neo gamla tentor (Malin)

Lakukan tugas rumah & ujian kamu dengan baik sekarang menggunakan Quizwiz!

Som barnsjuksköterska har du en väsentlig uppgift i att tillgodose föräldrar om information som innebär att förebygga risk för plötslig spädbarnsdöd eller Sudden Infamt Death Syndroms (SIDS). Vilka är de 5 råd som socialstyrelsen rekommenderar?

1. Sova på rygg 2. Sova i egen säng när dem är under 3 mån 3. Ej ha täcken eller annat som kan skymma ansiktet, att barnet är lagom varmt och kan röra sig 4. Avstå från nikotin 5. Amma om det är möjligt 6. Napp kan användas när barnet ska sova.

Du har nyss påbörjat dit kvällspass när du blir tillkallad till förlossningen där du precis hinner närvara när barnet föds, en gosse född i v 41+3 (vikt 4270 g) som hade visat tydliga tecken på stress och risk för asfyxi. Barnet blir förlöst med hjälp av sugklocka och du blir ombedd att bedöma apgarpoäng )för att stämma av efteråt). Vilka är de vitalparametrar som bedöms och vid vilka tidpunkter?

Apgar: 1. hjärtfrekvens 2. Andning 3. Färg 4. Muskeltonus 5. Retbarhet Tid: 1, 5 och 10 minuter

Vilka parametrar ingår när man bedömer Apgar poäng och vid vilka tidpunkter gör det?

De parametrar som ingår är: 1. hjärtfrekvens, 2. andning, 3. färg, 4. muskeltonus, 5. retbarhet Tidpunkt: 1, 5 och 10 min efter förlossning

Nämn 6 olika områden barnläkaren undersöker och tittar på vid BB-undersökningen av ett nyfött barn, förutom POX?

Det primära syftet med läkarundersökningen på BB är att identifiera avvikelser som är förknippade med allvarliga sjukdomar. Det är även ett tillfälle för föräldrarna att ställa frågor som rör barnet. Barnet bör undersökas i en varm miljö där föräldrarna och barnmorskan är närvarande. En somatisk undersökning av ett nyfött barn bör vara systematisk och fullständig, följ ordningen som är på blanketten förlossningsvård (FV)2. 1. Vitalitet: Man börjar med att titta på barnet med kläder på. Sover barnet eller är det vaket? Tittar det och söker ögonkontakt? Lyssnar barnet? Söker det efter något att suga på? Är andningen regelbunden? Man bedömer också färgen- är den rosig, blek? Hur reagerar barnet i samband med att man tar i det? 2. Spontana rörelser: Nyfödda rör sig spontant. De böjer armar och ben. Alla extremiteter bör röra sig lika mycket. 3. Reflexer: Bedöms genom hela undersökningen då man tar i barnet, vänder det osv. Man får då en uppfattning om barnets tonus och spontanmotorik. -Gripreflexer (finns dessa ska fingrarna och tårna sluta sig över tummen, ska alltid finnas och vara lika starka på båda sidorna) Avsaknad av gripreflexer i händer och fötter hos nyfödda ses som en mycket allvarlig påverkan på CNS. - Mororeflexen - Extremitetsreflexer - Sök- och sugreflexer - Läggs barnet på mage ska det kunna lyfta huvudet 0,5-1 cm 4. Tonus: Flexortonus är alltid högre än extensortonus hos fullgångna nyfödda barn. 5. Cyanos: Ett barn med central cyanos är alltid sjuk och ska utredas omedelbart. 6. Ikterus 7. Huden 8. Turgor 9. Skallform 10. Fontanell 11. Andning: 40-60/min 12. Hjärtat 13. Femoralispulsar: Detta är en viktig undersökning eftersom avsaknad av pulsar i ljumskarna kan tala för en ductusberoende hjärtmissbildning. 14. Buken 15. Naveln 16. Genitalia 17. Ryggen: På ryggen letar man efter födelsemärken eller defekter som ligger över ryggraden. Detta kan vara tecken på slutningsdefekter dvs ryggmärgdbråck av olika grader. 18. Övriga skelettet: ex nyckelbenet 19. Höftleder 20. Munhålan 21. Ögon

Nämn 2 av fostercirkulationens extra förbindelser?

