Yoga AHOY

Réussis tes devoirs et examens dès maintenant avec Quizwiz!

Wat betekent Pranayama letterlijk?

Beheersen (Yama) van de levensenergie (Prana). Pranayama is 1 vd krachtigste manieren om je te verbinden met het moment, het hier en nu.

Borstademhaling

Bij de borstademhaling zijn het de tussenribspieren die het volume van de borstholte vergroten door de ribben omhoog en daardoor naar voren te trekken. Doorgaans zal daarna passief uitgeademd worden, bij actieve uitademing trekken andere tussenribspieren de ribben weer naar beneden. Bij borstademhaling beweegt vooral de borstkas voorwaarts en omhoog. In de praktijk is de normale ademhaling een combinatie van beide. Bij benauwdheid, zoals astma, wordt het aandeel van de borstademhaling groter en worden, om het volume van de borstholte verder te vergroten, nog meer spieren gebruikt: de schouders worden onder meer opgetrokken.

Waarom bewust maken van de ademhaling?

Door het bewust maken van de ademhaling kan het lichaam o.a. emoties en stress reguleren. Als we gestrest raken, wordt (onbewust) onze ademhaling versneld. Door in dat geval de ademhaling te vertragen, kunnen we ook de stress verminderen door het autonome zenuwstelsel te beïnvloeden.

Kapalabhati of bhastrika?

Een oefening die weleens met kapalabhati wordt verwisseld, is de bhastrika (blaasbalg). Het essentiële verschil tussen beide, is dat kapalabhati een kriya (reinigingsoefening) is en bhastrika een pranayama (ademhaling). Daarnaast betekent kapalabhati schedel glanzen en er moet na de beoefening ervan het gevoel ontstaan van een heldere geest. Bhastrika betekent blaasbalg en als deze oefening uitgevoerd wordt, dan moet de buik als blaasbalg fungeren.

Hoe vergroot je weerbaarheid en kom los van voor- en afkeuren

Het is belangrijk om te beseffen dat weerbaarheid het resultaat is van onthechting en overgave. Naarmate je beter los kunt komen van je eigen voorkeuren en afkeuren én je de werking van natuurkrachten beter kunt herkennen, wordt het ook makkelijker om welke situatie dan ook te aanvaarden. Je ontwikkelt soberheid, tevredenheid onder moeilijke omstandigheden.

Wat is het effect van de Bhastrika?

Het is een krachtige oefening die helpt bij het verhogen van de vitale energie, het reinigen van het lichaam en het kalmeren van de geest.

Fysieke grens | Met je grens spelen

Het lichaam praat met ons, als we luisteren:-) Nodig om gezond en sterk te blijven Grens is de plek waar 'iets' gebeurt Loert gevaar & groei, confrontatie met uitdaging & verandering Als angst je weerhoudt tot je grens te gaan, weerhoudt diezelfde grens je er van om te leren Hoe: - intentie en aandacht - grens opzoeken, dan iets terug, houdt de grens in zicht, dan ontspant het lichaam

Wat doet endorfine?

Het stofje endorfine zorgt er daarna voor dat adrenalineproductie stopt. Zo komen we weer tot rust en trapt ons autonoom zenuwstelsel weer op de rem.

Wat zijn yama's

Het zijn 5 onbewuste gewoontes met negatieve gevolgen, die je kunt ombuigen naar constructieve processen.

Wat zijn de effecten van de 4-4 ademhaling?

Kalm & gefocust blijven

Wanneer kan je de wisselende neusgatademhaling gebruiken?

Verbetert longfunctie, verlaagt hartslag, bloeddruk en stress. Effectief in te zetten voor een vergadering, een bijeenkomst of voor het slapengaan

Wat is het Bohr effect?

Zit er veel koolzuurgas in het bloed, dan laat het bloed veel zuurstof (O2) los zodat het naar de spieren kan gaan. Zit er weinig koolzuurgas (CO2) in het bloed, dan houdt het bloed het zuurstof vast. Wanneer je sport wil je dat je spieren veel zuurstof ontvangen, zodat je in de aerobe verbranding blijft. Krijgen je spieren te weinig zuurstof, dan gaan je spieren over naar een anaerobe verbranding waarbij veel melkzuur gemaakt wordt. Dat voelt als vermoeidheid, je spieren kunnen verkrampen en je kan de controle over je spieren verliezen. Nu is de aanvoer van zuurstof niet zo snel een probleem. De lucht die je inademt bevat 21% zuurstof (en 0,04% koolzuurgas) en de lucht die je uitademt bevat nog steeds 16% zuurstof (en 4% koolzuurgas). Je gebruikt dus lang niet alle zuurstof die je inademt. Maar als je sport ga je zwaarder ademen. De kans is dan groot dat (zeker wanneer je door je mond ademt) je veel koolzuurgas verliest. Wat er voor zorgt dat de aanvoer van zuurstof naar de spieren in gevaar komt. En dat je dus sneller melkzuur gaat maken en vermoeid wordt

Hoe doe je de 4-7-8 ademhaling?

Zorg dat je in een prettige houding zit of ligt. Adem een aantal keer bewust in door je neus en volledig uit door je mond. Na een volledige uitademing door je mond, sluit je de lippen en adem je 4 tellen in door je neus Houd de adem 7 tellen vast. Vervolgens adem je gelijkmatig 8 tellen uit door je mond met getuite lippen. Herhaal de cyclus 4 keer en volg daarna nog een poosje je natuurlijke ademhaling.

Welke klachten zijn verbonden aan Muladhara (wortel) chakra?

- Gebrek aan basisveiligheid - Angst en onzekerheid - Problemen met de spijsvertering - Onderrugpijn - Problemen met de dikke darm

Welke klachten kunnen in welk chakra ontstaan?

- Muladhara: gebrek aan energie, vermoeidheid, angst, onzekerheid, problemen met geld en overleving, gevoel van onveiligheid. - Svadhishthana: emotionele onevenwichtigheid, problemen met intimiteit, seksuele disfunctie, creatieve blokkades, schuldgevoelens, gebrek aan plezier. - Manipura: Lage zelfwaardering, gebrek aan zelfvertrouwen, spijsverteringsproblemen, maag- en darmklachten, stress, controleproblemen. - Anahata: emotionele afstandelijkheid, moeite met het uiten van liefde, relatieproblemen, verdriet, hartzeer, ademhalingsproblemen. - Vishuddha: Moeite met communicatie, onvermogen om grenzen te stellen, keelpijn, stemproblemen, moeite met luisteren of gehoord worden. Ajna: Gebrek aan focus, slecht geheugen, verwarring, hoofdpijn, slapeloosheid, gebrek aan intuïtie, problemen met visualisatie. Sahasrara: Gevoel van afgescheidenheid, spirituele leegte, gebrek aan levensdoel, depressie, slaapstoornissen, gebrek aan verbinding met het hogere.

Docenttip

- voor jezelf zorgen, dat is je boodschap, laat dat ook zien - wees betrokken, hartelijk, benaderbaar, licht, glimlach creeer en wees bewust van veilige stabiele omgeving

Welke klachten zijn verbonden aan Sacraal chakra (Svadhisthana)

-Emotionele onevenwichtigheid -Seksuele disfunctie -Problemen met de bekkenregio en geslachtsorganen -Verslavingen en emotionele afhankelijkheid

Welke klachten zijn verbonden aan Zonnevlechtchakra (Manipura):

-Laag zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld - Spijsverteringsproblemen en maagklachten samenvatting

Zorgen houden je wakker, wat te doen?

1 > Hoe is het zo groot geworden dat jij je er zorgen over maakt? Neem vervolgens een besluit: morgen doorbreek jij de stilte en zet je een eerste stap in de richting van een oplossing. 2> Savasana en bodyscan! 3 Besef hoe bevoorrecht je bent dat je bent wie je bent en waar je bent. Je ligt in je bed in alle rust en de hemel komt niet naar benden. Die staat daar al miljoenen jaren. Je bent helemaal ontspannen en geniet van het feit dat je daar in alle rust ligt en dat je nog uren daar zo kunt liggen uitrusten. Slapen is geen doel op zich. Herstellen is het doel. Je ligt daar prima, je geniet ervan en je rust uit. Het is helemaal goed.

Welke factoren versterken pijnklachten?

1. Onbewuste trauma's: o.a. pesten, niet gezien door ouders, misbruik, alcohol 2. Persoonskenmerken: pleaser, perfectionistisch, zorgzaamheid 3. Externe factoren: problemen in relaties, deadlines, scheiding 4. Emoties: wrok, boosheid, woede, frustatie. Zorgt voor verstoring vh autonome zenuwstelsel, met als gevolg, mindere doorbloeding en zuurstoftekort. De fysieke klachten worden veroorzaakt door je brein.

Variant op de 4-4 ademhaling met langere uitademing

4-4-6-2 doe dit 6 rondjes minimaal voor diepe ontspanning, bv voor het slapengaan

Benoem de 5 Klesha's

> Avidya (onwetendheid): Avidya is de fundamentele klesha en geldt als de oorzaak van alle andere klesha's. Het verwijst naar een gebrek aan bewustzijn of inzicht in de ware aard van de realiteit. Het is het geloof in een afgescheiden zelf en het negeren van de onderlinge verbondenheid van alle dingen. > Asmita (egoïsme): verwijst naar gehechtheid aan het ego of het idee van een afzonderlijk zelf. Het is de identificatie met onze rollen, titels, prestaties en fysieke lichaam. Dit egoïsme kan leiden tot gevoelens van superioriteit, inferioriteit en jaloezie. > Raga (gehechtheid): gehechtheid, verlangen en hebzucht. Het is de neiging om vast te klampen aan plezierige ervaringen en het verlangen naar meer van die ervaringen. Raga kan leiden tot onverzadigbare verlangens en ontevredenheid wanneer we niet krijgen wat we willen. > Dvesha (afkeer): verwijst naar afkeer, afwijzing en aversie. Het is de weerstand tegen pijnlijke ervaringen en de neiging om ze te vermijden. Dvesha kan leiden tot woede, haat, jaloezie en wrok. Abhinivesha (doodsangst): Abhinivesha is de klesha van doodsangst en gehechtheid aan het leven. Het is de angst om te sterven en het verlangen om te overleven. Deze klesha kan ons belemmeren in het accepteren van verandering en het loslaten van oude patronen.

Welke organen zijn aan welke chakra's verbonden?

