Laskentatoimi

Pataasin ang iyong marka sa homework at exams ngayon gamit ang Quizwiz!

kapasiteetti

Kapasiteetti on suurin mahdollinen tuotantokyky. Yleensä suurteollisuudessa kapasiteetti ilmoitetaan vuosituotantona. Mikäli käyttöaste on 100 %, niin tehdas tuottaa täyden kapasiteettinsa verran. Käyttöasteella tarkoitetaan sitä osaa kapasiteetista, mikä kulloinkin on käytössä.

ALV

Arvonlisävero (alv) on kulutusvero, jota maksetaan lähes kaikista tavaroista ja palveluista. Kun yritys myy tavaraa tai palvelua, se lisää laskuttamansa tavaran tai palvelun myyntihintaan arvonlisäveron. Käytännössä arvonlisäveron maksaa siis kuluttaja osana tuotteen tai palvelun hintaa.

Arvonlisäverokanta

Arvonlisäverokannat eli alv-prosentit määrittävät, paljonko kunkin tavaran tai palvelun arvonlisävero on.Yleinen verokanta 24%. Tämä on useimpien tavaroiden ja palveluiden verokanta.

Depet

Debet merkitsee veloitusta

Palkkakirjanpito

Ennakkoperintälain mukaan kaikki kirjanpitovelvolliset työnantajat ovat velvollisia pitämään palkkakirjanpitoa. Palkkakortti, palkkalista, palkkasuoritusten yhdistelmä ja ennakonpidätysten tili ovat palkkakirjanpitoaineistoa.

Erilliset ja yhteiskustannukset

Erilliskustannukset ovat määritelmän mukaan kustannuksia, jotka syntyvät tietyn toiminnan seurauksena ja joita ei syntyisi, jos kyseinen toiminta jätettäisiin tekemättä. Kaikki muuttuvat kustannukset ovat erilliskustannuksia, mutta niihin kuuluu myös osa kiinteistä kustannuksista.

Erilläänpitotehtävä

Erilläänpitotehtävän tarkoituksena on pitää yrityksen ja muiden talousyksiköiden menot erillään. Esimerkiksi yrityksen omistajan rahat, menot ja tulot ovat erillään yrityksen menoista, tuloista ja rahoista.

Hyväksikäyttötehtvä

Hyväksikäyttötehtävän tarkoituksena on tuottaa kirjanpidon (eli ulkoisen laskentatoimen) avulla voitonjakolaskelmat ja informointilaskelmat. Se myös tuottaa sisäisen laskentatoimen (vapaa ehtoista toisin kuin kirjanpito) avulla informaatiota, joka palvelee yrityksen johtamista.

Tuotannontekijä

Hyödykkeen valmistuksessa käytetty voimavara, joihin kuuluu luonnonvarat, pääoma ja työ.

jaksottaminen

Jaksottaminen tarkoittaa, että tulot ja menot viedään kirjanpitoon niille ajanjaksoille joilla ne on tienattu tai kulutettu. Jaksottamisen avulla tulolaskennan eri osat päätyvät oikeille aikakausille, mikä antaa täsmällisemmän tuloksen tietyltä kaudelta.

Muuttuvat ja kiinteät kustannukset

Kiinteä kustannus tarkoittaa kustannuksia, jotka eivät vaihtele lyhyellä aikavälillä riippumatta tuotannon muutoksista. Kiinteät kustannukset voivat olla esimerkiksi yrityksen perustoimintojen kuluja, kuten vuokra, johon tuotannon kasvu tai lasku ei vaikuta. Muuttuva kustannus vaihtelee toiminnan muutosten mukaan. Esimerkiksi tietyt suorat materiaalikustannukset liittyvät jokaiseen myytävään tuotteeseen. Materiaalikustannukset ovat sitä suuremmat, mitä enemmän tuotteita myydään.

Kirjanpitovelvollisuus

Kirjanpidon vaatimukset määräytyvät yrityksen koon mukaan. Mitä suurempi yritys, sitä vaativammat ovat myös kirjanpito- ja erityisesti tilinpäätösvaatimukset.

Reaaliprosessi

Kirjanpidossa tuotantoa vastaavat fyysiset suoritteet, ne sellaisenaan tarkastelematta lainkaan rahaa kuten suoritteiden hintoja tai niistä saatavia maksuja. Reaalinen toiminta ja rahaliikenne eri aikaan.