Fetala shuntar 1. Formen ovale 2. ductus ateriosus 3. Ductus venosus 4. Placenta

Vad kan man behandla mamman med innan förlossningen vid hotande förtidsbörd som påskyndar lungmognaden hos barnet?

Glukokortekoider (kortison). Ges till den gravida mamman om det finns risk för prematur födelse, dvs före v 34. Detta påskyndar surfaktantproduktionen.

Varför ges konakion till alla nyfödda barn?

Konakion Novum innehåller vitamin K1 (fytomenadion), som är nödvändigt för att blodet skall kunna levra sig (koagulera). Man ger konakion till alla nyfödda barn pga att bröstmjölken innehåller för lite K-vitamin för att täcka barnets behov. Vid födelsen är barnets tarm inte koloniserad, vilket medför att tarmfloran inte bildar vitamin K. För att eliminera blödningsrisken ger man därför alla barn 1 mg vitamin K i.m, vilket täcker behovet tills den egna syntesförmågan etablerats och barnet börjar få tilläggskost.

Vilka två allvarliga komplikationer/biverkningar kan man se hos underburna barn som fått surfactant?

Lung- och hjärnblödning

Beskriv vad POX undersökning är och varför man gör det på nyfödda på BB?

POX-screening genomförs på alla nyfödda barn (tidigaste 6 timmar efter födseln) och POX-screening genomförs för att tidigt upptäcka ductusberoende hjärtfel. Då fler skiva ut i tidig hemgång har man missat barn med ductusberoende hjärtfel därför gör man denna screening på alla nyfödda barn för att upptäcka ev hjärtfel. Man gör denna undersökning genom att kontrollera syremättnaden i höger hand (preductus) och fötter (postductus) med hjälp av saturationsmätare. Avvikande värde är saturation <95% i hand och fot eller skillnad >3%-enheter mellan hand och fot.

RDS är en vanlig andningsstörning hos för tidigt födda barn. Vad orsakas det av?

Respiratory distress syndrom. Andningssviktsyndrom som uppkommer vid spontan eller mekanisk ventilation av en omogen lunga som har brist på surfaktant. Surfaktanter är fosfolipider och proteiner som utsöndras från alveolernas epitel och som har en ytspänningsnedsättande effekt. Surfaktant förhindrar alveolerna från att falla samman. Är vanligare ju tidigare barnet är fött (speciellt vanligt hos barn födda före v 28). Mängden surfaktant är otillräcklig i lungorna hos för tidigt födda barn under de första levnadsdygnen, vilket leder till att barnets lungor har svårt med gasutbytet. Det beror dels på brist av surfaktant, dels på att alveolerna är ofullständigt utvecklade vilket ger en bristfällig yta för gasutbyte. Vid RDS har lungan också låg compliance (eftergivlighet) vilket leder till ett ökat andningsarbete.

Den systematiska barnläkarundersöknigen som sker av alla nyfödda barn innebär b la kontroll av reflexer och anda färdigheter som vittnar om deras psykomotoriska utveckling. Vad innebär flexortonus?

Tentan från 2016

Du är ansvarig ssk för Ella som är född i v 29+3 efter en snabb, vaginal förlossning. Ella ordineras behandling med Cpap som ju syftar till att uppnå adekvat lugnvolym, minska andningsarbetet och därmed förbättra syresättingen. Cpap är en vanlig vårdåtgärd för underburna barn och ställer en hel del krav på att vidta rätt omvårdnadsåtgärder. a) Beskriv vad du skall tänka på när du planerar och skall anbringa en Cpap på Ella för att eliminera risk för skada samt för att få en optimal behandling. b) Ella är lite medtagen när du assisterar vid navekkateterisering- blodgaser som dras ur navelartären visa pH- 7, 20; PO2- 6 kPa; pCO2- 7 kPa; BD- 4 mmol/l- bedömer du detta som lätt/måttlig eller svår asfyxi?