> Muladhara: aan de basis van de wervelkolom, bij het stuitje. geassocieerd met dikke darm, rectum, de benen en de voeten. > Svadhisthana: net onder de navel: geassocieerd met de geslachtsorganen, de blaas, de nieren en de bekkenregio. > Manipura: in de buik, net boven de navel: maag, de lever, de alvleesklier, de galblaas en het spijsverteringsstelsel. > Anahata: midden van de borst, bij het hart: hart, de longen, de thymus en de bloedsomloop. > Vishuddha: in de keel. Het wordt geassocieerd met de keel, het strottenhoofd, de schildklier en de stembanden. > Ajna: tussen de wenkbrauwen, net boven de neusbrug: geassocieerd met de hypofyse, de ogen en het zenuwstelsel. > Sahasrara: op de kruin van het hoofd.,geassocieerd met de pijnappelklier, de hersenen en het centrale zenuwstelsel.

Welke chakra's corresponderen met welke organen?

> Wortelchakra (Muladhara): Dit chakra bevindt zich aan de basis van de wervelkolom, bij het stuitje. Het wordt geassocieerd met de dikke darm, het rectum, de benen en de voeten. > Sacraal chakra (Svadhisthana): Dit chakra bevindt zich net onder de navel. Het wordt geassocieerd met de geslachtsorganen, de blaas, de nieren en de bekkenregio. > Zonnevlechtchakra (Manipura): Dit chakra bevindt zich in de buik, net boven de navel. Het wordt geassocieerd met de maag, de lever, de alvleesklier, de galblaas en het spijsverteringsstelsel. > Hartchakra (Anahata): Dit chakra bevindt zich in het midden van de borst, bij het hart. Het wordt geassocieerd met het hart, de longen, de thymus en de bloedsomloop. > Keelchakra (Vishuddha): Dit chakra bevindt zich in de keel. Het wordt geassocieerd met de keel, het strottenhoofd, de schildklier en de stembanden. > Derde oogchakra (Ajna): Dit chakra bevindt zich tussen de wenkbrauwen, net boven de neusbrug. Het wordt geassocieerd met de hypofyse, de ogen en het zenuwstelsel. > Kruinchakra (Sahasrara): Dit chakra bevindt zich op de kruin van het hoofd. Het wordt geassocieerd met de pijnappelklier, de hersenen en het centrale zenuwstelsel.

Gaswisseling

>Luchtpijp: hier komt ingeademde lucht het lichaam binnen. > Bronchiën: de luchtpijp splitst zich in twee takken welke de bronchiën worden genoemd. > Bronchiolen: de bronchiën worden weer gesplitst in kleinere bronchiolen. > Longblaasjes: de bronchiolen verdelen zich weer in miljoenen lonblaasjes. Dat zijn er ongeveer 300 miljoen en de oppervlakte hiervan is net zo groot als een tennisveld. > Haarvaatjes: dit zijn bloedvaten, zo dun als haar. De longblaasjes worden omgeven door deze haarvaatjes. > Via de longblaasjes gaat zuurstof de haarvaatjes in en koolzuur eruit

Buteyko ademtest

Adem in - uit en houd vast... hoeveel seconden lukt je dat .. < 20 /30 = veel te weinig

Wat is aerobe verbranding?

Ademen betekent dat je zuurstofrijke lucht inademt, diep je longen in. Daar (bij je longblaasjes) springt de zuurstof naar het langsstromende bloed. Het bloed brengt de zuurstof naar de lichaamscellen, waar het omgezet wordt in energie, koolzuurgas (CO2) en water (H2O). Dat heet de aerobe verbranding. Het koolzuurgas (CO2) dat de cellen maken springt naar het langsstromende bloed, en ademt je uit. Dus ademen is heel simpel: zuurstof (O2) naar binnen en koolzuurgas (CO2) naar buiten.

Wat is de trigger in het Ademhalingsproces?

Ademhaling gebeurt meestal onbewust, maar ook bewust in- en uitademen of de adem even inhouden is mogelijk. Onbewuste inademing wordt gestuurd door een impuls vanuit het ademhalingscentrum in het verlengde merg van de hersenstam. Dit centrum reageert op de koolstofdioxideconcentratie. Stijgt deze concentratie, dan wordt krachtiger geventileerd om de concentratie terug te brengen op het optimale niveau.

De fysiologie van ademen

Ademhaling is het proces waarbij zuurstof uit de lucht wordt opgenomen en koolstofdioxide wordt uitgestoten. Het omvat ventilatie (inademing en uitademing), gasuitwisseling in de longen en transport van zuurstof en koolstofdioxide in het bloed. De ademhaling wordt gereguleerd door het ademhalingscentrum in de hersenstam, dat reageert op veranderingen in zuurstof-, koolstofdioxide- en pH-niveaus in het bloed. Dit proces is essentieel voor het leveren van zuurstof aan de cellen en het verwijderen van koolstofdioxide, wat nodig is voor celmetabolisme en overleving.

Hoe vaak ademen we gemiddeld per dag

Ademhaling is onderdeel van het autonome zenuwstelsel, het gaat min of meer vanzelf, 22.000 per dag > 15 x per minuut

Vertel hoe het inademen verloopt

Ademhaling of respiratie is het aan- en afvoeren van lucht in een lichaam om de gaswisseling in het lichaam te vergemakkelijken, meestal door de aanvoer van zuurstof en de afvoer van koolstofdioxide. Dit is noodzakelijk voor de verbranding.

Welke rol speelt ademhaling in het uithoudingsvermogen?

Ademhaling speelt een cruciale rol in het uithoudingsvermogen tijdens fysieke activiteiten. Door diep en efficiënt te ademen wordt voldoende zuurstof naar spieren getransporteerd, wat energieproductie ondersteunt. Ook helpt het verwijderen van kooldioxide vermoeidheid te voorkomen. Beheersing van ademhalingsritme reguleert hartslag en energieverbruik, terwijl sterke ademhalingsspieren de longcapaciteit vergroten. Diepe ademhaling vermindert stress, ontspant het zenuwstelsel en verbetert daarmee uithoudingsvermogen tijdens inspanning.

Waarom zijn ademhalingsoefeningen zo belangrijk?

Ademhalingsoefeningen zijn er niet alleen om je te helpen op het exacte moment dat je ze oefent. Ze leren je bewust te ademen, ook wanneer je niet met ademtechnieken of pranayama bezig bent. Enkel bewust zijn van je adem kan al genoeg zijn om je stressniveau te verlagen. En het mooie is, je ademhaling is er altijd, en dus heb je altijd één van de belangrijkste tools bij de hand om je lichaam en geest te kalmeren.

Hoe werkt ademretentie?

Ademretentie, is een praktijk waarbij je bewust je adem inhoudt voor een bepaalde periode. Het wordt vaak gebruikt als onderdeel van ademhalingstechnieken zoals pranayama in yoga, meditatie, freediving (diepzeeduiken zonder duikapparatuur) en sommige vormen van medische therapie. Bij ademretentie zijn er verschillende fasen betrokken: Inademing: Je begint door diep in te ademen en je longen volledig te vullen met lucht. Dit helpt om je zuurstofniveau te verhogen en koolstofdioxide te verminderen. Uitademing: Nadat je diep hebt ingeademd, adem je rustig en volledig uit. Dit helpt om overtollige koolstofdioxide uit je longen te verwijderen. Inademing en vasthouden: Na een volledige uitademing, adem je weer rustig in en houd je je adem zo lang mogelijk in. Dit kan variëren van enkele seconden tot enkele minuten, afhankelijk van je ervaring en comfortniveau. Tijdens deze fase kan je hartslag vertragen en kan er een gevoel van ontspanning optreden. Uitademing en rusten: Nadat je je adem hebt vastgehouden, adem je rustig uit en geef je je lichaam de kans om zich te herstellen. Herhaal indien gewenst de cyclus van inademing, ademretentie en uitademing. Het doel van ademretentie is om de ademhaling en de zuurstof- en koolstofdioxidewisseling in het lichaam te beïnvloeden. Door de adem in te houden, kan de concentratie van koolstofdioxide in het bloed toenemen, wat kan leiden tot verschillende effecten, zoals het stimuleren van het vrijkomen van zuurstof naar de weefsels en organen. Dit kan op zijn beurt de zuurstofopname in het lichaam verbeteren en mogelijk stress verminderen. Het is belangrijk op te merken dat ademretentie niet voor iedereen geschikt is. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals astma, hart- en longproblemen, of hoge bloeddruk, moeten voorzichtig zijn en mogelijk medisch advies inwinnen voordat ze ademhalingsoefeningen proberen. Het is altijd het beste om met een getrainde professional te werken bij het leren en beoefenen van ademhalingstechnieken.

Adrenaline en cortisol

Adrenaline zorgt voor een verhoogde hartslag, bloeddruk en ademhaling, grotere pupillen en zorgt dat bloedstolling op gang komt voor eventuele verwondingen. Cortisol zorgt ervoor dat we snel energie beschikbaar hebben door glycogeen (de opslagvorm van glucose in ons lijf) af te geven aan het bloed. Deze combinatie zorgt ervoor dat we snel weg kunnen rennen.

Zelfmedelijden, een neerwaarste spiraal

Alle kwetsbaarheid is fysiek óf astraal (denken en voelen). Een bepaalde fysieke kwetsbaarheid raakt ons allemaal. Ons lichaam is ons voertuig en soms wordt je fysiek op de proef gesteld. Als dit gebeurt is overgave de remedie. Vertraag en vertrouw op het natuurlijke herstel van je lichaam als je het rust gunt. Maar herken óók dat fysieke tegenslag jouw geestelijke weerbaarheid niet in de weg hoeft te staan. Bij tegenslag voelt het ego de verleiding om in de slachtofferrol te schieten, dat is namelijk een zeer effectieve magneet voor aandacht en een strategie om te zorgen dat er minder hoge eisen aan je gesteld worden. Dus juist als je moe bent en jij jezelf overvraagd voelt, dan is het verleidelijk om zelfmedelijden op de voorgrond te zetten, maar dat is een neergaande spiraal.

Medelijden, versnippering van energie

Als jij de tegenslag gaat uitvergroten en steeds maar weer benadrukt hoe erg het allemaal is, hoe meer redenen je vindt om niks meer te kunnen en te willen. Daar is maar één remedie voor: sta het niet toe. Herken het en weiger het. Medelijden (of zelfmedelijden) is versnippering van energie. Het cultiveert het lijden en daar wil je juist weg. Verleg je aandacht naar alles wat er wél goed gaat. Cultiveer het positieve en verklein het negatieve. Zorg dat je goed verbonden blijft met je innerlijke waarnemer.