Kirjanpidon tili

Kirjanpito perustuu tileihin. Huomattavaa on, että kirjanpidon tili ei tarkoita samaa kuin pankkitili, vaan pankkitili on kirjanpidossa vain yksi tili muiden joukossa. Kirjanpidossa tileillä tarkoitetaan eri otsikoita, joiden alle erityyppiset tulot ja menot on jaoteltu. Kirjanpidon tilejä voivat olla vaikkapa "esiintymispalkkiot", "toimistokulut", "pankkitili" tai "yleisavustukset". Kirjanpidossa on vähintään oltava tilit kaikille tuloslaskelman kohdille. Yhdessä kirjanpidon tilit muodostavat järjestön tilikartan.

Kredit

Kredit merkitsee hyvitystä

Kulu

Kulut liittyvät menoihin, mutta kulu yhdistetään tiettyyn tilinkauden ajanjaksoon. Kirjanpidossa tätä kutsutaan jaksottamiseksi. Toisin sanoen kulu on jaksotettu meno. Kulu jaetaan sille tai niille kausille joihin se viittaa. Tavallinen esimerkki kulusta ovat vuokrat, jotka täytyy jakaa jokaiselle kuukaudelle huolimatta siitä, että vuokra on voitu esimerkiksi maksaa ennakkoon koko vuosineljännekselle.

Kustannusoptimi

Kustannusoptimilla tarkoitetaan toiminta-astetta, jolla kappalekohtaiset kustannukset ovat alhaisimmat. Kustannusoptimi on yrityksen taloudellisin toiminta-aste.

Kustannusten käyttäytyminen

Kustannusten käyttäytyminen luokittelee kustannukset sen mukaan, miten ne käyttäytyvät suhteessa keskeisen liiketoiminnan muutoksiin. Tehokas kustannusten hallinta edellyttää yrityksen johdolta kustannusten käyttäytymisen ymmärtämistä. Kustannusten käyttäytyminen jaetaan kolmeen tyyppiin: kiinteät, muuttuvat ja puolimuuttuvat kustannukset.

IFRS

Listayhtiöiden osalta hyvin merkittävä vaikutus on kansainvälisillä tilinpäätösstandardeilla (IFRS = International Financial Reporting Standards)

Strateginen suunnittelu

Markkinoinnin strategia johdetaan liiketoiminnan tavoitteista, sillä kuten arvata saattaa, sen on tarkoitus tukea yrityksen pääsyä sen tavoitteisiin. Strateginen suunnittelu alkaa siis liiketoiminnan tavoitteiden kirkastamisesta, jonka jälkeen aletaan rakentamaan näiden tavoitteiden mukaista markkinoinnin strategiaa. Varsinainen strateginen suunnittelu kattaa trendien, kohderyhmien, tavoitteiden ja toimenpiteiden määrittelyn.

Meno

Menot kirjataan rahan käyttönä Menotilien Debet-puolelle. Samalla kirjataan myös vastaavansuuruinen erä kassatilin tai muun rahoitusomaisuustilin Kredit-puolelle (josta raha otetaan). Menot jakautuvat lyhytvaikutteisiin ja pitkävaikutteisiin (usealla tilikaudella vaikuttaviin) menoihin.

Varaston muutos

Otetaan esimerkki: verkkokauppias ostaa varastoonsa tuotteita 5000 eurolla. Yritys on myynyt kaupassaan 4000 (myyntihinta asiakkaille) eurolla tuotteita. Yrityksen tilinpäätös tehdään ja yrityksellä on jäänyt 2000 euron edestä (ostohinta siis on ollut 2000 euroa näille tavaroille) myymättä. Tavaraa on siis jäljellä 2000 euron edestä. Tällöin lasketaan yrityksen liikevaihto miinus ostot ja lisätään 2000 euroa (myymättömät tavarat). Nämä yritys voi siis myydä tulevaisuudessa. Varaston muutos vaikuttaa siis yrityksen tulokseen. Yritys myös maksaa veroa. Jos se kertoo liian pienen varaston, se ei maksa todellista veroa.

Poisto

Poisto tarkoittaa laskentatoimessa pitkävaikutteisen tuotannontekijän hankintamenon kirjaamista kuluiksi vaikutusaikanaan. Poisto on arvonvähennys, jolla otetaan huomioon omaisuuden kuluminen ja tekninen vanheneminen. Kirjanpidossa poistoja tehdään tilikausittain. Suomessa poistojen tekeminen on lakisääteistä.