a) - nasala prongar/mask, se till att prongarna har rätt storlek (minskar risken för läckage) Man ska alltid använda största möjliga storleken. - rätt placering av prongarna (ex för att undvika tryckskador) - Masken ska sitta tätt runt näsan utan att trycka mot ansiktet och placeras så att den inte kommer i kontakt med ögon eller munnen - fixera prongar/mask vid näsan med band som fästs i en specialgjord mössa. Denna måste vara i rätt storlek (minsta möjliga storlek) b) Svår Afyxi : pH <7.10 (ofta <7.0), p02 <0.5 kPa, pCO2 >8 kPa och BD > 10 mmol/L (inte sällan > 20 mmol/L) Alltså bedömer jag detta till en lätt/måttlig asfyxi.

Lisa född i v 27+5 med en födelsevikt på 1200 g är nu tre dygn, ligger i kuvös och har Cpap. Du får en ordination på att prover skall tas. Mamma och pappa sitter bredvid kuvösen. a) Beskriv hela proceduren hur du för vid provtagningen b) Förklara för Lisas föräldrar vad Cpap behandling är

a) -Planera genomförandet -förbereda med allt som behövs -se till att en annan personal finns att tillgå som kan hämta grejer om det skulle behövas -att barnet är tryggt och nöjd innan provtagningen -vårdmiljön runtomkring -ta in det som behövs i kuvösen -prata med dämpad röst -lindat om barnet (stöd) -kontroll på övervakningen b) Cpap behandling används för att ge andningsstöd i samband med lungsjukdom hos nyfödda. Detta kan behövas om barnet kräver hjälp med andningen. Om barnet har besvär med andningen märks det tydligt genom att det har en ansträngd andning och andas snabbt. Vid utandningen hörs ibland ett kvidande ljus. Barnet kan även få svårt att syresätta sig. Behandlingen innebär att barnet får en silikon-näsa i sina näsborrar, denna fixeras med en speciell mössa. Barnet andas själv i egen takt men har hjälp av en kontinuerlig befruktad, varm luftström, som blåses ner i lungorna och håller dem utspända och gör det lättare för barnet att andas. Luftströmmen kan regleras och mäts i cm. Efter behov kan syrgas tillsättas. Cpap behandlingen är individuell. Under pågående behandling kan barnet läggas till bröstet, skötas av föräldrarna och sitta känguru.

GBS-infektion hos en nyfödd är ett allvarligt sjukdomstillstånd. a) Beskriv minst 5 symtom b) Vilken behandling ska man ge?

a) 1. Temperaturinstabilitet, hypotermi eller hypertermi. Hypotermi är vanligare än hypertermi vid insjuknande i sepsis. 2. Instabilitet i blodglukosnivåerna, hypo- eller hyperglykemi 3. Matningssvårigheter (orkar/vill inte suga) 4. Kräkningar, retentioner, spänd buk 5. Apné, bradykardi, takykardi 6. Snabbandning, grunting, svårigheter att hålla syresättningen 7. Hypotoni, slöhet, apati 8. Kramper, irritabilitet 9. Lågt blodtryck, dålig perifer cirkulation, perifer kyla 10. Blekgrå hudfärg, bekymrat ansiktsuttryck 11. Spänd fontanell (vid meningit) b) Behandling med antibiotika med täckning av både grampositiva och gramnegativa bakterier. Om barnet har en kraftig skepsis, gnyende andning, är stillsamt och irritabelt vid beröring ska behandlingen sättas in omedelbart med antibiotika, andningsstöd och optimering av cirkulationen.