Anaeroob

Anaeroob verwijst naar een proces waarbij organismen energie produceren zonder het gebruik van zuurstof. Dit proces komt voor wanneer zuurstof niet beschikbaar is of niet wordt gebruikt. Tijdens anaerobe omstandigheden kan glucose of andere organische stoffen worden gemetaboliseerd zonder zuurstof, waarbij verschillende eindproducten worden geproduceerd, zoals melkzuur, ethanol of andere organische zuren. Anaerobe processen zijn minder efficiënt in het produceren van energie vergeleken met aerobe processen.

Wat betekent het 4 voudige systeem van de kosha's?

Annamaya Kosha (het fysieke lichaam): Annamaya Kosha is de buitenste laag en verwijst naar het fysieke lichaam, inclusief het skelet, de organen, de huid en de zintuigen. Het woord "Annamaya" betekent letterlijk "gemaakt van voedsel" en verwijst naar het feit dat ons lichaam wordt gevoed door voedsel en water. Het omvat de materiële componenten van het menselijk wezen. Pranamaya Kosha (de energie-laag): Pranamaya Kosha is de laag van de levensenergie of levenskracht die het fysieke lichaam voedt. "Prana" verwijst naar de subtiele energie die door het lichaam stroomt en verantwoordelijk is voor de vitale functies. Deze laag omvat de ademhaling, de energiestromen (nadi's) en de chakra's. Manomaya Kosha (de mentale/emotionele laag): Manomaya Kosha verwijst naar de mentale en emotionele aspecten van ons wezen. "Manas" betekent "geest" en verwijst naar ons denken, gevoelens en emoties. Deze laag omvat onze gedachten, overtuigingen, emoties, verlangens en verbeelding. Het beïnvloedt ons gedrag en onze perceptie van de wereld. Vijnanamaya Kosha (de wijsheidslaag): Vijnanamaya Kosha is de laag van hoger bewustzijn en wijsheid. "Vijnana" betekent "onderscheidend bewustzijn" en verwijst naar het vermogen om subtiele waarheden te begrijpen en innerlijke wijsheid te ervaren. Het omvat intuïtie, inzicht, spirituele ervaringen en hogere staten van bewustzijn.

Wat zijn de eindproducten van een aerobe en anaerobe ademhaling?

Aërobe ademhaling produceert koolstofdioxide en water als eindproducten, terwijl anaerobe processen andere eindproducten kunnen produceren, zoals melkzuur of ethanol.

Wanneer gebruik je de Bhastrika ademhaling?

Bhastrika wordt door yogi's gewaardeerd, omdat er een gevoel zou ontstaan dat het hoofd leeg wordt en de vloed aan gedachten onderbroken wordt. Deze ademhaling wordt daarom ook wel ter voorbereiding op meditatie ingezet.

Zo doe je de Bhastrika

Bij bhastrika is er sprake van de middenrifademhaling, ofwel met gebruikmaking van het middenrif en niet van de borstkas. Bhastrika wordt met duidelijke nadruk op de uitademing uitgeoefend: deze is krachtig en actief, terwijl de inademing passief en reagerend blijft. De uitademing gebeurt in deze oefening door een krachtvol intrekken van het buikoppervlakte naar binnen. Deze ademhaling wordt in een snel ritme meerdere keren kort, snel en sterk achter elkaar herhaald. Hierbij wordt de buik als pomp gebruikt. Er wordt tussen korte, explosieve inademingen en een lichtelijk langere passieve uitademing gewisseld, waarbij de vuisten als drukmiddel op de buik staan geplaatst. Bij deze ademhaling worden alle ademhalingsspieren gebruikt. Bij het inhouden van de ademhaling, ofwel kumbhaka, wordt de mula en jalandhara bandha toegepast. Vervolgens wordt er met behulp van de vishnu mudra uitgeademd door het rechter neusgat (pingala). Hierdoor zou het opgewarmde lichaam verkoeling krijgen. Hierbij wordt de uddiyana bandha uitgevoerd.

Hoe gebruik je de Bandhaś tijdens de Ujjayi ademhaling?

Bij de inademing worden de jalandhara en mula bandha gebruikt en bij de uitademing worden de bandha's losgelaten.

Welke spieren gebruiken we tijdens het ademhalen?

Bij het inademen en het actief uitademen worden de ademhalingsspieren gebruikt. Dit zijn de middenrifspieren, buikspieren, de binnenste en buitenste tussenribspieren en de supraclaviculaire - boven het sleutelbeen gelegen - spieren. Bij het inademen maken de spieren het volume van de borstholte groter, zodat de longen, die zich in deze borstholte bevinden, uitzetten. De druk in de borstholte wordt dan lager dan die van de buitenlucht, waardoor de lucht in de longen stroomt. Bij het uitademen ontspannen de spieren zich en wordt het volume van de longen door de elasticiteit van de longen, borstkas en buikwand weer kleiner. Daarmee neemt de druk in de longen toe en wordt de lucht weer naar buiten gestuwd.

Wat is bindweefsel?

Bindweefsel, dat verbindende weefsel in ons lijf dat alle spieren en organen omhult en daarnaast alles in het lichaam met elkaar verbindt. Bindweefsel, -ook wel fascia genoemd- is rijk aan zenuwweefsel, bloedvaten, lymfevaten en water (99,7%).

Zo doe je de Bhastrika

Comfortabele meditatiehouding met een rechte rug en ontspan je lichaam. Sluit je ogen en adem een paar keer diep in en uit om jezelf te centreren. Voer de bhastrika-techniek uit door snel en krachtig in en uit te ademen door je neus, waarbij je je buik en borstkas snel laat uitzetten en samentrekken, vergelijkbaar met het geluid van een blaasbalg. Houd een constant ademtempo aan, beginnend bij 20 ademhalingen per minuut en werk geleidelijk toe naar 40-50 ademhalingen per minuut. Doe dit gedurende 1-3 minuten, afhankelijk van je comfortniveau. Adem diep uit en ontspan, observeer de sensaties in je lichaam. Herhaal de oefening 2-3 keer met tussenpozen van diepe ontspannen ademhalingen.

Concentratie & Meditatie, wat is het verschil?

Concentratie is een oefening om de eigen wil te laten leiden over het brein. Op die manier versnippert de aandacht minder en dus wordt de beoefenaar ook minder kwetsbaar voor afleiding. Zodra dat goed lukt is het tijd om voor meditatie en dat is precies het tegenovergestelde. Meditatie komt voort uit ontvankelijkheid.

Hoe kom je in je lichaam?

Dat kan simpelweg door met je aandacht in je lichaam aanwezig te zijn en te voelen. Door te voelen hoe het is met de spieren in je gezicht. Of hoe het voelt in je nek en je schouders. Hoe je zitbotjes contact maken met de ondergrond waarop je zit. Het gevoel van je sokken of schoenen rondom je voeten...

De effecten van het ouder - kind patroon

De 'ouder' stelt eisen, maakt prioriteiten, organiseert, monitort, helpt herinneren, dringt aan, zeurt. De 'ouder' is constant alert. Het 'kind' gaat zich terugtrekken, gaat uitdagen, protesteren, saboteren of pleasen. Gedachten hierover bij de 'ouder' kunnen zijn: "Ik moet blijven zeuren anders doet hij/zij het niet"; bij het 'kind': "Ik doe het nooit goed genoeg".

Wat is het effect van de 4-7-8 ademhaling?

De 4-7-8 ademhaling geeft in eerste instantie ontspanning en kalmte door het activeren van het parasympathische zenuwstelsel. Wanneer je regelmatig oefent voor een langere tijd, kan het een positieve invloed hebben op je hormoonhuishouding, bloeddruk, slaap, concentratie en afname van angst en stress.

Wat maakt de Yamas tot de basis van Yoga?

De 5 weigeringen van destructief gedrag. Geweldloosheid, eerlijkheid, je weerhouden van iedere vorm van diefstal, het beheersen van je energie en de ontwikkeling van begeerteloosheid zijn de 5 sleutels van een harmonieus leven waarin geen plaats is voor vermoeidheid, stress of burn-out. En je kunt ze alle 5 de hele dag oefenen, zodat jij ze in alle aspecten van je leven realiseert en dan ook anderen kunt helpen om hetzelfde te doen.

Wat zijn Klesha's en waarom zou je daar inzicht in willen?

De Klesha's zijn concepten uit de yogafilosofie die verwijzen naar de mentale en emotionele obstakels of storingen die ons lijden veroorzaken. Er zijn 5 klesha's. De klesha's werken samen en beïnvloeden elkaar. Ze verstoren onze gemoedsrust, creëren lijden en verhinderen ons om een staat van innerlijke vrede en geluk te bereiken. Het doel van de beoefening van yoga en meditatie is om deze klesha's te herkennen, te onderzoeken en uiteindelijk te overwinnen. Door bewustzijn en zelfonderzoek kunnen we ons bevrijden van de beperkingen die deze klesha's op ons leggen en streven naar bevrijding en verlichting.

Waarom de buik of middenrifademhaling doen?

De buikademhaling (middenrifademhaling of natuurlijke ademhaling), wordt veel gebruikt in yoga en meditatie. Het is een vorm van bewust ademen waarbij je focust op de beweging van de in- en uitademing. Wanneer we inademen en het middenrif samentrekt wordt de borstholte vergroot, de longen vullen zich en de buik zet uit. Tijdens de uitademing ontspant het middenrif en daalt de buik.

Wat is de oorsprong van de 5 elementen?

De elementen vormen een centraal concept in de traditionele Indiase geneeskunde, Ayurveda genaamd. Ayurveda beschouwt elk mens als een unieke combinatie van vijf elementen die de natuurlijke wereld vormen, namelijk ether, lucht, vuur, water en aarde. Elk element wordt geassocieerd met bepaalde kwaliteiten en functies in het lichaam en in de natuur, en wordt in Ayurveda beschouwd als een fundamenteel aspect van de menselijke gezondheid. Ayurveda stelt dat elk individu een unieke combinatie van deze vijf elementen heeft die hun persoonlijkheid, fysieke gesteldheid en mentale welzijn bepaalt. Het doel van Ayurveda is om deze elementen in evenwicht te brengen door middel van voeding, levensstijl, kruiden, yoga en andere therapeutische methoden om een ​​optimale gezondheid en welzijn te bevorderen.

Wat betekenen de gunna's?

