Repere cronologice - Istoria romanilor

Ace your homework & exams now with Quizwiz!

Epoca moderna a Romaniei este perioada dintre

1859 crearea statului modern si - 1918 crearea Romaniei Mari

1866

Adoptarea primei Constitutii moderne liberale - trecerea de la regimul de domn ales la domn pe linie ereditara. legitimeaza monarhia erditara a casei Hohenzollern

10 mai 1866

Aducerea la tronul României a prințului Carol de Hohenzollern-Sigmaringen - Carol I

Sec. 14 (anii 1300)- personalitati importante

Basarab I - primul domnitor al Tarii Romanesti - cel care a unit voievodatele si a format statul medieval romanesc Mircea cel Batran - domnitorul Tarii Romanesti

1930

Carol II - rege Instaureaza un regim autoritar, face o serie de abuzuri, desfiinteaza prin lege pluripartidismul si instaureaza un partid unic

1 Dec 1918

Dupa finalul primului razboi mondial si victoria Antantei, se realizeaza Romania Mare/ marea Unire prin care Transilvania si Basarabia se unesc cu Romania. Schimbarea granitelor Romaniei avea sa fie recunoscuta oficial de marile puteri prin tratatele semnate in anii urmatori. 1 Decembrie este astazi Ziua Nationala a Romaniei fiind prevazuta ca atare in Constituția României din 1991. De 1 Decembire sarbatorim Marea Unire - formarea Romaniei Mari sub conducerea Regelui Ferdinand.

1952 - este adoptata o noua constitutie totalitara dupa model stalinist care incalca foarte grav si independenta Romaniei

In capitolul introductiv se specifica ajutorul acordat de U.R.S.S. pentru eliberarea teritoriului romanesc de ocupatia germana si faptul ca politica externa a Romaniei este una de prietenie cu U.R.S.S. Prevederile obisnuite despre independenta si suveranitatea statului lipseau. Astfel, constitutia consfintea faptul ca Romania nu avea politica externa proprie. Constitutia din 1952 a fost schimbata in 1965, cand Romania si-a recapatat atributele statului independent.

Sec.16 (anii 1500) - personalitati importante

Mihai Viteazul - domnitorul Tarii Romanesti

Sec 17 (anii 1600) - personalitate importanta

Mihai Viteazul - domnitorul Tarii Romanesti si pentru scurt timp si al Transilvaniei si Moldovei

1877-1878

Participarea la Razboiul Ruso-Turc al armatelor romane conduse de Carol I si castigarea independentei Romaniei fata de Imperiul Otoman

1989

Revolutia din 1989 are loc pe fundalul schimbarilor de regim din Estul Europei Se schimba regimul totalitar national comunist al lui Ceausescu cu unul democratic Romania se intoarce in familia statelor europene democratice

Evul mediu sec 9-10 - formatiuni pre-statale

Sec 9-10 se formeaza autonomiile locale (unitati teritoriale mai mari care sunt sub conducerea unui cneaz, jupan sau voievod). Acestea sunt premergatoare formarii statelor medievale romanest.

Sec.15 (anii 1400) - personalitati importante

Stefan cel mare - domnitorul Moldovei Vlad Tepes - domnitorul Tarii Romanesti

1881

Transfromarea Romaniei in Regat - Carol I primeste oficial titlul de Rege al Romaniei.

1859 (5 ianuarie Moldova si 24 Ianuarie Tara Romaneasca)

Unirea principatelor prin alegerea Lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor in ambele principate: Tara Romaneasca si Moldova. Principatele unite raman inca sub suzeranitatea Imperiului Otoman. Dupa infaptuirea Unirii din inauarie 1859, urmatorul deziderat urmarit de politicienii romani in conteztul cirzei orientale este independenta fata de Imperiul Otoman. 24 Ianuarie este astazi zi de sarbatoare oficiala in Romania, ziua in care sarbatorim unirea celor 2 principate (cunoscuta si sub numele de Mica Unire) si realizarea Statului Roman Modern.

2004

aderarea la NATO

1945 - incheierea celui de-la doilea razboi mondial cu victoria Aliatilor (Franta, Anglia, USA, URSS) impotriva Axei (Germania, Italia, Japonia)

capitularea Germaniei in cel de-al 2-lea razboi Mondial si incheirea raboiului dupa capitularea Japoniei. Romania va ramane in sfera de influenta sovietica asa cum stabilisera Roosevelt (USA) si Stalin (URSS) inca din 1944 prin acordul secret de la Moscova. Conferinta de la Potsdam 1945 si apoi Conferinta de pace de la Paris 1946 aveau sa consfinteasca intelegerile de pace facute.

