότε παθητική αντίληψη της βραχύχρονης μνήμης.

παρακινούμενη λήθη

Οι άνθρωποι ξεχνούν μερικές φορές τα πράγματα επειδή τα βρίσκουν πάρα πολύ δυσάρεστα να τα σκέπτονται. Ένα τέτοιο περιστατικό ονομάζεται παρακινούμενη λήθη.

Παρεμβολή

Παρεμβολή είναι η σύγχυση μιας πληροφορίας με μια άλλη ή η κυριαρχία της υπέρ της άλλης.

καμπύλη της λήθης.

Το 1875 ο Γερμανός ψυχολόγος H. Ebbinghaus ήταν ο πρώτος που προσέγγισε πειραματικά την πολύπλοκη λειτουργία της μνήμης. Ο Ebbinghaus πειραματίστηκε με τον εαυτό του στην απομνημόνευση συλλαβών που δεν είχαν νόημα. • Αποτέλεσμα των ερευνών του ήταν η καμπύλη της λήθης. Σύμφωνα με την θεωρία της λήθης, η μνήμη για τις πληροφορίες που δεν χρησιμοποιούνται εξασθενίζει, λόγω της παρόδου του χρόνου.

H. Ebbinghaus

Το 1875 ο Γερμανός ψυχολόγος H. Ebbinghaus ήταν ο πρώτος που προσέγγισε πειραματικά την πολύπλοκη λειτουργία της μνήμης. Ο Ebbinghaus πειραματίστηκε με τον εαυτό του στην απομνημόνευση συλλαβών που δεν είχαν νόημα. • Αποτέλεσμα των ερευνών του ήταν η καμπύλη της λήθης. Σύμφωνα με την θεωρία της λήθης, η μνήμη για τις πληροφορίες που δεν χρησιμοποιούνται εξασθενίζει, λόγω της παρόδου του χρόνου.

Φθορά

Φθορά είναι η απώλεια των πληροφοριών από τη μνήμη ως συνέπεια της παρόδου του χρόνου και της έλλειψης χρήσης.

Τι είναι η Μνήμη;

• Μνήμη είναι το μέσο με το οποίο συγκρατούμε τις εμπειρίες του παρελθόντος μας και ανασύρουμε από αυτές πληροφορίες που χρησιμοποιούμε στο παρόν μας (Tulving, 2000) — Ο τρόπος με το οποίο καταγράφουμε τα γεγονότα της ζωής μας καθώς και η γνώση και οι δεξιότητες που αποκτούμε από αυτά τα γεγονότα. — H μνήμη είναι μία σύνθετη λειτουργία, μέσω της οποίας το ανθρώπινο νευρικό σύστημα καταγράφει, αποθηκεύει και ανακαλεί πληροφορίες.


Related study sets

Marketing 351 Chapter 14: Consumer Decision Process and Problem Recognition

View Set

Unit 2: Property, Estates, and Ownership

View Set

MCC 19-2 State FF I and II Exam prep

View Set

Human Communication Chapter 11-15 Practice Questions

View Set

MC 160 Foundations of Insurance Regulation

View Set

Neuro Nclex (Multiple Sclerosis, PD, MG , ALS)

View Set

Environmental Pollution Final Exam

View Set