De gunnas zijn een belangrijk concept in de traditionele Indiase geneeskunde, Ayurveda genaamd. Het woord "gunna" betekent kwaliteit of eigenschap in het Sanskriet en verwijst naar de fundamentele kwaliteiten van alles in het universum, inclusief ons eigen lichaam en geest. Ayurveda stelt dat elke persoon een unieke combinatie van deze drie gunnas heeft die hun persoonlijkheid, fysieke gesteldheid en mentale welzijn bepaalt. Het doel van Ayurveda is om deze gunnas in evenwicht te brengen door middel van voeding, levensstijl, kruiden, yoga en andere therapeutische methoden om een optimale gezondheid en welzijn te bevorderen.

Middenrif of buikademhaling

De middenrifademhaling of buikademhaling, is het vergroten van het borstholtevolume door het naar beneden trekken van het middenrif richting buik. De buik zet uit bij het inademen.

Intentie

De vraag die we onszelf op de yogamat zouden kunnen stellen is deze: Wanneer ervaar ik groeipijn en wanneer blessurepijn? Waar kan ik doorheen ademen en wanneer pas ik de houding aan? Weerstand wil je in de meeste houdingen ervaren. Pijn wil je nooit. Je wilt groeien zonder blessures. In iedere houding je er de gelegenheid om grenzen te onderzoeken en jezelf de vraag stellen: Dient dit mij, of doe ik mezelf geweld aan? En daar vervolgens naar te handelen. Je grenzen te verkennen, te respecteren en ze te verleggen waar mogelijk vraagt moed en vertrouwen. Op de mat & daarbuiten.

Welke eigenschappen passen bij de gunna Raja?

Deze gunna staat voor activiteit, passie en beweging. Mensen met een hoge rajas hebben een sterke wilskracht en ambitie, maar kunnen ook last hebben van stress, angst en onrust.

Welke eigenschappen passen bij de gunna Sattva?

Deze gunna staat voor puurheid, helderheid en harmonie. Mensen met een hoge sattva hebben een kalme en vreedzame geest, een gebalanceerde emoties en een goede gezondheid.

Welke eigenschappen passen bij de gunna Tamas?

Deze gunna staat voor traagheid, inertie en duisternis. Mensen met een hoge tamas hebben de neiging om lusteloos en inactief te zijn, en kunnen ook problemen hebben met depressie, lethargie en gezondheidsproblemen.

Welke eigenschappen heeft het Dosha type Kapha?

Dit is de dosha van aarde en water en staat voor stabiliteit en structuur. Mensen met een Kapha-constitutie zijn over het algemeen kalm en evenwichtig, maar hebben ook de neiging tot lethargie, gewichtstoename en congestie.

Welke eigenschappen heeft het Dosha type Vata?

Dit is de dosha van lucht en ether en staat voor beweging en verandering. Mensen met een Vata-constitutie zijn over het algemeen creatief, actief en energiek, maar hebben ook de neiging tot angst, stress en fysieke onevenwichtigheden zoals een droge huid en constipatie.

Welke eigenschappen heeft het Dosha type Pitta?

Dit is de dosha van vuur en staat voor transformatie en metabolisme. Mensen met een Pitta-constitutie hebben een goede spijsvertering en een scherp intellect, maar hebben ook de neiging tot woede, jaloezie en huidproblemen zoals acne en eczeem.

Is gaswisseling het zelfde als ademhalen?

Dit proces heet dus gaswisseling en is wat anders dan het ademhalen zelf. Ademhalen doen we met onze spieren. De gaswisseling is het proces wat plaatsvindt na de inademing. Pas bij de uitademing (en een eventuele pauze na de uitademing) gaat er koolzuur het bloed in (en uit). Op het moment van de inademing gaat er alleen koolzuur vanuit het bloed naar de longen. Via de bloedbaan komt zuurstof overal in het lichaam waar het moet komen. We hebben die zuurstof nodig in ons weefsel voor verbranding die in de cellen plaatsvindt. Bij die verbranding komt koolstofdioxide, water en warmte vrij. Het bloed in de haarvaten van de weefsels neemt deze afvalproducten van de verbranding op.

Hoe ontwikkel je de Yama "Niet stelen"

Doe niets wat niet goed voelt. Als jij het gevoel hebt dat je gunsten verwerft die jou niet toekomen gaat dat aan je knagen. Dat kost heel veel energie.

Waarom door de neus ademen?

Door de neus ademen is de enige correcte manier van ademen: de neus warmt en bevochtigt de lucht die je inademt, maakt die lucht schoon van stofdeeltjes en bacillen en het activeert het middenrif (wat weer belangrijk is omdat een buikademhaling mentale rust geeft, de organen masseert en als pomp dient van het lymfesysteem). Wanneer je door je mond ademt gebeurt er niets van dit alles: de vieze, droge en koude lucht die je inademt schiet zo je longen binnen. Dat is echt foute boel.

Wat zijn de effecten van meditatie?

Door de tijdloze ruimte (minder gedachten) ongevuld te laten en alleen maar te genieten van de stilte raakt besef van tijd en plaats langzaam naar de achtergrond. Dan kom je in meditatie. Daar moet je een tijdje voor oefenen, want in het begin versnippert de aandacht regelmatig weer. Geheugen en verbeelding nemen het weer over er komen herinneringen en fantasieën naar boven. Maar door trouw te blijven oefenen en je niet door je brein laten beetnemen door die innerlijke prikkels consequent te blijven negeren wordt je stil in je hoofd en de ruimte die ontstaat is geweldig. Het geeft energie, je komt tot rust en je ontwikkelt overzicht.

Waarom door de neus ademhalen?

Door middel van de ademhaling gaat er bij de mens ongeveer tien liter lucht per minuut naar de longen. In de neus bevinden zich neusharen die stofdeeltjes tegenhouden. Fijnere deeltjes zoals bacteriën, schimmelsporen of virussen blijven kleven in het slijm dat zich op de oppervlakte van neusholte, luchtpijp en bronchiën bevindt. Een tweede functie van het slijmvlies is het verwarmen en vochtig maken van de lucht. Daarnaast stroomt de lucht langs het reukslijmvlies en wordt dus tijdens de inademing gecontroleerd (geuren waarnemen). De lucht gaat door de neus door de luchtpijp, bronchiën en bronchiolen naar de longblaasjes. De longen halen zuurstof uit de lucht en geven er koolstofdioxide aan af.

Wat zijn dosha's? Welke 3 dosha's zijn er?

Doshas zijn een centraal concept in de traditionele Indiase geneeskunde, Ayurveda genaamd. Ayurveda beschouwt elk mens als uniek en stelt dat ons fysieke, mentale en emotionele welzijn afhankelijk is van het behoud van een evenwicht tussen drie energieën die doshas worden genoemd. De drie doshas zijn Vata, Pitta en Kapha.

Aeroob

Een proces waarbij organismen energie produceren door de oxidatie van organische stoffen in aanwezigheid van zuurstof. Dit is het meest efficiënte proces voor het produceren van energie. Tijdens aërobe ademhaling worden organische moleculen, zoals glucose, afgebroken in de aanwezigheid van zuurstof om koolstofdioxide, water en energie (in de vorm van adenosinetrifosfaat of ATP) te produceren. Dit proces vindt plaats in de mitochondriën van cellen.

Hoe werkt emotionele energie?

Emotionele energie: Mensen hebben ook emotionele energie die ons motiveert en ons helpt emoties te ervaren en te uiten. Dit kan worden gezien als een vorm van "levenskracht" die ons in staat stelt om verbinding te maken met anderen, te genieten van de kleine dingen in het leven en creatief te zijn.

Wat is de functie van endocriene klieren?

Endocriene klieren zijn gespecialiseerde weefsels in het lichaam die hormonen produceren en rechtstreeks in de bloedbaan afgeven. Hormonen fungeren als boodschappers die verschillende lichaamsfuncties reguleren. Voorbeelden van endocriene klieren zijn de hypofyse, schildklier, bijnieren, eierstokken en testikels, alvleesklier en pijnappelklier. Deze hormonen werken samen om een complex systeem van regelgeving en balans in het lichaam te handhaven.

Wat is verschil tussen Kumbhaka & Rechaka?

Er zijn twee hoofdtypen van ademretentie: Positieve ademretentie (Kumbhaka): Hierbij houd je je adem in na een volledige inademing. Dit kan helpen om zuurstofniveaus in het bloed te verhogen en de algehele oxygenatie van het lichaam te verbeteren. Deze techniek wordt vaak gebruikt om energie te vergroten, de longcapaciteit te verbeteren en het zenuwstelsel te kalmeren. Negatieve ademretentie (Rechaka): Bij dit type houd je je adem in na een volledige uitademing. Dit kan helpen om koolstofdioxide niveaus in het bloed te verhogen, wat op zijn beurt de zuurgraad van het bloed kan veranderen. Dit kan soms worden gebruikt om stress te verminderen en de sympathische reactie van het zenuwstelsel te vertragen.

Benoem de 5 elementen en welke kwaliteit vertegenwoordigen zij?

Ether (Akasha): staat voor de ruimte en het oneindige. Het wordt geassocieerd met de kwaliteit van horen en geluid, en is aanwezig in de holtes van ons lichaam zoals ons oor, mond en neus. Lucht (Vayu): beweging en verandering. Het wordt geassocieerd met de kwaliteit van aanraken en is aanwezig in bewegende delen van ons lichaam zoals de ademhaling, de bloedcirculatie en het zenuwstelsel. Vuur (Agni): transformatie en transmutatie. Het wordt geassocieerd met de kwaliteit van zien en is aanwezig in processen zoals de spijsvertering en het metabolisme. Water (Jala): vloeibaarheid en cohesie. Het wordt geassocieerd met de kwaliteit van proeven en is aanwezig in lichaamsvloeistoffen zoals bloed, speeksel en urine. Aarde (Prithvi): stabiliteit en structuur. Het wordt geassocieerd met de kwaliteit van ruiken en is aanwezig in onze botten, spieren en weefsels.

