Tesutul conjunctiv
Tesut conjunctiv dens bogat in fibre de reticulina - tipuri
Tesut reticular lamelar; Tesut reticular spongios.
Tesut adipos brun - coloratii
- Coloratii - Sudan III, Sudan IV, sulfat albastru de Nill, acid osmic
Tesutul adipos - general
- Tesut conjunctiv matur - Structura - prezenta abundenta a celulelor adipoase, matrice intracelulara (foarte redusa), substanta fundamentala si fibre conjunctive. La o persoana normoponderala reprezinta 15-20% din greutate, iar la obezi 20-25%. Cel mai mare rezervor energetic, intrucat poate stoca lipide a caror ardere elibereaza 9,3 kcal.
Tesutul ocnjunctiv lax - formare
- celule - domina fibrocitele - fibre conjunctive - bine reprezentate sunt cele de colage, iar printre ele se gasesc si fibre de reticulina si elastice - substanta fundamentala - bogata, gelatinoasa sau semilichida
Corionul citogen - faza 2
- celulele isi reduc indicele mitotic si sintetizeaza substante embriotrofice - celulele sunt mai voluminoase, globuloase si iau aspect epiteloid (celule deciduale) prin retractia prelungirilor. - aceste celule formeaza sub epiteliul de acoperire al endometrului o patura celulara densa = zona compacta, unde va avea loc eventuala nidatie - in profunzime celulele deciduale capata un aspect spongios prin acumulare de GAG = zona spongioasa
Tesut adipos galben - localizare
- hipoderm, epiplon, mezenter, axila, mediastin,spatiul retroperitoneal si inghinal - in jurul unor organe: ochi, suprarenala, rinichi, tiroida, gg limfatici
Corionul citogen - structura
- prezinta numeroase celule de tip fibroblastic ce acumuleaza substante embriotrofice, in timp ce substanta fundamentala si fibrele conjunctive sunt slab reprezentate - isi schimba aspectul in functie de fazele ciclului utero-ovarian
Fibrele de colagen - coloratii
1. HEMATOXILINA-EOZINA : roz 2. TRICROMIC MASSON : albastru 3. GOLDNER-SZECKELLY : verde 4. VAN GIESON : rosu
Tendon - functie
Face legatura dintre capatul unui muschi striat si os.
Tesut adipos brun - localizare
La fat: latero-cervical, retroperitoneal, intercostal, perirenal; La adult: bula lui Bichat, perirenal, perisuprarenala, perigenitala.
Fibre de reticulina - coloratii
NU se pot evidentia prin coloratiile uzuale, dand reactive PAS pozitiva datorita continutului ridicat de glicoproteine si se coloreaza in negru prin metodele de impregnare argentica GOMORI, BIELSCHOWSKY, fiind argirofile.
Aponevroza
Structura densa, membraniforma care inveleste muschiul scheletic la exterior. Structura:- fibre de colagen dispuse in planuri paralele, suprapuse cafilele unei carti. Intr-un plan fibrele de colagen sunt dispuse ordonat, in acelasi sens, dar in sens diferit fata de planul subiacent sau supraiacent. Intre planuri se alfa fibre de colagen de sutura, ce leaga planurile intre ele. Rare fibrocite si putina substanta fundamentala.
Tesutul reticular spongios
Structura: - format din fibre de reticulina anastomozate dispuse in toatae sensurile. Impreuna cu celulele reticulare si fibroblastele formeaza o retea tridimensionala, constituind stroma citofibrilara specifica organelor hematolimfopoietice. Printre fibrele de reticulina se afla si fibre de collagen si substanata fundamental. Localizare: - stroma organelor si formatiunile organelor hematolimfopoietice
Testul reticular lamelar
Structura: - format din fibre fine de reticulina care se impletesc si se dispun intr-un singur plan. Localizare: - in structura membranelor bazale ale epiteliilor de acoperire, in glandilema, sarcolema, nevrilema.
Tesut conjunctiv dens bogat in fible elastice - Localizare tesut elastic neordonat
Tesut elastic neordonat in: -stroma pulmonara; - corzi vocale inferioare; - ligamentele intervertebarale; - ligamentul suspensor al penisului; -cartilaj elastic.
Localizare tesut elastic lamelar
Tesutul elastic lamelar in: - limitantele elastice ale vaselor; -lamele elastice din peretele aortei si arterele pulmonare.
Fibrele de colagen - clasificare
a) COLAGEN TIP I : intra in alcatuirea fibrelor groase de colagen din derm, tendoane, ligament, capsule articulare, oase, dentina, cornee, fascii. b) COLAGEN TIP II : formeaza fibre fine si intra in structura cartilajului hialin si elastic, a discurilor intervertebrale, a corpului vitros al ochiului. c) COLAGEN TIP III : este asociat frecvent cu colagenul tip I si intra in structura fibrelor de reticulina, a stromei organelor limfoide, a vaselor si a organelor interne. d) COLAGEN TIP IV : NU formeaza fibre. Se gaseste din abundenta in structura membranelor bazale. e) COLAGEN TIP V : este prezent in stuctura membranelor bazale ale celulelor musculare si vaselor de sange.