Heidelise Als psykolog och guru inom NIDCAP beskriver barnets utveckling enligt den synaktiva modellen. Hon beskriver det för tidigt födda barnets självreglerande beteende. a) Ge 3 exempel NÄRMANDE, självreglerande beteende som barnet kan göra. b) Ge 3 exempel på UNDVIKANDE, självreglerande beteende som barnet kan göra.

a) 1.andas lugnt, har stabil färg och magtarmaktivitet 2. drar upp och behåller armar och ben böjda nära kroppen, för och behåller sina händer mot ansiktet/munnen, söker och suger 3. Tar tag om sina händer, ett föremål eller ett erbjudet finger och slappnar av 4. Stödjer fötterna mot varandra eller mot bädden och slappar av. b) 1. ändrar andningsmönster, oregelbunden, snabb, omväxlande djup och ytlig, långsam med pauser 2. ändrar hudfärg, till blek, marmorerad, grå eller högröd 3. hostar, nyser, grimaserar eller sträcker ut tungan på ett spänt sätt 4. suckar, drar efter andan, hickar, krystar/gruntar, ulvar eller kräks.

Du skall ta hand om ett litet barn som är intuberat och vårdas i respirator, därmed både sjukt och skört vilket ställe krav på att vården och behandlingen är så optimal som möjligt. a) Hur många % luftfuktighet bör inandningsluften ha? b) Vilken temperatur skall inandningsluften ha?

a) 100% luftfuktighet bör inandningsluften ha. b) Temperaturen bör vara så lik en människa som inte är intuberad, dvs ca 37 grader.

Salomon föddes i fullgången tid och mådde bra efter förlossningen. Nu kommer han akut till sjukhuset vid 10 dagars ålder och man misstänker hjärtfelet Coarctatio. a) Vad är Coarctatio för hjärtfel? b)Han har tydliga symtom på hjärtsvikt, vilka är de? c) För att betraktas som cyanotisk, vilket är då det hösta värdet (%) som saturationsmätaren visar vid cyanos?

a) Beror på en defekt i mediaskiktet vid istumusnivå (nedanför avgången av vänster a. subvlavia) med hyperplasi och förtjockning av varierande grad och längd, vilket orsakar en förträngning. b) Nyfödda: blekhet, takypné, anuri (chockbild) Äldre barn: ofta inga symtom förutom hypertoni, ibland bröstsmärtor och hjärtklappning vid ansträngning, huvudvärk. c) Saturation <90% (normalt Hb)

Under det andra levnadsdygnet behöver Ella ljusbehandlas pga icterus, dvs stigande nivåer av P- bilirubin= Hyperbilirubinemi a) Vad är det som avgör när ett nyfött barn skall behandlas med fototerapi? b) Nämn tre faktorer som innebär högre risk att drabbas av hyperbilirubinemi.

a) Gulsoten framträder när bilirubinnivåerna i blodet överstiger 80-120 mikromol/l. Indikationerna för fototerapi eller kontroll av bilirubinvärdet framgår av bilirubinkurvor, där bilirubinvärdet plottas in i förhållande till barnets ålder i timmar och/eller dagar. Man bör alltid använda de bilirubinkurvor som finns på alla BB- och neonatalavdelningar. Indikationerna för behandling är lägre för det för tidigt födda barnet jämfört med det fullgångna barnet. Under de första 48 h bör alltid bilirubinets stegringstakt vara vägledande framför totalnivån. En stegringstakt mellan 4-8 mikromol/L/tim är indikation för ljusbehandling. b)

Hyperbilirubin eller icterus är en ganska vanlig åkomma hos ett nyfött barn. a) En orsak till icterus är att det är fysiologiskt, vad innebär det? b) Nämn två andra orsaker till att ett nyfött barn kan drabbas av icterus? c) Vad är det som avgör om ett barn ska behandlas med fototerapi?