Antichitate tarzie / sec 3 - sec 7

datorita invaziilor repetate ale popoarelor migratoare obstie satesti incep sa se uneasca pentru a rezista mai bine atacurilor. sec 3-sec 7 Se formeaza uniunile de obsti satesti Sec 9-10 se formeaza autonomiile locale (unitati teritoriale mai mari care sunt sub conducerea unui cneaz, jupan sau voievod). Acestea sunt premergatoare formarii statelor medievale romanest.

Epoca Contemporana este perioda

de dupa crearea Romaniei Mari (1918) si pana astazi

1941-1944 participarea Romaniei la Al 2-lea razboi Mondial de partea

de partea Germaniei (Axei) / din dorinta de a recapata teritoriile pierdute inapoi (Basarabia, Cadrilaterul...din pacate nu le va mai primi inapoi)

Evul mediu sec 10 - 13

formarea statelor medievale romanesti si respectiv a institutiilor sale centrale de administrare: Domnia, Biserica, Sfatul Domnesc, Oastea mica (boierii), Oastea mare (Boierii+taranii liberi), adunarea tarii Transilvania - prin cucerirea de Regatul maghiar si administrarea ei dupa modelul maghiar in formula de voievodat. Voievodul Transilvaniei era vasal Regelui Ungariei. Regele Ungar anuleaza dreptul romanilor al autonomii locale. Moldova si Tara Romanesca - prin descalecatul unor voievozi din Transilvania si apoi prin unirea teritoriala a diferitelor zone sub conducerea unui singur Domn.

cronologie detaliata de studiat

https://ro.wikipedia.org/wiki/Cronologia_istoriei_rom%C3%A2nilor

1944 - incheierea unui Armistitiu cu Aliatii si intoarcerea armelor impotriva

impotriva Germaniei / din dorinta de a recapata teritoriile pierdute inapoi / recucereste Transilvania

1974 - modificarea Constitutiei din 1965

infiintarea functie de presedinte al Romaniei / Ceausescu este primul presedinte se centralizeaza puterea in mana presedintelui

Sec 18 - 1711

instalarea domniilor fanariote (numiti de Poarta, in general greci) au fost circa 111 domni fanarioti din familiile cele mai importante grecesti: Mavrocordat, Ghica, Cantacuzino, Racovita Imperiul Otoman incepe sa slabeasca / apare Criza (chestiunea) orientala in care puterile occidentale sunt preocupate de efectele retargerii Imperiului Otomna si schimbarile rapide de granite ale natiunilor care se elibereaza de otomani dar se ocupa apoi de unguri, austrieci, rusi etc.

2007

intrarea in UE

1991 - se adopta o noua constitutie democratica

legitimeaza schimbarea de regim aduce Romania inapoi in randul tarilor democratice se reintroduc: Pluripartidismul, egalitatea tuturor oamenilor in fata legii, principiul separarii puterilor in stat

1947 - Regele MIhai este fortat sa abdice

paraseste Romania / va trai in exil in Elvetia. Vine la putere Gheorghe Gheorghiu Dej - ales in urma unor alegeri falsificate.

1916-1918

participarea Romaniei la primul razboi Mondial alaturi de Antanta (Franta, Anglia, Rusia) si impotriva Triplei Alianta cu care fusese initial aliata.

1914 - 1916

perioada de neutralitate a Romaniei in primul Razboi mondial (Romania semnase tratat de alianta cu Tripla Alianta dar nu dorea sa lupte impotriva Imp Rus, astfel incat se declara la inceput neutra)

1938 - adoptarea unei noi Constitutii - autoritare

prin care se centralizeaza puterea in mana Regelui si nu se mai respecta PSPIS Principiul Separarii Puterilor in Stat

1923 - adoptarea unei noi constitutii - democratice

prin care se consfinteste si Marea Unire / schimbarea granitelor Romaniei

Sec 18 - sec 19 - in contextul Crizei orientale este o perioada a

proiectelor politice care vor conduce in final la implinirea visului romanilor de unire a principatelor (Tara Romaneasca si Moldova) si de formare a statului modern roman sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza

1965 - este adoptata o noua constitutie totalitara de factura nationalist - comunista

schimbare de regim de la Republica Populara Romana la Republica Socialista Romania Se introduce principiul partidului unic, specificandu-se faptul ca forta politica conducatoare a intregii societati este Partidul Comunist Roman, ceea ce arata fara nicio indoiala caracterul totalitar al regimului; Economia Romaniei este proclamata ca socialista, adica economie bazata pe proprietatea de stat si cooperatista asupra mijloacelor de productie. Acest lucru este reafirmat prin prevederea conform careia bogatiile de orice natura apartin statului. Este mentionata si proprietatea personala, dar ea este limitata la casa de locuit si constructiile gospodaresti anexe, terenul pe care se afla, animalele de productie si inventarul agricol marunt. Se introduc limitari ale libertatilor cetatenesti, intrucat se mentioneaza faptul ca libertatea cuvantului, presei, intrunirilor, mitingurilor si demonstratiilor nu pot fi folosite in scopuri potrivnice oranduirii socialiste si intereselor celor ce muncesc.

1948 - este adoptata o noua constitutie totalitara de factura stalinista

schimbare de regim de la monarhie la Republica Populara nerespectarea PSPIS (legislativul are puteri executive, executivul se implica in justitie); se stabilesc premizele realizarii nationalizarii (se prevedea ca proprietatea privata poate deveni proprietate de stat daca este in interesul poporului)

Antichitate - sec 5 IHr - sec 8 dHr (getodacii, romanizarea timpurie, romanizarea prin colonizare, retragerea aureliana, romanizarea indirecta, finalizarea etnogenezei/ formarii poporului roman si a limbii romane )

sec 5 I.Hr - Istoricul Herodot mentioneaza getodacii ca locuitori ai spatiului geografic de azi al Romaniei sec 1 I.Hr - Burebista = regele Daciei sec 2 dupa Hr - Decebal regele Daciei 105-106 dupa Hr - Imparatul Traian ii invinge pe daci in al 2-lea raboi si trasnforma Dacia in provinicie romana sec 3 (271-275) Retragerea Aureliană are loc sub conducerea împăratului Aurelianus după 169 de ani de colonizare. sec 3- sec 5 continua procesul de romanizare, indirect prin intermediul relatiilor comerciale continuue cu Imperiul Roman, pana la caderea Imperiului Roman, si prin intermediul crestinizarii populatiei.. sec.3-5 - duap retragerea aureliana, viata urbana decade si lumea se intoarce in mediul roral cu formatiuni de baza de organizare in obsti satesti sec 8 - incheierea procesului de formare a poporului roman in spatiul geografic de azi al Romaniei

Evul Mediu in Romania - perioada generala de timp

secolul 7 (anii 600) pana la inceputul sec 19 (anul 1821)

1883

semnarea unui tratat de alianta intre Romania si Tripla Alianta (Germania, Austro Ungaria, Imp Otoman)

1940 - abdicarea lui Carol II (fortata de Antonescu dupa pierderile teritoriale in favoarea Rusiei si Bulgariei)

si venirea la putere a guvernului Antonescu si Mihai 1 ca rege

1945 - incepe stalinizarea Romaniei

sovieticii forteaza numirea lui Petru Groza ca prim ministru in Romania Petru Groza va executa tot ce i se va transmite de la Moscova Regele MIhai, nemultumit de directia in care guvernul ducea Romania, cere demisia lui Petru Groza si acesta refuza, drept pentru care Regele intra intr-o greva a regalitatii.

1965 - moare - este ucis de sovietici Gheorghe Gheorghiu Dej

urmeaza la Putere Nicolae Ceausescu

Sec 10 - venirea maghiarilor in Transilvania / procesul de colonizare continua pana aproximativ in sec 13

În cronica maghiara cunoscuta sub numele de Cronica lui Anonymus (lucrarea nu e semnata) - Gesta Hungarorum (Faptele Ungarilor) sunt consemnate existanta la sosirea maghiarilor in Transilvania: voievodatul lui Gelu în centrul Transilvaniei, cu centrul la Dăbâca, voievodatul lui Menumorut în Crișana, cu centrul la Biharea și voievodatul lui Glad în Banat cu centrul la Cuvin


Related study sets

PEDS: Communicable Diseases- Chap 22

View Set

STAT 1100: Chapter 13: General Rules of Probability

View Set

System Analysis and Design: Project Management Quiz 11 (CH10)

View Set

Chapter 1-I: Interest, Subrogation, and Claims

View Set