Fibre elastice - coloratii
a) ORCEINA : rosu-brun b) REZORCIN-FUXINA (fuxilina Weigert) : rosu purpuriu c) ALDEHID-FUXINA (Gomori) : negru
Tesutul conjunctiv - functie
a) functie mecanica : sustine tesuturi sau organe, amortizeaza diverse socuri mecanice b) trofica : pentru epiteliile de acoperire sau glandulare datorita vascularizatiei abundente c) de aparare : prin celulele sistemului imunitar favorizand cicatrizarea plagilor
Tesut conjunctiv dens bogat in fible elastice - structura
alcatuit preponderent din fibre elastice, printre ele se gasesc fibre de colage, reticulina, celule conjunctive, substanta fundamentala in cantitate redusa. Se imparte in neordonat si lamelar.
Tendon - structura
alungita, inextensibila, cilindrica, alba.Prezinta fibre de colagen groase voluminoase, paralele intr-o singura directie.Intre fibre se gasesc tenocite(turtite cu prelungiri membraniforme; asigura turn-over-ul fibrelor colagened si sinteza substantei fundamentale). Fibrele de colagen se asociaza in fascicule I, II, III. Intre fascicule exista tesut conjunctiv lax.
Fibre elastice - structura
aspect heterogen, fiind formate dintr-un material amorf si o componenta microfibrilara cu diametrul de 10-12 nm, elastina.
Fibre de reticulina - structura
aspect monofibrilar, cu multiple ramificatii si anastomoze organizate in retea. Au structura apropiata de cea a colagenului si contin fibrile de colagen de tip III.
Tesut adipos galben - strcutura
celula sferica/poligonalacu diametrul de 50-150 de micrometrii. Contine o singura picatura de lipide de dimensiuni mari, central. In jurul adipocitelor exista fibre de reticulina care formeaza o retea anastomotica.Adipocitele se gasesc izolate, dar cel mai des grupate in lobuli adiposi. Se dezvolta din celula mezenchimala, incepand cu saptaman 30 de viata intrauterina. Dupa nastere continua sa se dezvolte pe baza celulelor mezenchimale nediferentiate.
Tesutul conjunctiv lax - localizare
corionul digestiv, respirator, genital si citogen. Submucoasa tubului digestiv, in structura dermului papilar si a hipodermului, in constitutia leptomeningelui si a coroidei. Insoteste nervii, vasele sanguine si limfatice
Fibrele de colagen - structura
de triplu helix, la microscopul fotonic dupa colorare ca benzi lungi, sinuoase, cilindrice, acidofile, striate longitudinal cu aspect de suvite de par, datorita orientarii aproape parelele a fibrelor.
Corionul citogen - localizare
exclusiv in corionul mucoasei uterine
Tesut adipos brun - structura
format din celule adipoase brune, care contin mai multe picaturi de lipide de dimensiuni diferite. Picaturile nu fuzioneaza niciodata intr-o vacuola unica. Au forma rotunjita sau poligonala.Se formeaza din celula mezenchimala in viata intrauterina.Post-natal nu se mai formeza celule noi. Mai putin dezvoltat ca cel unilocular.
Corionul citogen - prima faza
imediat dupa menstruatie celulele se multiplica activ contribuind la refacerea integritatii structurale a endometrului
Seroasele
reprezinta tunicile ce tapeteaza la interir cavitatile inchise ale organismului, ce nu comunica in nici un fel cu exteriorul. Structura: -mezoteliu; - strat de tesut conjunctiv submezotelial; - membrana bazala. Localizare: - peritoneul cu epiplonul si mezenterul, pericardul, peritoneul, vaginala testiculara.
Mucoasele
sau membranele mucoase sunt reprezentate de tunicile ce tapeteaza la interior organele sau cavitatile ce comunica direct sau indirect cu exteriorul. Structura : - epiteliu de acoperire; - corion; - membrana bazala. Localizare: - mucoasa digestiva, mucoasa respiratorie, mucoasa genitala, mucoasa uterina.
Fibre de reticulina - localizare
stroma hepatica, a vilozitatilor intestinale, rinichiului, in jurul adenomerelor glandulare, a capilarelor, a fibrelor musculare striate si netede, a filetelor nervoase si a capilarelor.
Tesut adipos brun - functii
termogeneza
Tesut adipos galben - functii
termogeneza, depozit, protectie mecanica.
Corionul citogen - functii
trofica si de sustinere a epiteliului