Hier zijn de vier aspecten van het Anthakarana-systeem

Etherisch aspect: Dit is de eerste laag van de Anthakarana. Het vertegenwoordigt het etherische lichaam, dat het energieveld is dat het fysieke lichaam omringt. Het etherische aspect werkt als een geleider van vitale energie en levenskracht. Het wordt geassocieerd met genezing op fysiek niveau. Emotioneel aspect: Het emotionele aspect van de Anthakarana is gerelateerd aan het emotionele lichaam en de emotionele energieën die ermee verbonden zijn. Het helpt bij het balanceren en harmoniseren van emoties, het loslaten van negatieve emoties en het bevorderen van emotioneel welzijn. Mentale aspect: Dit aspect heeft betrekking op het mentale lichaam en de gedachteprocessen. Het is gericht op het zuiveren en verhelderen van het mentale bewustzijn. Het helpt bij het loslaten van beperkende overtuigingen, het bevorderen van helder denken en het vergroten van mentale helderheid. Spiritueel aspect: Het spirituele aspect van de Anthakarana is het hoogste niveau en heeft betrekking op de spirituele dimensie van het bewustzijn. Het is verbonden met hogere niveaus van bewustzijn, spirituele groei en het verbinden met het hogere zelf. Het ondersteunt de ontwikkeling van spiritueel inzicht en bewustzijn.

Menselijke energievarianten

Fysieke energie: Dit verwijst naar de energie die nodig is voor de lichamelijke activiteiten van mensen. Het wordt geproduceerd door het lichaam en is essentieel voor het uitvoeren van dagelijkse taken, zoals lopen, rennen, tillen en werken. Mentale energie: Dit verwijst naar de energie die nodig is voor cognitieve functies, zoals denken, concentreren, leren en beslissingen nemen. Mentale energie kan worden beïnvloed door factoren zoals slaap, voeding, stressniveaus en de algehele gezondheidstoestand. Emotionele energie: Dit verwijst naar de energie die betrokken is bij emotionele expressie en het reguleren van emoties. Emoties kunnen een aanzienlijke hoeveelheid energie vragen en kunnen van invloed zijn op het welzijn en de algehele energieniveaus van een persoon. Spirituele energie: Dit verwijst naar de energie die verband houdt met het spirituele welzijn en de innerlijke kracht van een persoon. Het kan worden geassocieerd met het gevoel van verbondenheid, purpose en levensvreugde.

Hoe werkt fysieke energie?

Fysieke energie: Mensen hebben fysieke energie die wordt gegenereerd door de voeding die we eten en de zuurstof die we inademen. Deze energie wordt gebruikt om ons lichaam te laten functioneren en ons in staat te stellen dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals wandelen, rennen, tillen, etc.

Op welke manieren kunnen we menselijke energie interpreteren?

Fysieke energie: Nodig voor lichamelijke activiteiten zoals bewegen en werken. Mentale energie: Nodig voor denken, leren en concentreren. Emotionele energie: Nodig voor het uiten en reguleren van emoties. Spirituele energie: Verband houdend met spiritueel welzijn en innerlijke kracht. Een gezonde balans tussen deze vormen van energie is belangrijk voor het algemeen welzijn. Dit omvat rust, voeding, beweging en stressmanagement.

Hoe doe je de buikademhaling?

Ga zitten of liggen in een comfortabele houding. Adem een paar keer diep IN door je neus en uit door de mond. Leg 1 hand op je borst en 1 hand op je buik.Stel je voor dat je met je inademing de hand op je buik van je af duwt. Uitademend laat je de hand terugzakken tot je weer helemaal leeg bent. Volg de ademhaling een paar minuten lang.

Ahmisha

Geweldloosheid. Door geweld te weigeren in gevoel, gedachte, woord en daad ga je geweldloosheid steeds meer waarderen. Je gaat ervan houden en je merkt dat het je helpt om je leven te verbeteren. Je wilt niets meer in je leven dat aanzet tot geweld of uit geweld is voortgekomen. Die oefening brengt al snel meer rust en ruimte in je leven.

Wat is het mechanisme achter ademretentie?

Het mechanisme achter ademretentie heeft te maken met de interactie tussen zuurstof (O2) en koolstofdioxide (CO2) in het bloed. Wanneer je inademt, neemt het zuurstofgehalte in je bloed toe, terwijl het koolstofdioxidegehalte daalt. Wanneer je je adem inhoudt, begint het zuurstofniveau geleidelijk te dalen en het koolstofdioxidegehalte te stijgen. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op de chemische balans van het bloed en signalen sturen naar het ademhalingscentrum in de hersenen.

Hoe werkt Annamaya Kosha (fysieke lichaam)

Het woord "Annamaya" betekent letterlijk "gemaakt van voedsel", wat aangeeft dat deze laag wordt gevoed en onderhouden door voedsel en water. > Structuur en functie: Het Annamaya Kosha omvat alle fysieke componenten van het menselijk lichaam, zoals organen, botten, spieren, zenuwstelsel, huid en zintuigen. Het vormt de materiële omhulling van ons wezen en stelt ons in staat om te functioneren en te interageren met de fysieke wereld. > Voedselopname en stofwisseling: Het Annamaya Kosha verkrijgt de nodige voedingsstoffen door middel van voedsel en water. Door het spijsverteringsproces worden voedingsstoffen afgebroken en geabsorbeerd, waarna ze worden gebruikt om energie te produceren, weefsels op te bouwen en het lichaam te onderhouden. > Zintuiglijke waarneming: Het fysieke lichaam stelt ons in staat om de wereld om ons heen waar te nemen en te ervaren. De zintuigen (zoals zien, horen, ruiken, proeven en voelen) zijn verbonden met het Annamaya Kosha en stellen ons in staat om informatie uit onze omgeving te ontvangen en te interpreteren. > Gezondheid en welzijn: Het Annamaya Kosha heeft invloed op onze algehele gezondheid en welzijn. Een gezond en evenwichtig fysiek lichaam bevordert ons welzijn op andere niveaus, zoals mentaal, emotioneel en spiritueel. Het is belangrijk om goed voor ons fysieke lichaam te zorgen door middel van een gezonde levensstijl, goede voeding, lichaamsbeweging en rust. Annamaya Kosha is erkend als de buitenste laag van het menselijk wezen. Het bewustzijn van het fysieke lichaam en het in balans brengen ervan is een belangrijk aspect van deze spirituele praktijken. Door middel van lichaamshoudingen (asana's), ademhalingsoefeningen (pranayama) en andere yogatechnieken, streven beoefenaars ernaar om een gezond, flexibel en evenwichtig fysiek lichaam te cultiveren, dat een solide basis vormt voor het verkennen van de diepere lagen van het zelf.

Hoe werkt het zenuwstelsel?

Het zenuwstelsel is een complex netwerk van cellen genaamd neuronen, dat informatie verwerkt en communiceert in het lichaam. Het bestaat uit het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) en het perifere zenuwstelsel. Het perifere zenuwstelsel omvat het somatische (bewuste waarneming en beweging) en het autonome (onbewuste functies) zenuwstelsel. Neuronen genereren en geleiden elektrische signalen via synapsen, waar neurotransmitters de communicatie tussen neuronen mogelijk maken. Dit systeem reguleert lichaamsfuncties, beweging, zintuiglijke waarneming en gedachteverwerking.

Wat is de rol van het zenuwstelsel?

Het zenuwstelsel is eigenlijk de informatiesnelweg van ons lichaam dat alle delen verbindt. Via een netwerk van cellen kan het informatie opnemen en verwerken. Via deze snelweg wordt informatie van de hersenen..in en geven een seintje aan de bijnieren om eerst adrenaline aan te maken en bij langere spanning ook cortisol.

Wat is de functie van hormonen?

Hormonen zijn chemische boodschappers die door endocriene klieren worden geproduceerd en reguleren verschillende lichaamsprocessen. Ze beïnvloeden metabolisme, groei, voortplanting, stressrespons, slaap, immuunrespons, lichaamstemperatuur, emoties en bloeddruk. Hormonen spelen een cruciale rol bij het handhaven van een gezond evenwicht in het lichaam en zijn essentieel voor optimale gezondheid en welzijn.

Vertel over Vinyasa

In Vinyasa gaan de asanas, yoga houdingen, vloeiend in elkaar over, op het ritme van de adem, als een rustige, dynamische dans, waarbij de natuurlijke adembeweging gevolgd wordt. Zowel kracht als zachtheid, stabiliteit en flexibiliteit worden groter.De aandacht wordt als vanzelf meer in de houdingen, in de bewegingen, in het lichaam gebracht, en verbonden met adem, waardoor het je helpt verankeren in het hier en nu.

Wat kan meditatie voor je betekenen?

In de beoefening van meditatie ontstaat een beetje ruimte door vanuit de innerlijke waarnemer de gedachten te beschouwen zonder erop te reageren. Het lijkt wel alsof het brein steeds de aandacht probeert te winnen met nieuwe capriolen en hoe meer dat genegeerd wordt hoe stiller het brein wordt. Door gedachten alleen maar waar te nemen zonder te reageren wordt het stiller en na een tijd gebeurt er iets bijzonders: er komen steeds minder nieuwe gedachten. Het brein geeft zich over. En dan ontstaat er ruimte.

Leg de gaswisseling uit

In de longblaasjes vindt de gasuitwisseling plaats, waarbij zuurstof vanuit de lucht wordt opgenomen in het bloed en koolstofdioxide wordt afgegeven aan de lucht. De zuurstofarme en koolstofdioxiderijke lucht wordt vervolgens weer uitgeademd door de neus of de mond. Dit wordt gaswisseling genoemd.

Wat betekent Anthakarana?

In de yogafilosofie verwijst "anthakarana" (brug of verbinding) naar de "innerlijke instrumenten" of de geestelijke faculteiten van de geest, namelijk het denken (manas), het intellect (buddhi), het ego (ahamkara) en het geheugen (chitta). Deze 4 lagen of aspecten vormen samen een brug tussen het fysieke lichaam en hogere spirituele niveau's.

Het belang van nadi's

In het menselijk lichaam een net van 72.000 energiebanen die nadi's (meridianen) worden genoemd en waarin de levensenergie prana circuleert. Bij veel mensen zouden deze banen niet meer doorlaatbaar zijn, wat een tekortschietende psycho-fysieke balans tot gevolg heeft. Een van de doelen van yoga is de vrije doorloop van energie op alle niveaus te waarborgen, waarbij ondersteuning wordt gevonden in een juiste voeding, frisse lucht, een gezond en eenvoudig leven, asana's, pranayama en meditatie.

Yin Que!

In iedere houding op zoek naar maximale discomfort, zoekend naar de grens voor jou. Observerend, voelend en contact makend met het stuk dat om jouw aandacht vraagt. Soms antwoorden aan de oppervlakte, soms dien je wat dieper te kijken. Door jezelf (je gevoelens, emoties, overtuigingen en gedachten) de aandacht te geven en te kunnen verwarmen vanuit liefdevolle aandacht naar jezelf, kan hetgeen wat bevroren is weer gaan stromen. Kan jouw energie weer gaan stromen.