Pysyvät vastaavat

Pysyvien vastaavien tarkoitus on olla yrityksen käytössä ja osallistua tulon tuottamiseen useamman tilikauden ajan. Pysyvät vastaavat jaetaan aineettomiin ja aineellisiin hyödykkeisiin. Pysyviä vastaavia nimitettiin aiemmin käyttöomaisuudeksi ja muiksi aineellisiksi hyödykkeiksi; nykyisin käyttöomaisuus-termiä käytetään verotuksessa.

rahoituslaskelma

Rahoituslaskelma on maksu- tai suoriteperusteella laadittu rahavirtalaskelma, joka kertoo rahan liikkeet tilikauden aikana. Rahoituslaskelma kertoo havainnollisesti, mihin saakka yrityksen tulorahoitus riittää. Rahoituslaskelmia ovat maksuperusteinen kassavirtalaskelma ja suoriteperusteinen käyttöpääomavirtalaskelma eli liikepääomavirtalaskelma. Rahoituslaskelma sisältyy tilinpäätökseen.

Rekisteröintitehtävä

Rekisteröintitehtävää suorittaa suurelta osin kirjanpito. Siinä kirjataan ylös yrityksen toimintaa muiden sidosryhmien (esim. henkilöstö, asiakkaat, omistajat) kanssa. Myös varastokirjanpito, kustannuslaskenta ja palkanlaskenta tuottavat tietoa yrityksen toiminnasta ja täydentävät sillä tavoin rekisteröintitehtävää.

sisäinen laskentatoimi

Sisäiselle laskennalle on tyypillistä, että sitä tehdään ensisijaisesti yrityksen tarpeiden näkökulmasta. Sisäinen laskenta tarjoaa yritykselle työkaluja yrityksen johtamiseen ja ohjaamiseen oikeaan suuntaan sekä kertoo, kuinka asetettuihin tavoitteisiin on päästy.

Suoriteperusteisuus

Suoriteperusteisessa kirjanpidossa kulut ja tulot kirjataan kirjanpitoon sen mukaan milloin kulut syntyvät. Usein suoriteperusteisuus määritetään laskupäivän perusteella. Hyvä esimerkki suorite- ja maksuperusteisuuden vertailusta on myyntilasku, joka tehdään tammikuun lopussa ja maksetaan maaliskuun alussa. Tämä myynti näkyy tuloslaskelmassa suoriteperusteisesti tammikuussa ja maksuperusteisesti maaliskuussa.

Tase

Tase on yksi yrityksen taloudellisen tilan arvioimiseen käytetyistä taloudellisista raporteista. Tase mittaa yrityksen omaisuuden ja velkojen arvoa tiettynä ajankohtana. Taseen pari on tuloslaskelma, joka mittaa yrityksen tuottoja, kuluja ja voittoa tai tappiota tietyn ajanjakson aikana.

Yhteisöhankinta

Tavaroiden yhteisöhankinnalla tarkoitetaan irtaimen esineen omistusoikeuden vastikkeellista hankintaa, jos myyjä, ostaja tai joku muu heidän puolestaan kuljettaa esineen ostajalle EU-maasta toiseen. Yritys saa vähentää yhteisöhankinnasta suorittamansa veron, jos tavara on hankittu vähennyskelpoiseen tarkoitukseen.

Tilikausi

Tilikausi on yrityksen kirjanpidossa ajanjakso, jonka aikaisesta kirjanpitomateriaalista tehdään tilinpäätös. Suomen kirjanpitolain mukaan yrityksen tilikausi on 12 kuukautta.

tilinpäätös

Tilinpäätös on päättyneeltä tilikaudelta laadittava tilinpäätöslaskelmien ja muiden tilinpäätösasiakirjojen kokonaisuus, jolla selvitetään yrityksen tai muun talousyksikön toiminnan taloudellinen tulos tilikaudelta sekä taloudellinen asema tilinpäätöspäivänä.

Tilinpäätösanalyysi

Tilinpäätösanalyysissä tutkitaan yrityksen kannattavuutta ja taloudellista tilaa käyttämällä hyväksi yrityksen tilinpäätöstietoja. Tilinpäätöksestä voidaan laskea useita tunnuslukuja, joiden avulla yrityksiä voidaan vertailla keskenään.

