ABC-er og leseopplæringsmetoder
Hva er analyse med utgangspunkt i skriftspråket?
Analyse av skrevet tekst kan rett og slett skje ved at barna blir spurt om hvilken bokstav som er den første i et ord de ser. De kan skille ut «E» i «Elias» eller «D» i «Donald». En vanlig oppgave i dagens leseopplæring er å la elevene gå på jakt etter bokstaver i ulike typer skriftlig materiale - for eksempel lete etter a-er i aviser, klippe dem ut og lime de på et ark. De starter altså med en helhet (setningen) og skal skille ut enkeltelementer (bokstavene).
ABC-er basert på syntetiske opplæringsmetoder
De første leseøvingene i Med a og b til alababa (en metode) bestod av ord som formet korte setninger. I eldre norske abc-er er det vanlig at elevene ikke møter ord, men stavelser i de første leseøvingen. Først introduseres da vokalene og så en konsonant. Deretter lages synteseøvinger med konsonanten og hver av vokalene (se ola etter at de bokstavene er introdusert).
Hvilke prinsipielle valg må tas i opplæringen?
De valgene vi kaller prinsipielle kan være på detaljnivå (som valg av små og store bokstaver), eller det kan være valg av mer overordnet karakter (f.eks. om elevene skal lære å skrive samtidig som de lærer å lese, om de skal bruke nettbrett eller abc, eller om opplæringen skal basere seg på elevenes dialekt.)
Hva er syntese med utgangspunkt i skriftspråket?
Denne aktiviteten er kanskje den de fleste først og fremst vil forbinde med leseopplæringen. Elevene lærer å sette bokstaver sammen til ord ved å forlenge uttalen av hver bokstav for formelig synge dem sammen. Bokstavene som skal velges til de første sammentrekningsøvelsene, må svare til lyder som kan forlenges.
Sentrale aktiviteter i leseopplæringsmetodene
Det er vanlig å bruke aktiviteter som krever analyse, det vil si skille ut mindre enkeltelementer til en helhet, og aktiviteter som krever syntese, som vil si å sette sammen enkeltelementer til en helhet. Analyse= SOL S- O -L Syntese= S -O -L SOL Ved å lage et kryssdiagram med variablene «talespråk-skriftspråk» og «analyse-syntese» kan vi skille mellom fire sentrale aktiviteter: a. Analyse med utgangspunkt i talespråket b. Syntese med utgangspunkt i talespråket c. Analyse med utgangspunkt i skriftspråket d. Syntese med utgangspunkt i skriftspråket
Skal elevene lære å lese og skrive bokstavene samtidig?
Fra 1980- tallet kan vi se at en annen lese- og skrivetilnærming har bredt seg i norsk skole, nemlig et prinsipp om at barna skal oppmuntres til å skrive fra første stund. De skal utforske skriftspråket gjennom å bruke den skrivemåten av ord de selv kommer frem til, istedenfor å bare kopiere bokstaver og ord fra leseøvingene. Begynne med nettbrett er motiverende spesielt for de yngre guttene. Og mindre krevende for motorikken.
Hvilke to andre aktiviteter er også viktige i den grunnleggende opplæringen?
Helordlæring (ord med lydstridig skrivemåte (her, det, er, der) og bokstavlæring
Hva er analyse med utgangspunkt i talespråket?
I den forberedende opplæringen er det vesentlig å legge opp en progresjon som gjør at elevene, når de nærmer seg den formelle leseopplæringen, er i stand til å skille ut fonemene fra talte ord. Forskning viser til at det er mest effektivt når fonemanalyse blir utført i samband med at elevene ser eller arbeider med bokstaver. I arbeidsbøker er det vanlig at det finnes oppgaver som gir øvelse i å analysere talte ord. Noen eksempler: «Hvilke ord har s-lyd? Sett ring» (de aktuelle ordene er ikke skrevet, men altså tegnet), tegne ord som begynner på s, og «Hvilke ord starter på s? Sett ring»
Hva er lesing på talespråkets grunn (LTG)?
Leimars hovedmål var å utnytte barnas eget talespråk og deres egne interesser og opplevelser i leseopplæringen. Barna skulle erfare at skrift er meningsfylt. Istedenfor metodikk omkring barnas eget språk, og la barna erfare det de sier, også kan skrives ned. Elevene kjenner igjen navnet sitt, og de lærer raskt «sa» som et helord fordi det gjentas ofte. Når tekstene består av replikker elevene selv har sagt, kan vi også si at de opptrer som avsendere av skrift før de selv kan lese og skrive. Dermed kjenner de også igjen innholdet i tekstene de skal «lese». LTG- tilnærmingen er en analytisk metode. Etter at teksten er skrevet skal de gjøre analytiske oppgaver til teksten. Blitt kritisert fordi det ofte fører til at barnet gjetter seg frem til hva som står skrevet
Hva er syntese med utgangspunkt i taleskpråket?
Når vi skal lage syntese av elementer i talespråket, synger vi lyder sammen til ord. for eksempel blir /m/ og /y/ til /my/ om vi synger dem sammen. Det vi gjør er å forlenge uttalen av lydene og la den ene lyden gli over i den andre. Vi kaller det for å lydere, å bruke å bruke synteseteknikk, å arbeide med syntese, å sammenlese eller trekke lydene sammen.