Hoe wordt de ujjayi tijdens Vinyasa yoga gebruikt?

In vinyasa yoga wordt ujjayi doorlopend gebruikt en maakt het een frequent terugkerend deel uit van de oefeningen. Ujjayi helpt de yogi het ritme in de oefening vast te houden, voldoende zuurstof op te nemen en energie op te bouwen. Ujjayi wordt in het algemeen rond vijf maal achter elkaar beoefend.

Bron slaapproblemen fysiek en psychisch, wat te doen?

In wezen komen slaapproblemen voort uit een vorm van afleiding. De bron van die afleiding kan fysiek of psychisch zijn. > Fysieke pijn > asana's. > Vol hoofd > (1) zorgen, je bent ergens bang voor of (2) enthousiasme, normaliseert als de pret voorbij is:-)

Wat kan je over neusgaten en energie vertellen? Welke pranayama herstelt dit evenwicht?

In yoga wordt er aan beide neusgangen een andere energievorm toegeschreven. Het rechter neusgat staat voor solaire energie (warmte, activiteit, mannelijke energie) en het linker neusgat voor lunaire energie (koelte, passiviteit, rust, vrouwelijke energie). Nadi sodhana zou het evenwicht tussen deze twee polen herstellen en de nadi's van blokkades bevrijden.

Het ademhalingsstelsel

Is het orgaansysteem dat dient voor de gaswisseling: het uitwisselen van zuurstof (O2) en koolstofdioxide (CO2). Het bestaat uit de neus, de mond, de luchtpijp, de luchtpijpvertakkingen en de longen, w.o. de bronchioli en longblaasjes of alveoli.

Bezieling

Je ego maakt meer en meer ruimte voor je zielsverlangen. Je raakt er steeds meer van doordrongen dat je leven zo wilt organiseren dat je jouw diepste, tijdloze verlangens op de eerste plaats kunt stellen. > Geen ruimte voor haast: gericht op de lange termijn, bij te dragen met jouw unieke talenten. Je vindt voldoening in die bijdrage. Je herkent je eigen bezieling doordat de toewijding aan de handeling belangrijker is dan de uitkomst. > vanuit diezelfde toewijding geen ruimte voelt voor gemakzucht. Je wilt het met volle aandacht zorgvuldig doen, elke dag een beetje beter. Die langzame vervolmaking van je zielsverlangen en je toewijding daaraan wordt op die manier langzaam maar zeker de vervulling van je leven.

Hoe kan ademhalen helpen bij het verbinden met je lichaam?

Jouw adem brengt je meteen in het moment en in je lichaam. Adem maar eens een keer wat dieper in en langzaam uit. Op het moment dat jij je uitademing wat langer laat duren dan je inademing, komt jouw systeem tot rust en land je meer in je lichaam.

Waarom is het belangrijk om in je lichaam aanwezig te zijn?

Jouw lichaam, emoties en gedachten geven je voortdurend informatie over wat nodig is om in balans te zijn of te komen. Die informatie ontvang je via je lichaam. Meer nog dan je hoofd is je lichaam een bron van informatie die je helpt om je te ontspannen, om vol energie te blijven en de juiste keuzes te maken. Hoe bewuster je je bent van je lichaam, hoe beter je de signalen herkent en er je voordeel mee kunt doen.

Effecten Kapalabhati

Kapalabhati is een ademhalingsoefening uit de traditionele yoga die wordt gebruikt om het lichaam te reinigen en de geest te verfrissen. Het wordt ook wel "skull shining breath" genoemd vanwege de verfrissende en energieke effecten die het kan hebben.

Hoe ontwikkel je adembewustzijn tijdens de yogales?

Kijk, observeer wat je adem doet tijdens de Practice. Geef als docent ook terug> waar is je adem nu?

Wat is het doel van ademhaling in de Yoga?

Leidend bij de houdingen: >Fysiek: meer zuurstof in het bloed, meer zuurstof in de hersenen > Mentaal: doelstelling om de ademhaling goed te beheersen

Hoe werkt Manomaya Kosha?

Manomaya Kosha verwijst naar de laag van de geest en het mentale/emotionele aspect van het menselijk wezen. Het omvat onze gedachten, overtuigingen, emoties, verlangens en verbeelding. Hier is een uitleg over hoe Manomaya Kosha werkt: Denken en mentale processen: Manomaya Kosha is verbonden met het denken en de mentale processen in ons bewustzijn. Het omvat onze gedachten, oordelen, herinneringen, concepten en cognitieve functies. Het stelt ons in staat om te redeneren, te analyseren, beslissingen te nemen en informatie te verwerken. Emoties en gevoelens: Manomaya Kosha omvat ook onze emoties en gevoelens. Het omvat zowel positieve emoties, zoals vreugde, liefde en geluk, als negatieve emoties, zoals angst, boosheid en verdriet. Emoties zijn een essentieel aspect van onze menselijke ervaring en hebben invloed op ons welzijn en ons gedrag. Verlangens en driften: Manomaya Kosha is ook verbonden met onze verlangens, driften en behoeften. Het omvat de drijfveren en motieven die ons aanzetten tot actie en streven naar vervulling. Verlangens kunnen variëren van fundamentele fysiologische behoeften, zoals voedsel en slaap, tot hogere psychologische behoeften, zoals erkenning, succes en spirituele verlichting. Verbeeldingskracht en visualisatie: Manomaya Kosha is nauw verbonden met onze verbeeldingskracht en het vermogen om te visualiseren. We kunnen mentale beelden creëren, scenario's bedenken en ons voorstellen hoe dingen zouden kunnen zijn. Dit vermogen tot verbeelding is van essentieel belang voor creativiteit, probleemoplossing en het stellen van doelen. Mind-body verbinding: Manomaya Kosha heeft een sterke verbinding met het fysieke lichaam. Onze gedachten en emoties kunnen invloed hebben op onze fysieke gezondheid en welzijn. Stress, bijvoorbeeld, kan leiden tot fysieke spanning en ziekte. Aan de andere kant kan het cultiveren van positieve gedachten en emoties bijdragen aan een betere gezondheid en vitaliteit. In yogapraktijken en meditatie streven beoefenaars ernaar om bewust te worden van de processen in Manomaya Kosha en om een gezonde geest te cultiveren. Dit omvat het ontwikkelen van een positieve mindset, het beheersen van de gedachtenstroom, het cultiveren van emotionele balans en het verkennen van de diepere lagen van het bewustzijn. Door het cultiveren van Manomaya Kosha kunnen we een dieper inzicht verkrijgen in onszelf en een staat van mentale helderheid, emotioneel welzijn en innerlijke rust bereiken.

Wat brengt je de kracht van stilte?

Mensen die veel mediteren zijn te herkennen aan de natuurlijke rust die ze over zich hebben. Ze kijken met vreugde de wereld in, want ze weten uit ervaring dat ze altijd hun geluk in zichzelf kunnen vinden. Harmonie is altijd binnen handbereik. Dat is ook logisch, want het is de natuurlijke gemoedstoestand van iedereen, maar dat vergeten we wel eens in de hectiek van alledag.

Verlaag je cortisol niveau

Met ademhalingsoefeningen doorbreek je dat patroon en verlaag je het cortisol-niveau in je lijf. Zo ontstaat er een prachtig domino-effect: minder cortisol = lagere bloedsuikerspiegel Bloedsuikerspiegel , bloedsuikergehalte, bloedsuikerwaarde, glucosewaarde, bloedglucose: allemaal termen om hetzelfde uit te drukken. Ik zou kunnen variëren met die woorden, maar ik heb bloedsuikerspiegel als.. = minder insuline = vetverbranding.

Hoe is de fysiologie van ademhaling

Met de ademhaling wordt zuurstof opgenomen en getransporteerd naar de weefsels, waar het gebruikt wordt bij de verbranding van voedingsstoffen. Hierbij wordt energie vrijgemaakt en ontstaat kooldioxide dat vervolgens naar de longen getransporteerd wordt om daar te worden uitgescheiden.

Wat is het effect van de Nadi Shodhana?

Nadi shodhana ( wisselende neusgat ademhaling), is gericht op het in balans brengen van de linker- en rechter hersenhelft. Gedurende de dag ademen we, zonder dat we er erg in hebben, afwisselend meer door 1 neusgat tegelijk. Daarom kan de nadi shodhana onwennig aanvoelen. Geeft energie, concentratie verbetert en brengt tot rust.

Pingela & Ida

Nadi sodhana wordt vaak ook wisselademhaling genoemd, omdat er bij deze oefening afwisselend door het linker en rechter neusgat wordt geademd. Wanneer men het zwaartepunt van de adem op ofwel het rechter dan wel het linker neusgat legt, zou de ademhaling respectievelijk verwarmend en activerend of verkoelend en rustgevend werken. De twee neusgangen vormen de twee hoofdenergiebanen Pingala (rechts) en Ida (links) die langs de wervelkolom zouden lopen en elkaar meerdere keren zouden kruisen (vergelijkbaar met de esculaapstaf, waarbij ze het prana naar de zeven chakra's voeren.

Is koolzuur en afvalproduct?

Nee! In het bloed moet namelijk altijd een percentage koolzuur aanwezig zijn. De perfecte verhouding tussen zuurstof en koolzuur in je bloed is 3:2. Deze verhouding noemen we de zuurstofverzadiging. Als er te weinig koolzuur in je bloed aanwezig is kan dit o.a. leiden tot een vernauwing van de bloedvaten en een minder goede doorbloeding. Paradoxaal genoeg zorgt dit er dus voor dat de zuurstof juist niet overal goed kan komen. Dat kan komen door een snelle of diepe ademhaling, waarbij dus klachten kunnen ontstaan als benauwdheid, hyperventilatie, kortademigheid, paniek (-aanvallen), hoofdpijn/migraine, hartkloppingen, darmklachten als diarree, misselijkheid, duizeligheid, tintelingenin handen, voeten of mond, koude handen en/ of voeten en/of vaak zuchten of gapen.

Waarom heet de Surya bhedana de zondoorborende ademhaling?

Net als bij ujjayi bouwt het lichaam tijdens de uitvoering van Surya bhedana veel warmte op, doordat er bij Surya bhedana door de nadi pingala, ofwel het rechter neusgat wordt ingeademd. Dit zou een verwarmend effect op het lichaam hebben. Surya betekent zon en heeft daarom betrekking op deze nadi. Wanneer er te veel door dit neusgat ingeademd zou worden, zou er te veel warmte ontstaan wat de pranastroom door de shushumna zou belemmeren.