Tiliryhmä

Tiliryhmä vaikuttaa siihen, että kummalle puolelle kirjaus tehdään. Menotileillä kulujen lisäys kirjataan debet-puolelle, kun taas tulotileillä tulojen lisäys kirjataan kredit-puolelle. Raha- ja saamistileillä rahojen tai saamisten lisäys kirjataan debet-puolelle, kun taas pääomatileille pääoman lisäys kirjataan kredit-puolelle.

Tilivelvollisuus

Tilivelvollisuuden määritelmä on joko vapaaehtoisesti tai pakosta tehty sopimus raportoida tekemisistään jollekin taholle. Tilivelvollisuudesta on hyötyä niin työyhteisöissä kuin yksityiselämässäkin. Yrityksillä ja yhteisöillä on omat lainsäädännölliset velvoitteensa todistaa tilivelvollisuutensa tilintarkastuksessa ja hankkia luottamus vuosikokouksessa

Tiliristikko

Tiliä voidaan havainnoillistaa niin sanotulla tiliristikolla, jossa tilin vasenta puolta kutsutaan nimellä debet ja oikeaa puolta nimellä kredit. Debetiin merkitään aina rahan käyttö ja kreditiin vastaavan taloudellisen tapahtuman rahan lähde, jolloin rahan käytön summa on aina sama kuin rahan lähteenkin

Toimintasuhde

Toimintasuhde puolestaan kertoo, kuinka monta prosenttia toiminta-aste on kapasiteetista.Toimintasuhde = Toiminta-aste x 100 %. Yritys pystyisi täydellä kapasiteetilla valmistamaan 250 tuotetta kuukaudessa, mutta koska niitä menee kaupaksi vain 150 kappaletta, ei tuotteita kannata valmistaa varastoon, jolloin valmistusmäärä mitoitetaan myyntimäärän mukaiseksi.

tuloslaskelma

Tuloslaskelma on tilinpäätöksen dokumentti, joka esittää tilikaudelle kuuluvat tulot eli tuotot ja tilikaudelle kuuluvat menot eli kulut vähennyslaskumuotoisena laskelmana. Tuloslaskelmasta nähdään sekä tulojen määrä että se, mihin rahaa on kulunut. Tuloslaskelmassa on myös tilikauden tulos, joko voitto tai tappio.

tulo

Tulot kirjataan rahan lähteenä Tulotilien Kredit-puolelle. Samalla kirjataan myös vastaavansuuruinen erä kassatilin tai muun rahoitusomaisuustilin Debet-puolelle (jonne saatu rahamäärä menee).

tuottavuus

Tuottavuus on taloustieteessä tuotannon tehokkuuden tärkeä mitta. Tuotanto on aina prosessi ja sen tuottavuutta mitataan tuotoksen ja panoksen suhteella tuotos per panos. Kun tuotannon kehittämisen seurauksena tuotos per panos -suhde eli tuottavuus kasvaa, tuotannossa saadaan enemmän aikaan vähemmällä. Kun tuotannossa saadaan aikaan enemmän vähemmällä, taloudelliseen yhteisöön syntyy varallisuuden kasvua tai arvonlisäystä.

FAS

Tästä normipohjasta syntyvää suomalaista käytäntöä, eli hyvää kirjanpitotapaa, kutsutaan usein lyhenteellä FAS (FAS = Finnish Accounting Standards).

ulkoinen laskentatoimi

Ulkoinen laskentatoimi eli rahoittajan laskentatoimi koostuu kirjanpidosta ja yrityksen ulkoisille sidosryhmille tarkoitetuista raportoinneista. Ulkoisia sidosryhmiä ovat esimerkiksi verottaja, muut viranomaiset ja sijoittajat. Tilinpäätös ja verotukseen liittyvät raportit ovat tärkeimpiä ulkoisen laskentatoimen tuotoksia.

Vienti

Ulkomaille myyminen, ulkomaille vieminen

Vaihto-omaisuus

Vaihto-omaisuutta ovat sellaisinaan tai jalostettuina luovutettaviksi tai kulutettaviksi tarkoitetut hyödykkeet. Vaihto-omaisuus jaetaan aineisiin ja tarvikkeisiin, keskeneräisiin tuotteisiin, valmiisiin tuotteisiin/tavaroihin, muuhun vaihto-omaisuuteen ja ennakkomaksuihin.

vaihtuvat vastaavat

Vaihtuvat vastaavat sisältävät vaihto-omaisuuden ja saamiset. Saamisiin kuuluvat myös rahavarat ja rahoitusarvopaperit.