a) I stort sett alla nyfödda utvecklar en fysiologisk ikterus utan bakomliggande orsak med en stegring av bilirubin i blodet, hyperbilirubin. Detta beror på att Hb hos nyfödda är högt och att nedbrytningen sker snabbt. En annan orsak är att de röda blodkropparna hos nyfödda omsätts snabbare än hos vuxna (på 70 dagar jämfört med 120 dagar hos vuxna). En tredje orsak är att leverns metabolism av bilirubin är ineffektiv under barnets första dagar. b) Infektion, hemolys c) Gulsoten framträder när bilirubinnivåerna i blodet överstiger 80-120 mikromol/l. Indikationerna för fototerapi eller kontroll av bilirubinvärdet framgår av bilirubinkurvor, där bilirubinvärdet plottas in i förhållande till barnets ålder i timmar och/eller dagar. Man bör alltid använda de bilirubinkurvor som finns på alla BB- och neonatalavdelningar. Indikationerna för behandling är lägre för det för tidigt födda barnet jämfört med det fullgångna barnet. Under de första 48 h bör alltid bilirubinets stegringstakt vara vägledande framför totalnivån. En stegringstakt mellan 4-8 mikromol/L/tim är indikation för ljusbehandling.

Gossen Larsson är född i v 41+4 med hjälp av sugklocka, har ett rejält märke och ett öppet sår efter sugklockan. a) Beskriv 3 symtom som visar att han har ont? b) Nämn minst en omvårdnadsåtgärd du kan göra?

a) Ihopknipna ögon, rynkad panna, motoriskt orolig b) En strategi för att behandla smärta omfattar ett helhetstänk där den totala situationen för barnets först bedöms. En optimal vårdmiljö krävs och med det menas att planering och genomförande av barnets omvårdnad bygger på grundtankarna i utvecklingsstödjande familjecentrerad omvårdnad. Till detta hör ljud-, ljus- och aktivitetsnivå anpassas för det enskilda barnet och att det tillåts ha sin egen sömn-/vakenhetsrytm. Alla åtgärder som gör att barnet känner sig tryggt och nöjt bidrar till att dämpa upplevelsen av smärta. Ex nyligen ammat barn, nöjt barn som ligger i mammas famn reagerar mindre på provtagning än ett hungrigt barn som läggs på skötbordet utan stöd omkring sig. Hålla om och linda in barnet har en smärtlindrande effekt, sitta känguru hos en av föräldrarna har en smärtlindrande effekt. Amning har visat sig effektivt som smärtlindring hos fullgångna barn. Tröstnapp kan dämpa smärtreaktionerna hos både för tidigt födda barn och hos fullgångna barn.

Du blir larmad till förlossningen, när du kommer ned ligger barnet tillsynes livlöst på återlivningsbordet, barnmorskan står med Neopuffen över barnets mun och näsa. Barnläkaren är inte på plats än. a) Vad gör du? b) När skall hjärkompressioner ges? c) Hur många kompressioner gör du/min?

a) Jag tar över Neopuffen från barnmorskan och börjar ventilera. BM får koppla upp barnet med puls, sat och EKG. b) Om man haft god ventilation i 30 sekunder och hjärtfrekvensen är <60 och ej stigande ska kompressioner påbörjas c) 90/min och 30 inblåsningar/min (3:1)

Gossen Andersson är född i v 41+4, födelsevikt 4780 g, han ligger på avdelningen för infektionsobservation. Vid läkarundersökningen så rör han inte höger arm lika som den vänstra. Han verkar ha ont i armen. a) Nämn två olika diagnoser som det kan vara. b) Beskriv 3 symtom som visar att han har ont? c) Nämn en omvårdnadsåtgärd du kan göra?

a) Klavikelfraktur eller perifiernervskada (plexusskada) b) Svar finns redan fråga 10 c) Svar finns redan fråga 10

POX-screening (SaO2-mätning) genomförs på samtliga nyfödda barn på de flesta BB-avd. a) På vilka ställen skall proven appliceras? b) Varför skall proben sättas på just dessa ställen? c) Hur många procent får värdena skilja sig åt maximalt för att anses acceptabla?

a) Preductus (höger hand) och postductus (någon av fötterna) b) För att se att det inte är något hjärtfel c) 3%

Pelle är 1,5 månader gammal. Han föddes i normal tid och har vuxit bra. Nu kommer han till akuten på kvällen för att han inte är riktigt sig själv. Du tar pulsen och han har 230 i frekvens. a) Vad har Pelle drabbas av? b) Beskriv hur Pelle mår.

a) Supraventrikulär takykardi (SVT) b) Små barn är ofta allmänpåverkade med kräkningar och illamående, blekhet, takypné och slöhet.