Buteyko > Herhaaldelijk kort adem in houden

Oefenen om minder te ademen > adem zacht uit > houd de adem half zo lang vast wat mogelijk is (neus dicht, zacht uit via mond, wanneer luchttekort ontstaat adem je zacht in, deze tijd delen, zoń 10 seconden) > doe dit zo vaak als je kan, wel 100 x per dag

Hoe kan ademen helpen bij het verminderen van stress?

Ons lichaam reageert op stressfactoren, waardoor we benauwdheid kunnen ervaren, de hartslag stijgt, etc Spanningen nemen we dus heel fysiek op in ons lijf. Niet alleen kunnen ademhalingsoefeningen ons helpen te ontspannen, en ook je bloeddruk verlagen, je zenuwstelsel en spijsvertering in balans brengen en je lichaam voorzien van nieuwe energie.

Hoe werken de hersenen tov autonoom zenuwstelsel?

Onze hersenen signaleren de geur en nemen de controle over. Ze trappen als het ware het gaspedaal van ons autonoom zenuwstelsel

Hoe werkt menselijke energie?

Over het algemeen kan menselijke energie worden begrepen als de kracht die ons in staat stelt om te functioneren en ons leven te leiden op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau. Het is een essentieel aspect van ons bestaan en kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals onze levensstijl, relaties, persoonlijke overtuigingen en meer.

Hoe werkt Pranamaya Kosha?

Pranamaya Kosha verwijst naar de laag van levensenergie of levenskracht in het menselijk wezen. "Prana" is de subtiele energie die door het lichaam stroomt en verantwoordelijk is voor de vitale functies. > Prana: Prana wordt beschouwd als de levenskracht die alle levende wezens doordringt. Het is de subtiele energie die de ademhaling, de vitale functies en de activiteit van het zenuwstelsel reguleert. Prana wordt gezien als een krachtige levensstroom die het fysieke lichaam verbindt met de geest en het bewustzijn. > Ademhaling: De ademhaling is de meest tastbare manifestatie van prana. Door de ademhaling krijgen we niet alleen zuurstof binnen, maar ook prana. Een bewuste en diepe ademhaling kan helpen om de pranastroom in het lichaam te versterken en in balans te brengen. > Nadi's: Volgens de yogafilosofie zijn er subtiele energiekanalen in het lichaam die bekend staan als nadi's. Deze kanalen worden verondersteld de pranastroom te vervoeren. De belangrijkste nadi's zijn de Sushumna (in het midden van de wervelkolom), de Ida (aan de linkerkant van de wervelkolom) en de Pingala (aan de rechterkant van de wervelkolom). Het evenwicht tussen deze nadi's wordt als essentieel beschouwd voor een gezonde pranastroom. > Chakra's: Pranamaya Kosha omvat ook de chakra's, die energiecentra zijn in het subtiele lichaam. Er worden zeven hoofdchakra's erkend, die zich bevinden langs de Sushumna-nadi vanaf de basis van de wervelkolom tot aan de kruin van het hoofd. Elk chakra wordt geassocieerd met bepaalde eigenschappen en aspecten van het menselijk wezen. Door middel van yogapraktijken kunnen we de energie in de chakra's in balans brengen en harmoniseren. Pranayama: Pranayama verwijst naar de yogische ademhalingsoefeningen die worden gebruikt om de pranastroom te beheersen en te versterken. Verschillende technieken van pranayama, zoals diepe ademhaling, langzame ademhaling, retentie van de adem en energiecirculatie, worden beoefend om het bewustzijn van prana te vergroten en het evenwicht in Pranamaya Kosha te bevorderen.

Zo doe je de ujjayi ademhaling

Rechtop: Sluit je mond en haal adem door de neus waarbij je op de uitademing een 'ruisend' geluid maakt in je keel, zo lang en regelmatig mogelijk. Beweeg je navel richting de wervelkolom en til je bekkenbodem iets op door je voor te stellen dat je beide zitbotten naar elkaar toe brengt en het staartbeen verlengt richting de vloer. Probeer deze manier van ademen in alle yogahoudingen toe te passen.

Welke klachten ontstaan door verkeerd ademen?

Rug, slapen, weinig energie, darmen, huid, verstopte neus

Welke primaire gunnas ken je?

Sattva - Rajas - Tamas:

Wat zijn de effecten van de Kapalabhati?

Slijm kwijt, meer energie, activerend

Hoe ontwikkel je de Yama "Begeerteloosheid"

Soms houd je te lang vast aan zaken die eigenlijk al voorbij zijn. Dan klamp jij je vast aan een verlangen en hou je het volledig met jouw energie in stand, terwijl je omgeving er al klaar mee is. Piekeren en emoties vreten energie. Probeer los te laten. Je verliest teveel energie. Staak je verzet en voel de ruimte die dan ontstaat.

Hoe werkt spirituele energie?

Spirituele energie: Voor sommige mensen kan menselijke energie ook verwijzen naar een dieper niveau van zijn dat verbonden is met spiritualiteit. Dit kan worden gezien als een kosmische kracht die ons verbindt met het universum en ons een gevoel van doel en betekenis geeft.

Waarom krijg je van stress een 'cortisolbuikje'? ?

Stress is spanning. Spanning omdat je lijf iets waarneemt wat hij niet kent. Je ziet iets, je ruikt iets, je voelt iets of je proeft iets wat je hersenen niet kunnen plaatsen en je lijf reageert daarop. Daarbij ontwikkelen ze een 'cortisol-buikje'. Bij stress komt het hormoon cortisol vrij .Cortisol zorgt voor vetopslag. Bij stress zorgen de hersenen ervoor dat de bijnieren in de alarmfase komen. Ze maken de stresshormonen cortisol en adrenaline aan. Cortisol zorgt ervoor dat suiker, opgeslagen in het lichaam (als glycogeen) weer in het bloed terecht kan komen als glucose. Supermooi systeem, maar als je dit dus continu doet dan blijft je lijf steeds in alarmstand en is er continu cortisol in het bloed aanwezig. Dit zorgt voor vetopslag in plaats van vetverbranding.

Hoe doe je de Surya bhedana (zondoorborende ademhaling)?

Tijdens de inademing houden de ringvinger en pink van de rechterhand het linkerneusgat dicht. Vervolgens wordt de adem ingehouden (kumbhaka) door middel van het afsluiten van beide neusgaten. De kin drukt hierbij stevig tegen de borstkas in de jalandhara bandha. Er wordt via het verkoelende linker neusgat, ofwel ida, uitgeademd. Tijdens de kumbhaka is het de bedoeling dat de tijd zo veel mogelijk verlengd wordt. Surya bhedana wordt in het algemeen rond veertig maal achter elkaar beoefend. Start met 10 X

Vertel hoe het uitademen verloopt en wat is het afvalproduct?

Uitademing, ook wel expiratie, is de beweging van lucht uit de bronchiën van de longen door de luchtpijp en de neus of de mond naar buiten. De uitademing volgt op de inademing. De uitgeademde lucht is rijk aan koolstofdioxide, een afvalproduct van celademhaling, en heeft een verminderde hoeveelheid zuurstof.

Hoe nestelen overtuigingen en emoties in het lichaam?

Veel klachten in ons lichaam ontstaan onbewust door het opslaan van emoties of gevoelens, maar ook onze overtuigingen en gedachten kunnen voor problemen zorgen. We slikken ze in, stoppen ze weg, of zoals we vaak zeggen; "we geven het een plekje" Nare of vervelende ervaringen, trauma's die je meemaakt slaan zich vaak naar binnen. Ze nestelen zich in dat water van jouw lichaam

Wat is het effect van de ujjayi ademhaling

Verhoogt de concentratie, verwarmt het lichaam en maakt de adem regelmatig. Door gebruik te maken van de Ujjayi ademhaling tijdens de uitvoering van yogahoudingen (asana's), verhoogt het zuurstofniveau in je bloed en verzuren de spieren minder snel. Het effect is een gefocuste, rustige geest. Deze ademhalingstechniek geeft dus energie en helpt je tegelijkertijd te ontspannen.

Energie heeft 2 bronnen, welke?

Vetten en suikers. Deze worden verbrand en geven energie, we zijn suikerverbrandingsovens geworden. We verbranden vooral suikers: we eten veel suiker Suiker valt, net als zetmeel en vezels onder de overkoepelende naam koolhydraten. Voor energie gebruikt ons lichaam bij voorkeur deze koolhydraten, met name glucose, als brandstof. Met behulp van het hormoon.. , we ademen te snel in rust en als we sporten dan doen we dat (té) intensief. En dat is zonde. We hebben namelijk veel meer vetten in ons lijf. Aan suikers hebben we ongeveer 2.000 calorieën op voorraad, terwijl we van vetten wel 100.000 calorieën kunnen hebben

Hoe werkt Vijnamaya Kosha?

Vijnanamaya Kosha verwijst naar de laag van wijsheid en hoger bewustzijn in het menselijk wezen. "Vijnana" betekent "onderscheidend bewustzijn" en verwijst naar het vermogen om subtiele waarheden te begrijpen en innerlijke wijsheid te ervaren. Hier is een uitleg over hoe Vijnanamaya Kosha werkt: Hoger bewustzijn: Vijnanamaya Kosha is verbonden met hogere staten van bewustzijn en het vermogen om het zelf te transcenderen. Het gaat voorbij de beperkingen van het individuele ego en biedt toegang tot een dieper bewustzijn dat verder reikt dan de fysieke en mentale aspecten van ons wezen. Intuïtie en innerlijke wijsheid: Vijnanamaya Kosha omvat het vermogen tot intuïtie en het ervaren van innerlijke wijsheid. Het stelt ons in staat om subtiele inzichten te verkrijgen en een dieper begrip van onszelf en de wereld om ons heen te ontwikkelen. Door af te stemmen op onze intuïtie kunnen we beslissingen nemen die in overeenstemming zijn met ons hoogste goed. Spirituele ervaringen: Vijnanamaya Kosha is ook verbonden met spirituele ervaringen en transformatie. Het omvat de mogelijkheid om verbinding te maken met iets groters dan onszelf, zoals het goddelijke, het universum of het hogere bewustzijn. Spirituele praktijken, zoals meditatie en contemplatie, kunnen ons helpen om de grenzen van ons individuele zelf te overstijgen en een dieper spiritueel bewustzijn te ervaren. Eenheid en verbondenheid: Vijnanamaya Kosha erkent de onderlinge verbondenheid van alles in het universum. Het is de laag waarin we ons bewust worden van de eenheid van het bestaan en onze essentiële verbondenheid met alle levende wezens. Dit besef van eenheid kan leiden tot een gevoel van compassie, mededogen en harmonie met de wereld om ons heen. Het cultiveren van Vijnanamaya Kosha is een belangrijk aspect van spirituele ontwikkeling en groei. Door middel van meditatie, contemplatie, zelfreflectie en andere spirituele praktijken kunnen we ons bewustzijn uitbreiden en diepere lagen van wijsheid en hoger bewustzijn verkennen. Het doel is om een staat van verlichting, innerlijke vrede en een diepere verbinding met het hogere bewustzijn te bereiken.