Vastaavaa

Vastaavaa-puolella (aktiivat) esitetään yrityksen omaisuus jaettuna pysyviin ja vaihtuviin vastaaviin. Tämä puoli selvittää rahan käytön siltä osin kuin sitä ei ole kirjattu kuluksi. Vastaavaa ovat esimerkiksi erilaiset aineettomat ja aineelliset hyödykkeet, sijoitukset, vaihto-omaisuus, saamiset, rahoitusarvopaperit ja rahat sekä pankkisaamiset.

Taseyhtälö

Vastaavaa=Vastattavaa

Vastattavaa

Vastattavaa-puoli (passiivat) osoittaa rahan lähteet. Tällä puolella esiintyvät oma ja vieras pääoma sekä varaukset. Oman pääoman erien nimikkeet ovat erilaisia eri yhtiömuodoissa. Vastattavaa-puoli on ryhmitelty siten, että oma pääoma tulee ensin ja vieras pääoma sen jälkeen. Konkurssitilanteessa vieras pääoma on etuoikeutetussa asemassa verrattuna oman pääoman ehtoisiin sijoituksiin.

Välittömät ja välilliset kustannukset

Välittömät kustannukset määritetään kustannusobjekteiksi. Välilliset kustannukset eivät ole suoraan jäljitettävissä kustannusobjekteihin. Epäsuorat kustannukset kohdistetaan kustannusobjekteihin.

Yhteisömyynti

Yhteisömyynti eli tavaran myynti toiselle arvonlisäverovelvolliselle yritykselle on yhteisökaupassa yleensä verotonta

Toiminta-aste

Yrityksissä päästään harvoin täyden kapasiteetin mahdollistamaan enimmäistuotantoon. Tämä johtuu siitä, että tuotteita ei mene kaupaksi kapasiteetin mahdollistamaa määrää tai tuotannossa ilmenee häiriöitä. Toiminta-aste on todellinen suoritemäärä tiettynä ajanjaksona. Toiminta-asteen kasvaessa muuttuvat kustannukset kasvavat, mutta kiinteät kustannukset pysyvät ennallaan.

Sidosryhmä

henkilöiden ja organisaatioiden muodostama ryhmä, jolla on sidos johonkin Omistajat, tavarantoimittajat ja asiakkaat ovat yrityksen sidosryhmiä.

Taloushallinto

järjestelmä, jolla organisaatio seuraa taloudellisia tapahtumia siten, että se voi raportoida toiminnastaan sidosryhmille

Rahaprosessi

kirjanpidossa suoritteisiin liittyvä raha kuten niiden hinnat ja niistä saatavat maksut, tarkastelematta lainkaan tuotantoa vastaavia fyysisiä suoritteita

Liiketapahtumat

menot, tulot ja rahoitustapahtumat sekä niiden oikaisu- ja siirtoerät

Palkkojen sivukulut

palkan sivukuluista, loma-ajan kuluista ja kiinteistä kuluista.

taloudellisuus

taloudellinen tehokkuus; resursseja käytetään säästeliäästi, tuhlailematta Taloudellisuus saavutetaan, kun tuotantokustannukset ovat mahdollisimman pienet. Auto saavuttaa taloudellisuuden, kun sen moottori kuluttaa vähän polttoainetta. Tehtaiden kyky hyödyntää myös prosessien sivutuotteita lisää taloudellisuutta.

tuotto

tietylle ajanjaksolle jaksotettu tulo; tarkastelukaudelle kohdistettu tulo

Laskentatoimi

toiminta, jonka tehtävänä on kuvata rahaprosessia, kerätä, rekisteröidä ja analysoida yrityksen tai muun organisaation toimintaa kuvaavia taloudellisia laskelmia

suorite

tuote tai palvelu jonka yritys suorittaa ja saa vastineeksi rahaa

Tuonti

ulkomailta ostaminen, ulkomailta maahan tuominen

kannattavuus

yrityksen tilinpäätöksestä ilmenevä tunnusluku, voiton tai tappion suuruus tilikaudella.


Kaugnay na mga set ng pag-aaral

BIOL 2402 - Ch. 16 Endocrine System

View Set

Quiz 5 Diuretics & Antihypertensives

View Set

RN Nursing Care of Children Online Practice 2019 A with NGN

View Set

Unit 1: Lab pracitical types of tissues

View Set

APES: Things to Know for Unit #7 Test (Ch. 14-17)

View Set