Diafragmabråck är en missbildning som ses hos 1:4000 levande födda barn. a) Nämn 1 kliniskt symtom b) nämn 1 kliniskt fynd c) vilken behandling ger man dessa barn sedan 1990?

a) Är oftast andningspåverkade med indragningar, acidos, cyanos och takypné b) Buken är sammanfallen, andningsljuden är nedsatta på bråcksidan, och hjärtljuden är förskjutna bort från bråcket. c) När barnet är ventilatoriskt och cirkulatoriskt stabilt (1-4 dygn) görs en radikal operation. Ingreppet kan göras öppet eller torakoskopiskt. Tarmarna och bukorganen reponeras till bukhålan, och defekten i diafragman sutureras kant-i-kant.

Barnläkaren bedömer det som att Ihab bör övervakas på neonatalavdelningen initialt. Han har avflagad hud på hjässan och snart framträder ett rejält hematom. Du bedömer det som att han har ont. a) beskriv minst 3 fysiologiska tecken som kan tyda på att ett litet barn har ont b) Beskriv minst 3 beteendemässiga tecken som kan tyda på att barnet har ont.

a)1. hjärtfrekvens, blodtryck och intrakraniellt tryck stiger. 2. Syremättnad i blodet minskar, andningen blir oregelbunden eller ökar, 3. stresshormoner ex kortisol stiger och flera metaboliska system påverkas negativt. b) 1.Ansiktrutrycket (rynkade ögonbryn, stängda hoppressade ögon, djup näs-läppfåra och öppen mun (ev med en skålformad tunga synlig)). 2. Gråt (är ej identifierat, men formning pågår kring detta) 3. bröstkorgsrörelser, trösbarhet, vakenhetsgrad och sugförmåga

Esofagusatresi är en missbildning som som ses hos 1:4000 levande födda barn. a) Vad utvecklar modern oftast under graviditeten om barnet har esofagusatresi? b) Nämn ett symtom hos barnet? c) Hur ställer man diagnos)

a)Modern utvecklar för mycket fostervatten.

Underburna barn har ett större energibehov än fullgångna nyfödda barn. Beskriv minst 4 orsaker till att energibehovet är större hos dem än det skulle ha varit om barnet hade fortsatt att ligga kvar i livmodern?

s. 127 omv. boken

Varför har kortisol en avgörande betydelse för det nyfödda barnets anpassning till livet utanför livmodern?

se fråga 12

Omformat huvud är en vanlig "avvikelse" hos många nyfödda. En av dessa innebär att det finns en blödning utanför periostet, som alltså inte avgränsas av suturerna vilket kan medföra en utbredd och omfattande blödning. Vilken avvikelse åsyftas?

tentan 2016

Bröstmjölk innehåller essentiella fettsyror som har betydelse för nyfödda barns utveckling, i synnerhet för underburna barn, dvs för tidigt födda barn. Vilken utveckling är bröstmjölken bra för?

tentan från 2016

Emil 2 veckor kommer till barnkliniken via BVC dit föräldrarna har vänt sig då de tycker att han är alltmer snabbandad. Det noteras att han dessutom är blek, kallsvettig och stillsam. Enligt föräldrarna kräks han mer än vad storasyster gjorde vid samma ålder, och viktkurvan bekräftar en stagnerande viktuppgång. Efter EKG och UKG ställs diagnos och föräldrarna informeras om att Emil skall opereras inom ett halvår. Vilken är trolig diagos?

tentan från 2016


Set pelajaran terkait

Chapter 4: Command line interface management

View Set

Pharm II Week 2 Enteral and Parenteral Nutrition/Electrolyte Balance

View Set

CHAPTER III/IV Discrete Mathematics

View Set