De kracht van Taal

Voor vriendschappelijke relatie, eigen keuzes maken. - concreet & vriendelijk - er is geen goed en fout 1. onderzoekend: merk op, nieuwsgierig, experimenteer, kijk aandachtig 2. uitnodigend: als je zover bent, zodra je er klaar voor bent

Hoe doe je de Kapalabhati (vuuradem)?

Vooraf > Ujjayi Neus snuiten zonder zakdoek:-) Optioneel 1 hand buik & 1 vuist open & dicht Zicht recht op Je 'perst' op een uitademhaling de adem door de neus naar buiten, je spant je buik en bekkenspieren aan. De inademing volgt vanzelf, doordat je de buikspieren ontspant. Doe 3 tot 5 rondes van 50 of 1 minuut. Daarna: rustig in > adem uit > diep in > adem uit > rustig in > 30 seconden vast.

Wat heeft vet en energie met ademhaling te maken?

Wanneer je in rust normaal 16, 17 of zelfs 18 keer per minuut ademt, ben je aan het ademen alsof je rustig aan het hardlopen bent over de hei. Dat kost onnodig energie en dan vooral energie-snelle suikers. Met ademhalingsoefeningen breng je de ademfrequentie naar beneden en zakt je hartslag. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in rust in de vetverbranding. Als je in rust dus meer vetten verbrand hou je meer suiker over voor een scherp brein en dat is top voor je concentratie.

Waarom kost emoties tegenhouden energie?

Wanneer jij de beweging van jouw emoties tegenhoudt, kost dit veel energie. Spanning en emoties die lange tijd worden vastgehouden, zorgen ervoor dat het bindweefsel verhard. Het zet zich stevig vast in jouw lichaam, met name het bindweefsel. Ze belemmeren de energiestroom en het water binnen het bindweefsel bevriest.

Waarom bindweefsel soepel houden?

Water dient te vrij kunnen stromen, het dient soepel gehouden te worden. Door het soepel houden van het bindweefsel ontstaan er een soort waterkanaaltjes, ook wel meridianen genoemd. Wanneer bindweefsel langere tijd niet wordt bewogen, zal het krimpen. Als voorbeeld een 'frozen shoulder.' Het bindweefsel is zodanig gekrompen of strak komen te staan, waardoor de schouder letterlijk vastgezet wordt.

Benoem de 7 chakra's, ligging en functie

Wortelchakra (Muladhara): Dit chakra bevindt zich aan de basis van de wervelkolom en is gerelateerd aan stabiliteit, veiligheid en basisbehoeften. Sacraal chakra (Swadhisthana): Dit chakra bevindt zich net onder de navel en is verbonden met emoties, seksualiteit en creativiteit. Zonnevlechtchakra (Manipura): Dit chakra bevindt zich net boven de navel en staat in verband met persoonlijke kracht, wilskracht en zelfvertrouwen. Hartchakra (Anahata): Dit chakra bevindt zich in het midden van de borst en vertegenwoordigt liefde, compassie en emotionele balans. Keelchakra (Vishuddha): Dit chakra bevindt zich in het gebied van de keel en staat in verband met communicatie, zelfexpressie en waarheid. Voorhoofdchakra (Ajna): Ook bekend als het derde oog, bevindt dit chakra zich tussen de wenkbrauwen en is geassocieerd met intuïtie, inzicht en verbeeldingskracht. Kruinchakra (Sahasrara): Dit chakra bevindt zich aan de bovenkant van het hoofd en vertegenwoordigt spirituele verbinding, hoger bewustzijn en eenheid.

Hoe kan Yin helpen bij stromen van energie?

YIN nodigt uit om op een zachte & liefdevolle manier die harde bevroren stukken in jezelf aan te kijken. Door met aandacht te aanschouwen en te omarmen wat er op dat moment is, kunnen bevroren herinneringen smelten en kan het water weer vrij gaan stromen. YIN, dat wat je niet altijd ziet maar wel, - al dan niet voelbaar aanwezig- is.

Vertel over Yin

Yin Yoga kent rustige bewegingen en verstillende houdingen, die voor langere tijd worden aangehouden.Zo worden diepliggend spier- en bindweefsel zacht gestrekt en gehydrateerd en blijven gewrichten soepel. Spanningen en blokkades kunnen verzachten en oplossen. Yin Yoga geeft ruimte om veranderingen in lichaam en geest waar te nemen, het bewustzijn te vergroten en de gevoeligheid, de subtiliteit van het lichaam beter en dieper op te merken.Er is tijd om in een houding te komen, te landen en te voelen, te onderzoeken wat er aanwezig is. De houding laat je jezelf ontmoeten daar waar je bent, precies zoals het is, in al haar eenvoud, complexiteit en schoonheid.Yin Yoga is voor iedereen die behoefte heeft aan rust, verstilling, bewust aanwezig zijn, soepelheid en zachtheid in het lichaam, acceptatie, loslaten van spanning, stress en blokkades.

Hier is hoe je Kapalabhati kunt doen:

Zit in een comfortabele houding met een rechte rug en handen op je knieën. Adem normaal in en uit om te ontspannen. Gebruik je buikspieren om krachtige, snelle uitademingen te creëren. Forceer de uitademingen niet, maar gebruik een ritmische samentrekking van je buikspieren om lucht uit je longen te duwen. De inademing moet automatisch en passief zijn, aangezien je buikspieren zich ontspannen. Herhaal ongeveer 20 krachtige uitademingen, gevolgd door een korte pauze. Herhaal dit meerdere keren. Concentreer je op je ademhaling en buikspieren tijdens de oefening. Stop met krachtige uitademingen wanneer je klaar bent en laat je ademhaling weer normaal worden. Observeer de effecten.

Hoe doe je de Nadi Shodhana?

Zitten met rechte rug. 1. Sluit met je rechterduim je rechterneusgat en adem diep in door je links. (evt rechter wijs- en middelvinger laten rusten op het punt tussen je wenkbrauwen). 2. Na inademing sluit li neusgat met je wijsvinger af, houd 2 tellen vast. 3. Adem uit door je rechter neusgat. 4. Eind van de ademhaling beide neusgaten even dicht, Adem in door je rechter neusgat en ben je op de top van je inademing, wissel dan weer naar het linker neusgat. Maak In & Uit even lang en doe dit een aantal minuten, of 5 tot 10X

Hoe interacteren hoofd & lichaam?

Zodra je je bewuster bent van stijfheid, vermoeidheid, spanning of hoeveel energie je hebt, kun je dat meenemen in hoe je je dag indeelt. Je neemt even tijd voor jezelf of zorgt voor extra beweging of rust. Op het moment dat je op deze manier je lichaam geeft wat het nodig heeft, dan kun je makkelijker aanwezig zijn. Geef je je lichaam aandacht (een aanraking of even contact), dan kom je tot rust. Het fijne is dat ook je hoofd een pauze krijgt. Aanwezig zijn in je lichaam brengt je in het moment: in het hier en nu.

Hoe ontwikkel je de Yama "Beheersing van energie"

Zorg dat je steeds een helder overzicht hebt van hoofd- en bijzaken. Vraag daarbij eventueel om hulp. Soms is het voor een relatieve buitenstaander veel makkelijker om jouw situatie te overzien dan voor jezelf. Natuurlijk speelt meditatie hierbij ook een belangrijke rol. Steeds goed innerlijk schouwen toont je de essentie van jouw situatie. Vanuit dat inzicht weet je wat je te doen staat.

Hoe ontwikkel je de Yama Eerlijkheid?

Zorg dat je steeds eerlijk bent tegen jezelf en jouw omgeving. Vaak beseft je omgeving helemaal niet dat je aan je grens zit. Leer om het actief aan te geven en zelf te erkennen. Zorg goed voor jezelf en luister vooral ook heel goed naar je lichaam. Je lichaam liegt nooit.

Hoe ontwikkel je "Geweldloosheid'

Zorg dat je voldoende assertiviteit ontwikkelt. Accepteer niet dat jou geweld wordt aangedaan. Probeer dat op een steeds subtieler niveau vóór te zijn. Dat geeft je namelijk niet alleen de ruimte om het probleem in de kiem te smoren, maar hoe vroeger jij erbij bent om geweld een halt toe te roepen, hoe minder geweld je hoeft te gebruiken om het te stoppen.

Wat zijn de effecten van de ujjayi ademhaling?

Zowel een activerende als kalmerende werking op lichaam en geest

O2 en CO2, hoe zat dat ook alweer?

Zuurstof (zuurstofgas, O2) inademen en koolzuur (koolzuurgas, koolstofdioxide, CO2) uitademen.

Hoe werkt zuurstoftransport?

Zuurstof wordt vervoerd in het bloed door de rode bloedcellen. In die bloedcellen zit hemoglobine. Hemoglobine bindt zuurstof en zorgt voor het vervoer van zuurstof door het lichaam. In het weefsel van de longen heeft hemoglobine een grote affiniteit voor zuurstof. Hemoglobine zal de zuurstof zoveel mogelijk aan zich binden. Eenmaal bij weefsel aangekomen die zuurstof nodig heeft voor verbranding, laat de hemoglobine de zuurstof los. Als de rode bloedcel met het hemoglobine weer terug komt in de longen gaat hemoglobine weer zuurstof aan zich binden.


Ensembles d'études connexes

Chapter One: Introduction to the Human Body

View Set

Health Assessment: Chapter 20: Peripheral Vascular and Lymphatic System

View Set

Energy Careers Education and Qualifications

View Set

Prep-U Chapter 55 Psychiatric Nursing Pharmacology

View Set

The Notorious Jumping Frog of Calaveras County

View Set

Chapter 14 Autonomic Nervous System

View Set